Επαγγελματικός Κατάλογος

7 Τρόποι για να κάνεις ομαλή την επιστροφή στο σχολείο!

Η επιστροφή στο σχολείο, είναι προ των πυλών και το άγχος μεγενθύνεται για το πώς θα γίνει ομαλά η μετάβαση από την ανεμελιά του καλοκαιριού, στο αυστηρό πρόγραμμα του χειμώνα. Υπάρχουν τρόποι για να κάνετε ομαλή την επιστροφή στο σχολείο και να αποφύγετε εντάσεις και κλάμματα. Διαβάστε παρακάτω και αρχίστε να τους εφαρμόζετε.

1.      Επαναφέρετε τις καθημερινές συνήθειες μερικές μέρες νωρίτερα.

Η επιστροφή στο σχολείο, είναι δύσκολη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Ωστόσο, η ρύθμιση του ύπνου και του ξυπνητηριού λίγες μέρες νωρίτερα, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην εύκολη προσαρμογή στους ρυθμούς της σχολικής χρονιάς.

2.      Ανανεώστε τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου.

Δημιουργήστε προσμονή στο παιδί για τη νέα σχολική χρόνια ανανεώνοντας τη διακόσμηση και τα έπιπλα του παιδικού δωματίου. Τοποθετήστε νέο γραφείο, έναν μαυροπίνακα και χρωματιστά post-it. Μπορείτε ακόμη να προτείνετε στο παιδί να βάψετε έναν τοίχο στο αγαπημένο του χρώμα. Η αλλαγή στο παιδικό δωμάτιο θα κάνει τον χώρο του διαβάσματος περισσότερο ελκυστικό στα μάτια του παιδιού.

3.      Φτιάξτε το πρόγραμμα της σχολικής χρονιάς.

Η σχολική χρονιά, συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μελέτη των μαθημάτων, αθλητικές δραστηριότητες, ώρα φαγητού, χρόνος για παιχνίδι και τηλεόραση κ.α. Φτιάξτε μαζί το καθημερινό πρόγραμμα και κολλήστε το στο παιδικό δωμάτιο και σε κάποιο άλλο σημείο στο σπίτι, ώστε να γνωρίζουν πάντα τί έχουν να κάνουν μέσα στην ημέρα τους.

4.      Συζητήστε για τυχόν δραστηριότητες που θα ήθελε να δοκιμάσει το παιδί.

Χρόνο με τον χρόνο τα παιδιά ανακαλύπτουν δραστηριότητες και ενδιαφέροντα και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που έχουν χρόνο να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους. Εάν παρατηρήσετε κάποια νέα δεξιότητα του παιδιού, ρώτησέ το εάν θέλει να συνεχίσει τη δραστηριότητα αυτή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Μία νέα δραστηριότητα θα το χαροποιήσει ιδιαίτερα.

5.      Προτείνετε στο παιδί να διαλέξετε μαζί τα ρούχα της πρώτης εβδομάδας.

Η πρώτη εβδομάδα του σχολείου, μπορεί να δημιουργεί άγχος σε πολλά παιδιά. Τα ρούχα και το στυλ είναι σημαντικά για να ξεχωρίσουν και να νιώθουν άνετα την πρώτη μέρα. Μπορείτε να διαλέξετε μαζί ρούχα που τους αρέσουν και θέλουν να φορούν στο σχολείο ώστε να νιώθουν αυτοπεποίθηση και άνεση.

6.      Ετοιμάστε μαζί μικρά γεύματα για το σχολείο.

Η ετοιμασία του σνακ, μπορεί να γίνει πολύ δημιουργική και ευχάριστη για ένα παιδί, ειδικά εάν επιλέξει εκείνο το είδος του φαγητού που θέλει να απολαύσει στο διάλειμμά του. Υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές για να διαλέξει και στη συνέχεια με λίγη φαντασία να δημιουργήσετε μαζί σχέδια με ζωάκια, λουλούδια και χαρούμενες φατσούλες.

7.      Αφού επιστρέψετε στο πρόγραμμα οργανώστε μικρές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο.

Μπορεί το καλοκαίρι να φεύγει όμως η ανεμελιά και η χαρά δε χρειάζεται να αντικατασταθούν από πίεση και στρες. Οργανώστε μικρές αποδράσεις το σαββατοκύριακο σε χωριά ή κοντινούς προορισμούς και δείξτε στα παιδιά ότι η καλοκαιρινή διάθεση δε τελειώνει με το ξεκίνημα των σχολείων.

Ακούστε τις παραπάνω συμβουλές και θα δείτε ότι το παιδί θα είναι απόλυτα προετοιμασμένο για τη νέα σχολική χρονιά. Σε περίπτωση που το παιδί αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό για το πώς θα χειριστείτε την περίοδο προσαρμογής στο πρόγραμμα του σχολείου.

Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρείτε τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης για παιδίατρους και εργοθεραπευτές σε όλη την Ελλάδα!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ