Επαγγελματικός Κατάλογος

Τεστ Κοπώσεως: Πώς Γίνεται και Πώς να Προετοιμαστείς

Σου είπε κάποιος ότι τώρα που έφτασες τα σαράντα πρέπει να κάνεις τεστ κοπώσεως; Πριν προγραμματίσεις το τεστ, καλό θα ήταν να είσαι σίγουρος ότι χρειάζεται να το κάνεις. Μην τρέξεις να εξεταστείς, εάν δεν έχεις πρώτα επισκεφθεί έναν καρδιολόγο. Η επίσκεψη στον γιατρό, θα τον βοηθήσει να μάθει για το ιστορικό σου, να σε εξετάσει και να δει εάν χρειάζεται εντέλει να κάνεις το τεστ κοπώσεως.  

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί ο καρδιολόγος να ζητήσει από τον ασθενή να κάνει το τεστ κοπώσεως. Όλοι συνδέονται με την επιθυμία του γιατρού να κάνει την καλύτερη διάγνωση. Στην συνέχεια, θα δούμε τι είναι το τεστ κοπώσεως, πώς γίνεται και πώς θα προετοιμαστείς για την εξέταση.

Τι είναι το τεστ κοπώσεως;

Πρόκειται για εξέταση η οποία δεν είναι επίπονη και με την βοήθειά της γίνεται η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Κατά την καρδιολογική αυτή εξέταση, ο ασθενής ασκείται έντονα πάνω σε κυλιόμενο τάπητα. Ο ασθενής είναι γυμνός από τη μέση και πάνω και τοποθετούνται στο σώμα του αυτοκόλλητα ηλεκτροδίων. Τα αυτοκόλλητα ηλεκτροδίων, καταγράφουν τη λειτουργία της καρδιάς και η εξέταση ξεκινάει.

Πώς γίνεται το τεστ κοπώσεως;

·         Προετοιμασία

Για να πραγματοποιήσεις το τεστ, πρέπει να έχεις προετοιμαστεί ακολουθώντας τις επαγγελματικές συμβουλές του γιατρού σου. Είναι σημαντικό να μην έχεις καταναλώσει φαγητό κα ποτό, τρεις ώρες πριν εξεταστείς. Ωστόσο, μπορείς να πίνεις νερό. Ακόμη, διάλεξε να φορέσεις άνετα αθλητικά ρούχα και παπούτσια καθώς μη ξεχνάς ότι το τεστ κοπώσεως θα δοκιμάσει τις αντοχές σου, άρα θα σε βοηθήσει να είσαι άνετος.

·         Διάρκεια

Το τεστ κοπώσεως, δεν έχει μεγάλη διάρκεια αλλά αυτό το λέμε εμείς που δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά. Για τον ασθενή που δοκιμάζει τις αντοχές του, τα έξι έως δώδεκα λεπτά που διαρκεί η εξέταση, μπορεί να φαίνονται ατελείωτα. Ο χρόνος που διαρκεί το τεστ κοπώσεως, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο και η φυσική κατάσταση του ασθενή.

·         Στάδια

Κατά τη διάρκεια του τεστ ο καρδιολόγος, αυξάνει την κλίση του κυλιόμενου τάπητα σταδιακά, ώστε να βλέπει πως ανταποκρίνεται ο ασθενής όταν ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας της εξέτασης. Η εναλλαγή του βαθμού δυσκολίας γίνεται σε τρία στάδια, ανά τρία λεπτά και ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση έντονου βάδην.

Ποιοι ασθενείς κάνουν τεστ κοπώσεως;

Οι ασθενείς που κάνουν το τεστ, συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα όπως ζαλάδες, ταχυπαλμίες και έντονους πόνους, τα οποία και πρέπει να διερευνήσουν. Βέβαια, τεστ κοπώσεως κάνουν και άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιπτώσεις προεγχειρητικού ελέγχου και άτομα με αρρυθμίες. Ένας εξειδικευμένος καρδιολόγος, μπορεί να εξετάσει τον ασθενή και να αποφασίσει για το αν θα χρειαστεί περαιτέρω εξετάσεις για να καταλήξει σε διάγνωση.

Πολλοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση ή έχουν οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, τρέχουν να κάνουν το τεστ όσο μεγαλώνουν. Πράγματι, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να παρακολουθούνται, αλλά την τελική έγκριση, πρέπει να την δίνει πάντα ο καρδιολόγος. Υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι καλό να υποβάλλονται σε τεστ κοπώσεως.

Πότε δεν πρέπει να κάνεις τεστ κοπώσεως;

Το τεστ κοπώσεως, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για ασθενείς που υποφέρουν από συγκεκριμένες καρδιακές παθήσεις. Οι καρδιολόγοι, δεν πραγματοποιούν αυτού του είδους την εξέταση για ασθενείς που έχουν κάποιο είδος αναπηρίας, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και στένωση αορτικής βαλβίδας. Η διαδικασία του τεστ, σ’ αυτούς τους ασθενείς, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

Τι σημαίνει θετική ή αρνητική δοκιμασία στο τεστ κοπώσεως;

Στο πόρισμα του τεστ, πολλές φορές αναγράφεται θετική δοκιμασία ή αρνητική δοκιμασία. Η θετική δοκιμασία, σημαίνει ότι ο ασθενής έχει ισχαιμία ενώ αρνητική ότι δεν έχει. Στην περίπτωση του θετικού πορίσματος, ο καρδιολόγος ενημερώνει τον ασθενή για τις περαιτέρω εξετάσεις που μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει. Από την άλλη, το αρνητικό πόρισμα, συνήθως δεν απαιτεί κι άλλες εξετάσεις. Τώρα, μπορείς να καταλάβεις το πόρισμα του δικού σου τεστ, όμως μην αμελήσεις να συμβουλευτείς τον καρδιολόγο σου. Όποιο κι αν είναι το πόρισμα, μόνο εκείνος μπορεί να σου κάνει μία αξιόπιστη διάγνωση.

Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις επαγγελματίες καρδιολόγους στην γειτονιά σου. Επικοινώνησε με έναν επαγγελματία γιατρό και μάθε περισσότερα για το τεστ κοπώσεως!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ