Επαγγελματικός Κατάλογος

Επισκευή κλιματιστικού: Μάθε πότε χρειάζεται

Πότε χρειάζεται επισκευή κλιματιστικού; Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που εμφανίζουν τα κλιματιστικά και τι μπορείς να κάνεις μόνος σου για να τα προλάβεις;

Τα προβλήματα στα κλιματιστικά εμφανίζονται πάντα την πιο άβολη στιγμή. Τους καλοκαιρινές ημέρες με καύσωνα ή το χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τότε είναι που το κλιματιστικό χαλάει.

Το να έχεις ένα κλιματιστικό που λειτουργεί σωστά είναι πολύ σημαντικό και μπορείς να αποφύγεις την επισκευή ή την αντικατάσταση, κάνοντας ορθή χρήση και συντήρηση προτού τα μικρά προβλήματα γίνουν μεγάλα.  

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται συντήρηση στο κλιματιστικό;

Ακόμη και τα καλύτερα κλιματιστικά χρειάζονται σέρβις. Εάν το αμελήσεις, θα αντιμετωπίσεις αργά ή γρήγορα προβλήματα ενεργειακής απόδοσης και ανθεκτικότητας.

Σε γενικές γραμμές, το κλιματιστικό θα πρέπει να επισκευάζεται δύο φορές το χρόνο.

Ας δούμε όμως δέκα από τους πιο συχνούς λόγους που το κλιματιστικό χρειάζεται επισκευή ή αντικατάσταση.

Το κλιματιστικό βγάζει ζεστό αέρα

Το χειμώνα πρέπει να συμβαίνει, το καλοκαίρι όμως αποτελεί έναν καλό λόγο να καλέσεις κάποιον τεχνικό για επισκευή κλιματιστικού. Ενδεχομένως να χρειάζεται φρέον, καθάρισμα ή έλεγχο στην πίεση.

Ο θερμοστάτης του κλιματιστικού δεν λειτουργεί

Ο θερμοστάτης του κλιματιστικού είναι το εργαλείο που εξασφαλίζει πως το air condition βγάζει τη σωστή ποσότητα αέρα και μάλιστα στην κατάλληλη θερμοκρασία.  

Επισκευή κλιματιστικού - προβλήματα στην ψύξη
Επισκευή κλιματιστικού – προβλήματα στην ψύξη

Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί για λίγο και ξαφνικά σταματά ή δεν ενεργοποιείται σωστά, χρειάζεται τεχνικός έλεγχος για να εξετάσει τα περίπλοκα ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Βγαίνει λίγος αέρας από τα ανοίγματα

Η αδύναμη ροή του αέρα αποτελεί βασικό πρόβλημα, καθιστώντας δύσκολη την ψύξη του δωματίου, κάτι που ίσως να αποτελεί ένδειξη βλάβης του συμπιεστή, ή μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με τους αγωγούς.

Ένας επαγγελματίας τεχνικός έχει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα που να περιμένουν στο μέλλον.

Δυνατός θόρυβος στο κλιματιστικό

Ο θόρυβος δεν αποτελεί καλό σημάδι. Κανονικά, το κλιματιστικό δεν πρέπει να παράγει καθόλου θόρυβο, ούτε από την εξωτερική ούτε από την εσωτερική μονάδα.

Για να αποφύγεις τη δαπανηρή επισκευή ή αντικατάσταση, επικοινώνησε με έναν τεχνικό το συντομότερο δυνατό για να ελέγξει τόσο το φίλτρο αέρα, τα προστατευτικά πλέγματα του ανεμιστήρα όσο και αν η βάση του κλιματιστικού έχει τοποθετηθεί σωστά.

Το κλιματιστικό μυρίζει άσχημα

Το κλιματιστικό δεν πρέπει να μυρίζει άσχημα. Εάν αυτό συμβεί, ίσως κάποιο καλώδιο έχει καεί ή υπάρχει μούχλα στη μονάδα.

Είναι ζωτικής σημασίας να καλέσεις επαγγελματία τεχνικό για επισκευή κλιματιστικού το συντομότερο δυνατόν, διότι αυτόν τον αέρα αναπνέεις. Πρέπει να εντοπίσεις άμεσα την πηγή της δυσοσμίας και εάν η κακοσμία οφείλεται σε βακτήριο, τότε η διασφάλιση της υγείας σου πρέπει να μπει σε πρώτο πλάνο.

Αυξανόμενος ή υψηλός λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος

Μια άλλη ένδειξη πως το κλιματιστικό χρειάζεται επισκευή είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος.

Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα, όπως οι διαρροές, ένα παλιό ενεργοβόρο κλιματιστικό κοστίζει σίγουρα περισσότερο από ένα air condition νέας τεχνολογίας.

Τώρα, με το Power Pass μπορείς να πάρεις επίδομα ρεύματος, ενώ με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» η αντικατάσταση του κλιματιστικού γίνεται ευκολότερη από ποτέ. Καταθέτοντας τα απαραίτητα στοιχεία στην πλατφόρμα μπορείς να λάβεις επίδομα και να αποκτήσεις ένα κλιματιστικό υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής κλάσης πολύ φθηνά.

Διαρροή γύρω από το κλιματιστικό

Οποιαδήποτε διαρροή είναι πρόβλημα.

Επισκευή κλιματιστικού λόγω διαρροής
Επισκευή κλιματιστικού λόγω διαρροής

Το νερό γύρω από την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού είναι φυσιολογικό, όταν όμως αναφερόμαστε σε διαρροή τότε η βλάβη πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα για να μην επεκταθεί και εν τέλει αντί για επισκευή κλιματιστικού δρομολογήσεις αντικατάσταση.

Ένας σπασμένος ή φραγμένος σωλήνας μπορεί να αποβάλλει νερό, φρέον ή ψυκτικό υγρό. Μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να διαγνώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να επισκευάσει το κλιματιστικό.

Η ατμόσφαιρα είναι ξηρή

Τα κλιματιστικά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα μόνο όταν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Εάν κάνουμε ορθή χρήση του κλιματιστικού και παρόλα αυτά η υγρασία του δωματίου δεν διατηρείται στα βέλτιστα επίπεδα, τότε η μονάδα κλιματισμού να χρειάζεται επισκευή.

Το κλιματιστικό χρειάζεται συχνά επισκευή

Εάν το air condition χρειάζεται σέρβις όλο και πιο συχνά, ακόμα και αρκετές φορές μέσα στο έτος, τότε έφτασε η ώρα για αντικατάσταση. Οι επισκευές θα διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά μάλλον είναι πιο δαπανηρή πλέον η επισκευή από την αλλαγή κλιματιστικού.

Το κλιματιστικό έχει παλιώσει

Όπως όλες οι συσκευές έτσι και το κλιματιστικό έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Μπορεί με καλή συντήρηση να ξεπεράσει αυτό το χρονικό διάστημα, όμως αν η μονάδα κλιματισμού είναι τουλάχιστον δέκα ετών, τότε είναι πιο οικονομική η αντικατάσταση παρά η επισκευή του κλιματιστικού.

Επισκευή κλιματιστικού - προτίμησε επαγγελματία
Επισκευή κλιματιστικού – προτίμησε επαγγελματία τεχνικό

Τα παραπάνω σημάδια αποτελούν προάγγελο κάποιου τεχνικού προβλήματος που με άμεση αντιμετώπιση από έναν καλό τεχνικό, να επισκευαστούν ώστε να αποφύγεις την  αντικατάσταση.

Το να επισκευάσεις το κλιματιστικό μόνος σου ίσως οδηγήσει σε επιπλέον κόστος αν κάτι πάει στραβά, γι’ αυτό «don’t try this at home..»!

Εάν ψάχνεις μια εταιρεία κλιματιστικών ή τεχνικούς για επισκευή κλιματιστικού, βρείτε τους εύκολα κοντά σας με μία απλή αναζήτηση στο Χρυσό Οδηγό.

Τι μπορείς να κάνεις για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του κλιματιστικού σου;

Καθάρισε το φίλτρο αέρα

Τα κλιματιστικά απορροφούν σκόνη, ως εκ τούτου είναι εξοπλισμένα με φίλτρα αέρα. Αυτά τα φίλτρα καλό είναι να καθαρίζονται σε τακτική βάση. Εάν έχεις κατοικίδια, όπως γάτες ή σκύλους, τότε θα πρέπει να κάνεις πιο συχνά τη διαδικασία λόγω των τριχών.

Κράτα καθαρό το συμπυκνωτή

Ο συμπυκνωτής του κλιματιστικού βρίσκεται στο εξωτερικό του σπιτιού. Ως εκ τούτου, είναι εκτεθειμένος ακόμα και σε παράσιτα!

Πρόσεξε τα καλύμματα εξαερισμού

Τα περισσότερα κλιματιστικά διαθέτουν ένα σύστημα αγωγών για τη διανομή του αέρα. Στους αεραγωγούς πολλές φορές από την υπερβολική υγρασία συσσωρεύεται μούχλα, η οποία μάλιστα έχει το χαρακτηριστικό να εξαπλώνεται γρήγορα!

Με καλή συντήρηση θα γλιτώσεις τα περιττά κόστη μεγάλων επισκευών. Δεν υπάρχει λόγος να επωμιστείς σημαντικά έξοδα. Ένας τυπικός, τακτικό έλεγχος είναι πάντα πιο φθηνός. Γι’ αυτό μην τον αμελείς, επικοινώνησε με ένα τεχνικό για να ελέγξει το κλιματιστικό σου!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ