Επαγγελματικός Κατάλογος

Εμβόλια: Μύθοι και Αλήθειες στη μάχη κατά του Covid-19!

Ας μιλήσουμε για τα εμβόλια

Νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, COVID-19, εμβόλια mRNA, πρωτεϊνικά, ιϊκού φορέα, «ανοσία αγέλης». Όταν η επικαιρότητα βομβαρδίζει με νέες απειλητικές έννοιες και ζοφερές ορολογίες που τείνουν να απειλούν ευθέως την καθημερινότητα, η ανθρώπινη ευρηματικότητα αναζητά λύσεις ακόμη και στο…παρελθόν και πιο συγκεκριμένα σε παλαιότερα εμβόλια για άλλες νόσους!

Μπορεί το κεφάλαιο θεραπεία για τον Covid-19, να διερευνάται από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ωστόσο,  έως σήμερα, σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων, είναι τα Τεστ Ανίχνευσης Κορωνοϊού. Τα Covid τεστ, πραγματοποιούνται στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της Χώρας, σε κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και σε ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα. Οι πολίτες με συμπτώματα κορωνοϊού, προσφεύγουν στις δομές υγείας και συνδράμουν στο έργο της διάγνωσης και ιχνηλάτισης μέσω των τεστ.

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, εισέβαλε με σφοδρότητα και υψηλή μεταδοτικότητα, επιβαρύνοντας ποικιλοτρόπως όλο τον πλανήτη, πλήττοντας ανθρώπους, κοινωνίες, συστήματα υγείας και οικονομίες. Τα εμβόλια ίσως είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρα η «έμμεση προστασία της κοινότητας», η γνωστή σε όλους «ανοσία της αγέλης». Τα εμβόλια είναι σύμμαχός μας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέπουν την προσβολή από ιούς και νόσους, ή έστω καθιστούν ταχύτερη και πιο «ανώδυνη» την ανάρρωση σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει.

Και ενώ ο αγώνας δρόμου των ερευνητών παγκοσμίως, έχει αναδείξει ήδη 7 Νέα εμβόλια με καλή αποτελεσματικότητα, κάποιες άλλες έρευνες εστιάζουν στην διερεύνηση της αποτελεσματικότητας εμβολίων άλλων ιών ενάντια στον Covid-19. Άραγε μπορεί ένα εμβόλιο που έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει μία άλλη νόσο, να αποτελέσει όπλο και ενάντια στον κορωνοϊό; Συγκριτικές μελέτες καταδεικνύουν πως όχι, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ο ρόλος μερικών εμβολίων καθίσταται καταλυτικός ακόμη και στην άνιση μάχη κατά του Covid-19!

7 Γνωστά Εμβόλια που μελετώνται ως όπλο κατά του Covid!

  • Αντιγριπικό: Προστατεύει από την γρίπη (influenza), εφαρμόζεται 1 φορά τον χρόνο.
  • PCV13, PPSV23: Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου γίνεται σε ενήλικες άπαξ.
  • MMR: Τριπλό παιδικό εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς.
  • Td/TdaP: Εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας, ακυτταρικού κοκκύτη (στην Ελλάδα είναι εμπλουτισμένο και με το εμβόλιο κατά της πολυομυελίτιδας). Συνιστάται η επανάληψη κάθε 10 χρόνια, ή επί τραυματισμού.
  • BCG: Εμβόλιο κατά της φυματίωσης.
  • Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα: Ανεξάρτητα από το αν έχει νοσήσει κάποιος, συστήνεται μία δόση για ενήλικες άνω των 60 ετών.
  • HPV: Προστατεύει από την μόλυνση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

Αποτελεσματικότητα εμβολίων VS Νέος κορωνοϊός: Τί δείχνουν οι μελέτες;

Αντιγριπικό

Μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ακόμη ο τόπος λειτουργίας του προστατευτικού αυτού μηχανισμού. Μελέτες αναφέρουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με το τετραδύναμο εμβόλιο της γρίπης το 2020, εμφανίζουν ενισχυμένη άμυνα και ανταπόκριση κυττάρων. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι ο οργανισμός δύναται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και τις 2 λοιμώξεις (γρίπη και Covid-19).

Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο χάνονται έως και 650.000 άνθρωποι από την γρίπη παγκοσμίως, τότε το αντιγριπικό  εμβόλιο όχι μόνο επιβάλλεται, αλλά παρέχει και μερική προστασία από τον κορωνοϊό.

PCV13, PPSV23

Η συνδυασμένη (κατά προτίμηση) χρήση και των δύο εμβολίων PCV13 και PPSV23, δεν καταπολεμά τον Covid-19, ωστόσο αποτρέπει υψηλά επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας από τον κορωνοϊό. Αυτό συμβαίνει διότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει από δευτερογενείς λοιμώξεις (βλ. βακτηριακή λοίμωξη) που οδηγούν σε πνευμονία.

Ως γνωστόν η λοίμωξη Covid-19, επιτίθεται στους πνεύμονες καθιστώντας τους ευάλωτους και σε επιπρόσθετες επιπλοκές, όπως η βακτηριακή πνευμονία. Επομένως το εμβόλιο κατά του πενυμονιόκοκκου, είναι ένα ακόμη «ανάχωμα», που θωρακίζει τον οργανισμό σε περίπτωση επιβαρυντικών πνευμονολογικών επιπλοκών λόγω Covid-19.

MMR

Η σχέση είναι αντιστρόφως ανάλογη. Όσο περισσότερα αντισώματα αναπτύσσουν οι εμβολιασμένοι με MMR, τόσο πιο ήπια είναι τα συμπτώματά τους αν νοσήσουν με Covid-19. Κάπως έτσι εξηγείται ίσως και η χαμηλή παρουσία κρουσμάτων στις παιδικές ηλικίες, καθώς το MMR είναι παιδικό εμβόλιο και κατά συνέπεια η συγκέντρωση αντισωμάτων στις ηλικίες με πρόσφατο εμβολιασμό είναι μεγαλύτερη.

Με γνώμονα λοιπόν την ποιότητα του εμβολίου και τις ελάχιστες παρενέργειες που έχει, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς, παρέχει επιπρόσθετα οφέλη μειώνοντας την εξάπλωση αλλά και τα επίπεδα νοσηρότητας του Covid-19.

Td/TdaP

Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει συνδεθεί με μηχανισμούς προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό.

BCG

Επί του παρόντος δεν υφίστανται τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις για την συμβολή του εμβολίου στην καταπολέμηση της λοίμωξης Covid-19, ωστόσο διενεργείται ήδη ερευνητικό πρωτόκολλο στην Ελλάδα και αναμένονται σχετικές διαπιστώσεις.

Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα

Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και τεκμηριώσεις που να συνδέουν τις δύο λοιμώξεις.

HPV

Δεν υφίσταται σύνδεση μεταξύ ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων και κορωνοϊού.

Με τους μαζικούς εμβολιασμούς σε πλήρη εξέλιξη, οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν μάχη με τον χρόνο για την έγκαιρη παραγωγή και διανομή των εμβολίων που υπόσχονται προστασία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι πολίτες, μπορούν να ενημερωθούν για την πορεία του Εμβολιασμού και να προγραμματίσουν το δικό τους ραντεβού, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στο emvolio.gov.gr. Ωστόσο καθίσταται σαφές πια, ότι υπάρχουν και άλλα όπλα στην φαρέτρα μας. Κυρίως τα εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου και της γρίπης, μπορούν να αποτελέσουν μία ακόμη ασπίδα προστασίας. Όχι μόνο διότι περιορίζουν βαριές λοιμώξεις υψηλού φορτίου μεταδοτικότητας, αλλά συνεπικουρούν στην γενικότερη ανοσοποιητική θωράκιση του οργανισμού, ο οποίος είναι πλέον «ετοιμοπόλεμος» ακόμη και μπροστά σε έναν νέο και απρόβλεπτο εχθρό όπως ο Covid-19.

Ο εμβολιασμός είναι ευεργετικός τόσο για τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο, όσο και για τις ομάδες πληθυσμού που αδυνατούν να εμβολιαστούν. Ένα υψηλό επίπεδο εμβολιασμού σε μία χώρα, συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας του συνόλου του πληθυσμού, αίρει την επιβάρυνση των δομών υγείας και περίθαλψης και συνεπακολούθως δίνει ανάσα στην ψυχολογία του κοινωνικού συνόλου και στην πορεία της οικονομίας, ενώ εξοικονομεί οικονομικούς πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν στην έρευνα και αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των μαζικών εμβολιασμών, φροντίστε να ενημερώνεστε μόνο από έγκυρες πηγές πληροφόρησης, να πλένετε τα χέρια σχολαστικά, πολύ σχολαστικά, να απολυμαίνετε το σπίτι και να τηρείτε τις αποστάσεις και τις οδηγίες που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για όλα τα είδη εμβολίων, ώστε να περιφρουρήσετε κατάλληλα την υγεία σας. Επισκεφθείτε το κοντινότερα Διαγνωστικά Κέντρα και Κέντρα Υγείας της περιοχής σας και βάλτε προτεραιότητα την Υγεία σας!

Ειρήνη Καρμίρη
Η Ειρήνη ή αλλιώς η Ράνια μας, είναι Product Coordinator στο xo.gr και εάν θέλαμε να βρούμε μία λέξη να τη χαρακτηρίζει, αυτή είναι η Επικοινωνία. Σπούδασε Μ.Μ.Ε. γιατί πολύ απλά, δεν θα μπορούσε να σπουδάσει τίποτε άλλο. Της αρέσει η θάλασσα, το καλό φαγητό και έχει την ατάκα στο μανίκι της! Η αρθρογραφία, είναι ένας κόσμος που της ανήκει.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ