Επαγγελματικός Κατάλογος

Κορωνοϊός: Οδηγός για Σωστή Απολύμανση Σπιτιού

Η απολύμανση σπιτιού στην εποχή του κορωνοϊού, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστά, ειδικά εάν λάβεις υπόψη ότι ο ιός φωλιάζει σε επιφάνειες για μέρες. Υπάρχουν τόσα πράγματα στο σπίτι, που αγγίζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά από συνήθεια και που θα μπορούσαν να έχουν στην επιφάνειά τους τον ιό. Μερικά απ’ αυτά είναι τα έπιπλα, τα πόμολα των πορτών, τα διακοσμητικά του χώρου, τα στρώματα, τα μαξιλάρια και οι συσκευές. Οι επιφάνειες των αντικειμένων του σπιτιού, μπορεί να γίνουν εστία μετάδοσης του ιού σε κάποιο μέλος της οικογένειας.

Όπως καταλαβαίνεις, η σωστή απολύμανση σπιτιού, έχει γίνει απαραίτητη και υπάρχουν πλέον ειδικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσεις, ειδικά εάν έχεις κάποιον ασθενή με Covid-19 στο σπίτι σου. Η προσοχή, είναι απαραίτητη έως ότου βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία ή ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Έχουμε συγκεντρώσει τις γενικές οδηγίες για σωστή απολύμανση σπιτιού εν καιρώ κορωνοϊού, ωστόσο πριν προχωρήσουμε σ’ αυτές, θα εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό.

3 Σημεία προσοχής όταν υπάρχει ασθενής με Covid στο Σπίτι

  • Απολύμανε τα αντικείμενα που υπάρχουν στους κοινούς χώρους. Σίγουρα, το άτομο που έχει κορωνοϊό θα χρησιμοποιήσει κι άλλους χώρους του σπιτιού πέρα από το υπνοδωμάτιο. Αυτοί μπορεί να είναι ο διάδρομος, η κουζίνα και η τουαλέτα. Φρόντισε να απολυμαίνεις τους χώρους και τα αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτούς κάθε φορά που χρησιμοποιούνται από τον ασθενή.
  • Μην καθαρίζεις συχνά το δωμάτιο του αρρώστου. Προσπάθησε να μειώσεις τις επισκέψεις στον χώρο που χρησιμοποιεί στο ελάχιστο. Κι επειδή εννοείται ότι ο ασθενής με κορωνοϊό μπορεί να χρειαστεί καθαριστικά. Από την πρώτη στιγμή που θα απομονωθεί, είναι καλό να του δώσεις τα απολύτως απαραίτητα, όπως καθαριστικά, φάρμακα και νερό, κ.α.
  • Να υπάρχει ένα άτομο που θα βοηθάει τον ασθενή σε περίπτωση ανάγκης. Πρέπει να μειωθούν οι επαφές του ασθενή για όσο καιρό νοσεί από κορωνοϊό. Για να γίνει αυτό, πρέπει να απομονωθεί και να μην έχει επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Μπορεί να τα θεωρείς όλα αυτά αυτονόητα, όμως είναι καλό να τα γνωρίζεις. Πολλές φορές, πάνω στο άγχος και την πίεση που προκαλεί η φροντίδα ενός ασθενή με κορωνοϊό στο σπίτι, κάνεις κινήσεις που μπορεί να σε εκθέσουν στον ιό. Εάν έχεις στο νου σου αυτές τις οδηγίες, θα είσαι ασφαλής.

Πώς γίνεται η απολύμανση σπιτιού;

Πολλοί θεωρούν ότι με τον απλό καθαρισμό, δε μπορεί να γίνει απολύμανση των επιφανειών του σπιτιού και γι’ αυτό επιλέγουν ένα συνεργείο απολύμανσης. Όμως, εφόσον γνωρίζεις τον τρόπο, μπορείς να κάνεις σωστή απολύμανση του σπιτιού σου. Διαβάζοντας παρακάτω, θα βρεις τον απόλυτο οδηγό, για να κάνεις μια επιτυχημένη απολύμανση.

  • Καθαρισμός με γάντια μιας χρήσης.

Τα γάντια μιας χρήσης, σε προστατεύουν από οποιονδήποτε ιό. Μπορείς να τα χρησιμοποιείς αποκλειστικά για να καθαρίζεις τις επιφάνειες και να τα πετάς στα σκουπίδια, όταν τελειώνεις. Εάν χρησιμοποιείς γάντια πολλαπλών χρήσεων, ο κίνδυνος αυξάνεται και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να τα καθαρίζεις αμέσως μετά τις δουλειές. Το καλύτερο είναι, να τα πλένεις στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να καταστρέφονται οι μικροοργανισμοί. Μην ξεχνάς, πάντα να πλένεις τα χέρια σου μετά το καθάρισμα του σπιτιού και φυσικά να μην αγνοείς τις οδηγίες που βρίσκονται πάνω στις ετικέτες των προϊόντων. Το πιο σημαντικό, είναι να χρησιμοποιείς σωστά και με ασφάλεια όλα τα προϊόντα απολύμανσης, αλλιώς δε μειώνεις τον κίνδυνο για να νοσήσεις.

  • Χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων με 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Τα καθαριστικά, που έχουν 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλη, είναι ιδανικά για τον καθαρισμό επιφανειών και για την εξουδετέρωση του ιού. Μπορείς να κοιτάς τις ετικέτες των απορρυπαντικών για να δεις εάν είναι ικανά να χρησιμοποιηθούν για απολύμανση σπιτιού. Ωστόσο, μπορείς να χρησιμοποιείς ένα διάλυμα που θα περιέχει ένα κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη, διαλυμένο σ’ ένα λίτρο νερού.

  • Πλύσιμο ρούχων και σκευών στο πλυντήριο ρούχων και πιάτων.

Τα ρούχα και τα σκεύη, είναι τα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και ακουμπούν σε πολλές επιφάνειες του σπιτιού αλλά και εκτός σπιτιού. Είναι σημαντικό ειδικά στα ρούχα, να τα βγάζεις και να τα βάζεις στο πλυντήριο με το που επιστρέφεις σπίτι. Σκέψου πόσα μέρη επισκέπτεσαι καθημερινά και πόσα μικρόβια μεταφέρουν τα ρούχα. Δεν πρέπει να αμελείς το σωστό καθάρισμά τους. Ακόμη, τα σκεύη που χρησιμοποιείς στη μαγειρική, είναι καλό να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Καθαρίζοντάς τα όλα σε υψηλές θερμοκρασίες, καταστρέφονται τα μικρόβια.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείς να κάνεις σωστή απολύμανση σπιτιού και να πάνω απ’ όλα να είσαι ασφαλής. Η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί δραστικές λύσεις αλλά είναι στο χέρι σου είναι να τηρείς τις οδηγίες κατά γράμμα και να προφυλάσσεις εσένα και τους γύρω σου, από την απειλή που ονομάζεται κορωνοϊός.

Μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε ένα συνεργείο απολύμανσης που θα αναλάβει να εξαφανίσει από το σπίτι οποιονδήποτε παθογόνο μικροοργανισμό, ιό ή έντομο. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης από επαγγελματικά συνεργεία απολύμανσης στην περιοχή σου. Προγραμμάτισε την επαγγελματική απολύμανση σπιτιού και δες το πιο καθαρό από ποτέ!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ