Επαγγελματικός Κατάλογος

Ανακαίνιση κουζίνας: Χρήσιμες συμβουλές για να ανανεώσεις τον αγαπημένο σου χώρο!

Σκέφτεσαι να κάνεις ανακαίνιση κουζίνας, αλλά δεν ξέρεις που πρέπει να απευθυνθείς και τι να προσέξεις; Με το παρόν άρθρο θα σου λύσουμε κάθε απορία και θα σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις την κουζίνα που έχεις ονειρευτεί. Έχεις παρακολουθήσει τις διαφημίσεις που δείχνουν τις μητέρες/μοντέλα να ταΐζουν τα παιδιά τους σε μία υπερσύγχρονη, μοδάτη και πολύ σικάτη κουζίνα. Έχεις, επίσης, δει ανάλογες κουζίνες και σε κάποιες σειρές/ταινίες. Τι σου λέμε τώρα θα αναρωτηθείς, άλλο πράγμα ο κόσμος των διαφημίσεων και των σειρών/ταινιών και άλλο ο πραγματικός κόσμος όπου ζεις.

Δεν είναι απόλυτα λανθασμένη άποψη, στο θέμα μας, όμως, δεν είναι και απόλυτα σωστή. Εννοούμε ότι, η κουζίνα αποτελεί χώρο μαγειρέματος, αλλά και συνεστίασης, τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και σε εκείνον της μυθοπλασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, ανά διαστήματα, να εκτελείς εργασίες στην ανακαίνιση κουζίνας με σκοπό τη λειτουργική, αλλά και την αισθητική της αναβάθμιση.

Εργασίες ανακαίνισης κουζίνας

Η λίστα των εργασιών στην ανακαίνιση κουζίνας περιλαμβάνει μία σειρά τεχνικών παρεμβάσεων που το είδος τους, η έκτασή τους, αλλά και η σειρά υλοποίησής τους καθορίζονται από τις ανάγκες που ανακύπτουν σε κάθε κατοικία. Χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι οι εργασίες στην ανακαίνιση κουζίνας κατηγοριοποιούνται σε:

  • Υδραυλικές
  • Ηλεκτρολογικές
  • Ξυλουργικές
  • Τοποθέτηση και συντήρηση δαπέδου
  • Αλλαγή κουφωμάτων
  • Βάψιμο κουζίνας

Είναι προφανές ότι προτού ξεκινήσεις οποιαδήποτε εργασία στην ανακαίνιση κουζίνας, πρέπει να τη σχεδιάσεις. Ο σχεδιασμός της ανακαίνισης γίνεται σε συνεργασία με το τεχνικό γραφείο που την αναλαμβάνει και με γνώμονα τους στόχους της, αλλά και τον προϋπολογισμό της.

Το πρώτο βήμα στην ανακαίνιση κουζίνας περιλαμβάνει το γκρέμισμα παλιών εγκαταστάσεων, αλλά και το ξήλωμα ή την απομάκρυνση άλλων, με απώτερο στόχο την ολική ή μερική αναδιαμόρφωση του χώρου. Εδώ μπορεί να σε βοηθήσει και ένα εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού, το οποίο θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις, χωρίς κόπο, τα απομεινάρια της παλιάς σου κουζίνας.

Εν συνεχεία, ακολουθεί η επισκευή ή η αντικατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων της κουζίνας. Οι επισκευές δεν περιορίζονται στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις, αλλά επεκτείνονται και στους τοίχους ή τα δάπεδα. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστούν κάποια μερεμέτια, όπως τα σοβατίσματα, η αλλαγή κουφωμάτων, η εγκατάσταση καινούργιων πατωμάτων, αλλά και η τοποθέτηση γυψοσανίδας.

Μιλώντας για τοποθετήσεις, πρέπει να αναφερθούμε και στο επόμενο στάδιο στην ανακαίνιση κουζίνας, που αφορά στην εγκατάσταση των επίπλων και των ειδών υγιεινής. Μετά την τοποθέτηση των επίπλων και των ειδών υγιεινής, έχουμε και τη τοποθέτηση των πριζών, των διακοπτών και των φωτιστικών. Έχουμε, επίσης, και το βάψιμο της κουζίνας ή εν γένει τη διακόσμηση αυτής.

Το κόστος της ανακαίνισης μιας κουζίνας δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων με ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι οι παράγοντες που καθορίζουν την τιμολόγηση μίας ανακαίνισης ποικίλλουν και αφορούν πρώτα από όλα στις εργασίες που θέλεις να γίνουν, αλλά και τον τύπο τους. Υπάρχουν εργασίες, για παράδειγμα, που αποσκοπούν στη βελτίωση των φθορών που εμφανίζονται στο χώρο της κουζίνας, υπάρχουν όμως και οι εργασίες που στοχεύουν στη ριζική ανανέωση του χώρου.

Ένας άλλος παράγοντας που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την τιμολόγηση μίας ανακαίνισης κουζίνας, είναι η προμήθεια των υλικών. Αν προμηθευτείς μόνος/η σου τα υλικά, θα πληρώσεις διαφορετική τιμή. Τέλος, είναι προφανές ότι οι διαστάσεις της κουζίνας, αποτελούν ένα ακόμη παράγοντα διαμόρφωσης του κόστους ανακαίνισής της.

Μερικές συμβουλές για την ανακαίνιση κουζίνας

Η ανακαίνιση κουζίνας είναι, όπως έχεις καταλάβει ήδη, μία σχετικά περίπλοκη τεχνική διαδικασία που απαιτεί την προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία της.Η πρώτη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε, είναι να προσέξεις ιδιαίτερα την εγκατάσταση των σωληνώσεων, αφού το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν στη θέση τους για αρκετά χρόνια. Μια άλλη συμβουλή, αφορά στο υλικό του δαπέδου που θα επιλέξεις. Είναι προφανές ότι θες κάποιο ανθεκτικό και αντιολισθητικό δάπεδο, το οποίο δε θα φθείρεται και στο οποίο δε θα γλιστράς.

Η διαρρύθμιση του χώρου της κουζίνας είναι πολύ σημαντική εφόσον καθορίζει το πόσο άνετα κινείσαι εντός αυτής. Είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε ότι η έκταση της κουζίνας, καθορίζει και τη διαρρύθμιση. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση νησίδας στο κέντρο μίας μικρής κουζίνας, στερεί πολύτιμο χώρο που είναι απαραίτητος για τη διευκόλυνση της κίνησής σου.

Η εξοικονόμηση χώρου εντός της κουζίνας μπορεί να εξασφαλιστεί με την εφαρμογή έξυπνων και αποδοτικών λύσεων, που αφορούν στην επιλογή ντουλαπιών. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τα περιστρεφόμενα γωνιακά ντουλάπια. Η σωστή τοποθέτηση των οικοσυσκευών παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου της κουζίνας, ιδίως το πλυντήριο πιάτων μπορεί να καταλάβει μεγάλο μέρος της λεγόμενης «πλάτης της κουζίνας» (η περιοχή ανάμεσα στα πάνω και τα κάτω ντουλάπια).

Τέλος, μία ακόμη συμβουλή που αφορά στην ανακαίνιση κουζίνας, είναι να επιλέξεις μία καλή πόρτα, έτσι ώστε να επιτύχεις την απαραίτητη ηχομόνωση. Πέρα από την ηχομόνωση όμως, η καλή πόρτα σού εξασφαλίζει και ένα άλλο όφελος. Τη μόνωση από τις μυρωδιές που αναδίδονται κατά την ώρα του μαγειρέματος. Οι παραπάνω συμβουλές είναι μόνο μερικές ενδεικτικές σκέψεις που είναι απαραίτητο να κάνεις πριν ανακαινίσεις την κουζίνα σου.

Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός ότι οι ανακαινίσεις εμπεριέχουν και το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσένα τι ανάγκες έχεις, τι θες να αλλάξεις στη δική σου κουζίνα και γιατί θες να το αλλάξεις. Να μην πούμε και για το θέμα της διακόσμησης, όπου υπεισέρχεται το στοιχείο της ατομικής αισθητικής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε κάποιο τεχνικό γραφείο που εξειδικεύεται στις ανακαινίσεις-ανακατασκευές κουζινών. Που θα το βρεις αυτό; Δεν είναι απαραίτητο να ψάξεις πολύ! Ο Χρυσός Οδηγός σου δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσεις και εν τέλει να βρεις το κατάλληλο τεχνικό γραφείο, σε χρόνο <<ντε τε>>!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ