Επαγγελματικός Κατάλογος

3 Χρήσιμες Συμβουλές για να διαλέξεις άθλημα για το παιδί σου!

Πώς θα διαλέξω άθλημα για το παιδί μου; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους περισσότερους γονείς οι οποίοι θέλουν να γυμνάσουν το σώμα και το πνεύμα του παιδιού τους, μέσω της άθλησης. Η άθληση, είναι σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή ενός παιδιού, ειδικά στις μέρες μας όπου η ψυχαγωγία των παιδιών έχει συνδεθεί με την οθόνη των κινητών συσκευών και της τηλεόρασης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιληφθείς ποιο είναι το κατάλληλλο άθλημα για τοπαιδί σου κι έπειτα να προχωρήσεις στην εγγραφή του σε κάποιο αθλητικό σύλλογο ή σε μία ιδιωτική σχολή. Διάβασε τις συμβουλές που ακολουθούν και διάλεξε το σωστό άθλημα για το παιδί σου!

  1. Ρώτησε τα παιδιά.`

Είναι ίσως η πιο απλή συμβουλή αλλά και η πιο ξεκάθαρη. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία εκφράζουν τί τους αρέσει και τί όχι. Κάποια φανερώνουν μία κλίση, σ’ ένα συγκεκριμένο άθλημα και κάποια άλλα όχι. Σε περίπτωση που η απάντηση που θα πάρεις από το παιδί, είναι γενική και αόριστη, η λύση είναι μία, η δοκιμή. Η δοκιμή, είναι η καλύτερη λύση καθώς το παιδί συμμετέχει ενεργά σε διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες και στο τέλος διαλέγει μόνο του το άθλημα που του αρέσει.

Συνήθως, το διάστημα που χρειάζεται για να καταλήξει το παιδί σε μία αθλητική δραστηριότητα, είναι περίπου δύο χρόνια. Όπως και να έχει το θέμα της επιλογής δε πρέπει να αγχώνει τους γονείς. Οι γονείς πρέπει πάντα να έχουν στο νου τους ότι σκοπός της άθλησης στα παιδιά είναι η ψυχαγωγία, η συνύπαρξη σε μία ομάδα με άλλα παιδιά και η ανάπτυξη πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων.

2. Προτίμησε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, προσφέρουν πολλές επιλογές και δέχονται ακόμη και παιδιά που βρίσκονται στην βρεφική ηλικία. Σκοπός τους είναι μέσα από παιχνίδια μουσικά, κινητικά, δημιουργικά, να προκαλέσουν ερεθίσματα στα παιδιά, να αναπτύξουν τις ψυχοκινητικές τους δραστηριότητες και να τους προσφέρουν χαρά. Μέσα από τα παιχνίδια, τα παιδιά τρέχουν, πηδούν, ισορροπούν, πετούν μπάλες και μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα και τις κινήσεις τους. Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, είναι το ιδανικό μέρος για να αντιληφθεί ένα παιδί μέσα από το παιχνίδι την κλίση και στην συνέχεια να μεταβεί ομαλά σε κάποιο οργανωμένο αθλητικό σύλλογο.

  • Άκουσε τις ανάγκες του παιδιού ακόμη κι αν θέλει να σταματήσει το άθλημα.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, τα παιδιά μετά από μία μικρή περίοδο συμμετοχής σ’ ένα άθλημα, να επιθυμούν να σταματήσουν. Οι γονείς, φοβούμενοι ότι το παιδί δεν περνάει καλά με το άθλημα που του επέλεξαν, ψάχνουν να βρουν ένα άλλο για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του. Είναι καλό πριν προχωρήσεις σε βεβιασμένες κινήσεις, να συζητήσεις μαζί με το παιδί, τους λόγους που θέλει να σταματήσει. Πολλές φορές τα παιδιά απογοητεύονται ή αγχώνονται επειδή θέλουν να έχουν καλή επίδοση στο άθλημά τους, με αποτέλεσμα να τους δημιουργείται η ανάγκη να φύγουν.

Με τη συζήτηση όμως κι αφού περάσει λίγος χρόνος, καταλαβαίνουν ότι δεν θέλουν πραγματικά να εγκαταλείψουν την αθλητική τους δραστηριότητα. Το άθλημα για το παιδί, είναι ο χρόνος που αφιερώνει σε μία αγαπημένο δραστηριότητα. Εάν δεις ότι το παιδί επιμένει, τότε άκουσε τις ανάγκες του και μη ξεχνάς ότι σκοπός του αθλήματος είναι να περνάει καλά τον ελεύθερό του χρόνο.

Η διαδικασία για να επιλέξεις άθλημα για το παιδί, γίνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η προσαρμογή στο σχολείο, μετά την καλοκαιρινή περίοδο είναι πρόκληση, όμως ο ενθουσιασμός μίας νέας αθλητικής δραστηριότητας, μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Επίλεξε το άθλημα για το παιδί σου, αξιολογώντας τα ενδιαφέροντά του. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και μην ξεχάσεις να συζητήσεις με τα παιδιά για τα μέτρα ατομικής προστασίας, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλειά τους!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ