Επαγγελματικός Κατάλογος

Άνοιγμα σχολείων: Μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής για μαθητές!

Η ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής για μαθητές, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την εκπαίδευση των παιδιών και την προφύλαξη εκείνων και των οικείων τους από τον κορωνοϊό. Με το άνοιγμα των σχολείων, η πρόληψη της διασποράς του Covid-19 πρωταγωνιστεί στον δημόσιο διάλογο και είναι φανερό ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από καθηγητές, γονείς και παιδιά ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Στην συνέχεια του άρθρου, θα βρεις συγκεντρωτικά βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής για μαθητές. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν πώς μπορούν να προστατεύονται από τον κορωνοϊό και γιατί πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα, χωρίς φόβο και άγχος.

  1. Το πλύσιμο των χεριών, ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητος κανόνας ατομικής υγιεινής. Τα περισσότερα παιδιά ήδη τον εφαρμόζουν οπότε και είναι πιο απλό να υιοθετηθεί σε καθημερινή βάση. Ειδικά, τα μικρά παιδιά που τείνουν να ακουμπούν και να περιεργάζονται πολλά αντικείμενα, παιχνίδια και επιφάνειες, είναι σημαντικό να εξοικειωθούν με το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.
  2. Η μάσκα. Η χρήση της πλέον είναι υποχρεωτική στα σχολεία αλλά και σε όλους τους κλειστούς χώρους, ωστόσο είναι καλό να εξηγήσεις τους λόγους που πρέπει πάντα να την έχουν μαζί τους και να τη χρησιμοποιούν. Τα παιδιά πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι μ’ αυτόν τον τρόπο αυτοπροστατεύονται και προστατεύουν και τους γύρω τους.
  3. Σκούπισμα μύτης. Το συνάχι και η καταρροή είναι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα σε μικρές ηλικίες. Τα παιδιά που σκουπίζουν τη μύτη τους, πρέπει να απορρίπτουν τα μαντηλάκια που χρησιμοποιούν και να πλένουν στην συνέχεια τα χέρια τους.
  4. Τα χέρια μακριά από το πρόσωπο. Μικροί και μεγάλοι, συνηθίζουν να πιάνουν το πρόσωπο καθόλη τη διάρκεια της μέρας, χωρίς να έχουν καθαρά χέρια. Αυτή η απλή καθημερινή συνήθεια, είναι πολύ επικίνδυνη για τη μετάδοση του κορωνοϊού. Πρέπει ο κανόνας της αποφυγής του προσώπου με τα χέρια, να γίνει απόλυτα κατανοητός σε μικρούς και μεγάλους μαθητές.
  5. Χρήση μόνο των δικών τους αντικειμένων (μολύβια, τετράδια, παιχνίδια). Τα παιδιά, είναι καλό να μαθαίνουν τα παιδιά να μοιράζονται, όμως στην προκειμένη στιγμή πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν αντικείμενα συμμαθητών τους. Ο κορωνοϊός επιβιώνει σε επιφάνειες κι είναι πιθανό να μεταφερθεί μεταξύ των μαθητών με αυτόν τον τρόπο.
  6. Σωστή χρήση της μάσκας. Δε φτάνει μόνο να φορούν οι μαθητές τη μάσκα. Πρέπει κιόλας να ξέρουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τη φορούν και να τη βγάζουν. Τα χέρια, δε πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας, ώστε να γίνεται σωστή χρήση. Σε κάθε άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα, θα είναι να μεταφέρουν τον ιό από την επιφάνειά της στα χέρια τους.

Οι παραπάνω κανόνες πρέπει να τηρούνται κι είναι απαραίτητο να αντιλαμβάνονται οι γονείς, το πόσο σημαντικό είναι, να εκπαιδεύονται τα παιδιά στα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής για μαθητές. Οι περισσότεροι γονείς είχαν προετοιμάσει το έδαφος, δοκιμάζοντας έξυπνους τρόπους για την ομαλή επιστροφή τους στα σχολεία. Άλλωστε, τα νέα δεδομένα στα σχολεία, απαιτούν διαφορετική προσέγγιση από γονείς, καθηγητές και δασκάλους.

Οι οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για τα δημοτικά σχολεία, πρέπει να τηρούνται για να είναι η προσπάθεια αποτελεσματική. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τις Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα δημοτικά σχολεία, εδώ.

Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις τηλέφωνα επικοινωνίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να αντλήσεις οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εξελίξεις στα μέτρα προφύλαξης των μαθητών αλλά και τους ισχύοντες κανονισμούς για την αποφυγή της διασποράς από τον Covid-19,

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ