Επαγγελματικός Κατάλογος

Επίδομα ρεύματος: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα Power Pass

Αύριο, Παρασκευή 17.06.2022 ανοίγουν οι αιτήσεις για το Power Pass με ΑΦΜ. Η είσοδος θα γίνεται στο gov.gr.

Αύριο ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα Power Pass ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές έως και 600€.

Μάθετε ποιοι δικαιούνται το επίδομα ρεύματος, πώς γίνεται η διαδικασία και πότε καταβάλλεται η αποζημίωση.

Πότε μπορώ να κάνω αίτηση για επιδότηση ρεύματος;

Όπως και στο Fuel Pass έτσι και εδώ, οι αιτήσεις βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ πραγματοποιούνται συγκεκριμένη ημέρα, ώστε να αποτραπεί υπερφόρτωση της πλατφόρμας ενώ, ενδεχομένως για ένα διάστημα μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων η πλατφόρμα να παραμείνει ανοιχτή για να δεχτεί αιτήσεις από όλα τα ΑΦΜ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr θα ανοίγει κάθε μέρα για διαφορετικό ΑΦΜ.

Η αρχή θα γίνει με τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1. Στη συνέχεια, κάθε ημέρα η πλατφόρμα θα ανοίγει για τους επόμενους αριθμούς. Ωστόσο, επειδή στο Fuel Pass διαπιστώθηκε πως είναι «έκπληξη» οι δικαιούχοι υποβολής κάθε ημέρα, καλό θα είναι γίνεται έλεγχος στην πλατφόρμα, ή να ενημερώνονται οι αιτούντες πριν προχωρήσουν στην υποβολή.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα ρεύματος;

Επίδομα ρεύματος: ποιοι οι δικαιούχοι
Επίδομα ρεύματος: ποιοι οι δικαιούχοι

Το επίδομα ρεύματος έρχεται να ενισχύσει φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000€. Η αποζημίωση λοιπόν αφορά νοικοκυριά που έλαβαν “καθαρά” έως και 45.000€ το 2020, εισόδημα που δήλωσαν το 2021. Εδώ, να σημειώσουμε πως οι εκκαθαριστικές δηλώσεις περιλαμβάνουν και τους φόρους, γι’ αυτό καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το λογιστή σας για να ελέγξετε αν πραγματικά το δικαιούστε.

Η επιστροφή μέσω του επιδόματος αφορά το 60% του “φουσκωμένου” κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 για τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις κρατικές εκπτώσεις ή από τους προμηθευτές ρεύματος.

Το επίδομα θα δοθεί σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Ποιοι δεν θα λάβουν το επίδομα ρεύματος;

Οι αιτήσεις που θα απορριφθούν αφορούν μη φυσικά πρόσωπα, συνεπώς εταιρείες και οργανισμούς.

Επίσης, σε περιπτώσεις που το ακίνητο δεν αποτελεί κύρια κατοικία ή παρατηρείται αύξηση μικρότερη των 30€, τότε ο αιτών “κόβεται”!

Αντίστοιχα όσοι δεν διαθέτουν κυμαινόμενο τιμολόγιο που αναπροσαρμόζεται βάσει χονδρεμπορικής τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν δικαιούνται την αποζημίωση.


Πώς θα κάνετε αίτηση για να λάβετε το επίδομα ρεύματος

Αρχικά, θα πρέπει να είστε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και να θυμάστε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Το ΑΦΜ σας
  • Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet
  • Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

Το Power Pass αφορά μόνο την πρώτη κατοικία και οι χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος θα αντλούνται απευθείας από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Βήμα – βήμα, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:

  • Είσοδος στο gov.gr
  • Ταυτοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • Αίτηση, μία ανά λογαριασμό ρεύματος
  • Σε περίπτωση που γίνουν δύο αιτήσεις, το λαμβάνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • Εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία» διότι μόνο αυτή επιδοτείται. Ως κύρια κατοικία είναι αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφερόμενος
  • Γίνεται αυτόματα η διασταύρωση των στοιχείων και ακολουθεί ερώτηση αποδοχής
  • Σε περίπτωση που διαφωνείτε, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα ρεύματος;

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή περίπου για δύο εβδομάδες και εφόσον ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων, θα ακολουθήσει η εκκαθάρισή τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα πιστωθούν τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Για να ενημερωθείτε εκ των προτέρων όμως για το ποσό που δικαιούστε και θα λάβετε, επικοινωνήστε με το λογιστή σας για να υπολογίσει σωστά το ποσό που θα λάβετε ως επιστροφή.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ