Επαγγελματικός Κατάλογος

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Συμπτώματα και Προσδόκιμο Ζωής

Η καρδιακή ανεπάρκεια, είναι πάθηση, που όπως καταλαβαίνεις σχετίζεται με την καρδιά και προκαλεί συνήθως έντονο φόβο, στο άκουσμά της. Η εξέλιξη της ιατρικής, έχει βοηθήσει στη θεραπεία και αντιμετώπιση της πάθησης και οι ασθενείς στις μέρες μας, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού τους μπορούν να έχουν μια φυσιολογική καθημερινότητα. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την καρδιακή ανεπάρκεια. Στο άρθρο μας, θα μοιραστούμε μαζί σου πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ασθένεια, όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. Άλλωστε δεν είμαστε και γιατροί.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση, η οποία εμφανίζεται είτε αιφνίδια είτε σταδιακά με την μορφή συμπτωμάτων και απαιτεί παρακολούθηση από έναν εξειδικευμένο καρδιολόγο. Πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να εκτελέσει τη βασική της λειτουργία, που είναι να στείλει την κατάλληλη ποσότητα αίματος στο σώμα, ώστε να καλυφθούν οι μεταβολικές ανάγκες των κυττάρων. Στο ταξίδι αυτό του αίματος κάτι πάει λάθος αλλά για να καταλάβεις ακόμη καλύτερα τι συμβαίνει ας δούμε πως λειτουργεί η καρδιά.

Η καρδιά, παρομοιάζεται από πολλούς με αντλία που τροφοδοτεί το σώμα με αίμα. Συγκεκριμένα, το ταξίδι του αίματος ξεκινάει από την καρδιά και συνεχίζει στους πνεύμονες, όπου προσλαμβάνεται το απαραίτητο οξυγόνο. Το αίμα φεύγει από τους πνεύμονες και κυκλοφορεί σε όλο το σώμα με σκοπό να το τροφοδοτήσει με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Όταν λοιπόν, η καρδιά δεν καταφέρνει να επιτελέσει το έργο της, το αίμα και υγρά του σώματος συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται όλο το σώμα και να αρχίζουν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι Τρεις Μορφές Καρδιακής ανεπάρκειας

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να χωριστεί σε τρεις μορφές με βάση τη λειτουργία της δεξιάς και την αριστερής της κοιλίας. Οι κοιλίες της καρδιάς, λειτουργούν με τον εξής τρόπο. Η δεξιά κοιλία, στέλνει το αίμα που παραλαμβάνει από τις φλέβες στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Από την άλλη, η αριστερή κοιλία παίρνει το οξυγονωμένο αίμα και με τη σειρά της το στέλνει στα μέρη του σώματος. Η κακή λειτουργία των κοιλιών, φανερώνει τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας. Στην παρακάτω λίστα, θα βρεις τις μορφές καρδιακής ανεπάρκειας:

  1. Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια: Σ’ αυτή τη μορφή το αίμα παραμένει στις φλέβες και δε μπορεί να επιστρέψει στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα του ασθενή είναι πρήξιμο στα κάτω άκρα και οιδήματα.
  2. Αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια: Εδώ, το αίμα δε μπορεί να σταλεί το υπόλοιπο σώμα και παραμένει στους πνεύμονες. Οι ασθενείς που έχουν αυτή τη μορφή, παρουσιάζουν συμπτώματα δύσπνοιας.
  3. Αμφικοιλιακή ή ολική καρδιακή ανεπάρκεια: Στην κατάσταση αυτή και οι δύο κοιλίες της καρδιάς δε λειτουργούν καλά.

Γενικότερα, οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με συμπτώματα όπως είναι η δύσπνοια, αδυναμία, κόπωση, ορθόπνοια, βάρος στο στήθος και πρήξιμο των άκρων. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανίσουν απώλεια όρεξης, αρρυθμία, ζαλάδα κα ταχύπνοια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, πέρα από τη λειτουργία των κοιλιών, μπορεί να διαχωριστεί και σύμφωνα με τη χρονική εξέλιξη. Έτσι, θα ακούσεις από πολλούς να αναφέρονται στην χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά  ή να παρουσιαστεί ξαφνικά και τότε ονομάζεται οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Ακόμη, η πάθηση όταν εμφανίζεται σε ασθενή που δεν έχει ιστορικό, τότε ονομάζεται πρωτοδιαγνωσθείσα καρδιακή ανεπάρκεια.

Για να ξεκινήσει ο ασθενής τη θεραπεία, πρέπει πρώτα να γίνει η διάγνωση του τύπου της καρδιακής ανεπάρκειας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει η διάγνωση και θα δούμε τους πιο συχνούς.

Μέθοδοι διάγνωσης

Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκεια, γίνεται με μία σειρά από κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις καθώς και με τη λήψη ιστορικού από τον ασθενή. Οι εξετάσεις που βοηθούν τον καρδιολόγο να καταλήξει σε μία αξιόπιστη διάγνωση, είναι οι αιματολογικές, η ακτινογραφία θώρακας, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το τεστ κοπώσεως, το υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς αλλά και η μαγνητική τομογραφία καρδιάς σε κάποιες περιπτώσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης. Καταρχάς, ο καρδιολόγος, δίνει κάποιες οδηγίες για να βελτιώσει ο ασθενής την ποιότητα της καθημερινότητάς του. Οι συμβουλές περιλαμβάνουν διακοπή του καπνίσματος, διατροφή για να ρυθμιστεί το σωματικό βάρος, η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ, η αεροβική άσκηση και αποφυγή του έντονου στρες και του άγχους. Ο ασθενής εφαρμόζοντας αυτές τις οδηγίες, βλέπει μείωση των συμπτωμάτων της πάθησης.

Ο καρδιολόγος πολλές φορές συστήνει και ειδική φαρμακευτική αγωγή, αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης. Τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ανήκουν στις κατηγορίες των β-αναστολών, των διουρητικών, της σπιρονολακτόνης, της δακτυλίτιδας κ.α.

Στις ακόμη δυσκολότερες περιπτώσεις, ο καρδιολόγος αξιολογεί τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων και μπορεί να προβεί σε αντικατάσταση των βαλβίδων ή ακόμη και εμφύτευσης απινιδωτή, ο οποίος ρυθμίζει τους ρυθμούς της καρδιάς.

Πλέον, στους ασθενείς που είναι σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, εμφυτεύονται ειδικές συσκευές μηχανικής υποβοήθησης (LVADs), οι οποίες λειτουργούν βοηθητικά μέχρι να βρεθεί μόσχευμα και να γίνει μεταμόσχευση.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, είναι σίγουρα μια σοβαρή πάθηση, η οποία πρέπει να παρακολουθείται από εξειδικευμένο καρδιολόγο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν βρεθεί τρόποι να αντιμετωπίζεται σε όλα της τα στάδια αρκεί και ο ασθενής ν’ ακολουθεί κατά γράμμα τις ιατρικές συμβουλές.

Βέβαια, στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής νοσεί παράλληλα με άλλες παθήσεις όπως είναι του σακχαρώδους διαβήτη, της χρόνιας νεφρικής νόσου και της υπέρτασης, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται. Ωστόσο, ο συνδυασμός της φαρμακευτικής αγωγής με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, μπορεί να χαρίσει στον ασθενή μία ήρεμη καθημερινότητα.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ