Επαγγελματικός Κατάλογος

Πώς Υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ (2020);

Ετοιμάζεσαι να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ του 2020 και σκέφτεσαι τι ποσό θα πληρώσεις και φέτος; Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή αλλιώς (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων), είναι πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ο υπολογισμός του κάθε χρόνο, είναι απαραίτητος για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Η καταβολή των πρώτων δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει. Διάβασε στο άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να γνωρίζει για τον φετινό φόρο ακινήτων και λύσε όλες σου τις απορίες.

 • Φέτος, οι δόσεις θα είναι έξι και θα καταβληθούν τους μήνες Σεπτέμβρη με Φλεβάρη. Οπότε, θα υπάρξει διευκόλυνση ως προς την καταβολή κα εξόφληση του φόρου.

Σημείωση: Εξαιτίας της φετινής καθυστέρησης στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών, όπου αναρτήθηκαν πέντε ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, θα δοθεί παράταση της πρώτης δόσης. Οι φορολογούμενοι, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και τις δύο δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του Οκτώβρη.

 • Τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ φέτος θα φτάσουν τα 7,3 εκατομμύρια.
 • Θα απαλλαχθούν από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α,  και για το τρέχον έτος τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων.
 • Και την φετινή χρονιά, θα υπάρξουν μειώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α δέκα έως τριάντα τοις εκατό κλιμακωτά. Οι μειώσεις θα καθοριστούν από την συνολική αξία των ακινήτων και η έκπτωση θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της συνολικής αντικειμενική αξίας.

  Δες τον πίνακα που ακολουθεί.
ΈΚΠΤΩΣΗΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
30%Έως 60.000 ΕΥΡΩ
27%> 60.000 ΕΥΡΩ
25%70 – 80.000 ΕΥΡΩ
20%> 80.000 έως 1.000.000 ΕΥΡΩ
10%> 1.000.000 ΕΥΡΩ

Σημείωση!
Στο πινακάκι δε συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.  

Υπολογισμός ΕΝΦΙΑ 2020

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α του 2020, θα ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο υπολογισμού του ΕΝ.ΦΙ.Α 2019. Το ποσό που θα πληρώσεις φέτος, αντιστοιχεί με το ποσό που πλήρωσες το 2019. Εξαίρεση σ’ αυτό θ’ αποτελέσουν, οι φορολογούμενοι που εξαιτίας προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους, θα έχουν μικρότερο συντελεστή παλαιότητας. Αυτό θα έχεις ως απόρροια την μείωση του φόρου. Επιπλέον, εξαίρεση αποτελούν και οι φορολογούμενοι που πούλησαν ή απέκτησαν σπίτια μέσα στο 2019 και άρα η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2020 είχε αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Κύριος & Συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διακρίνεται σε κύριο και συμπληρωματικό. Η καταβολή του κύριου ΕΝΦΙΑ γίνεται απ’ όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1/1/2020 είχαν την πλήρη κυριότητα, την κύρια ή την επικαρπία ενός ολόκληρου σπιτιού ή μέρους αυτού. Σε γενικές γραμμές, ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α γίνεται σύμφωνα με τα τετραγωνικά του κάθε ακινήτου, την αντικειμενική τιμή ζώνης που ισχύει στην ελληνική επικράτεια και κάποια ειδικά χαρακτηριστικά.
Ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α, είναι φόρος που ισχύει για ακίνητα που η συνολική αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Οι συντελεστές σύμφωνα με τους οποίους υπολογίζεται είναι 0,15% – 1,15% και εφαρμόζονται στην συνολική αντικειμενική αξία.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή 50% από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α;

Οι προϋποθέσεις για όσους δικαιούνται απαλλαγή μέχρι 50% είναι η εξής:

 1. Να έχουν ετήσιο καθαρά οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τους συζύγους και τα εξαρτώμενα μέλη.
 2. Η συνολική επιφάνεια των ακινήτων της οικογένειας δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
 3. Η αντικειμενική αξία των κτισμάτων εντός σχεδίων πόλεων και οικοπέδων του φορολογούμενου, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ. σε άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ για έγγαμο με έως δύο παιδιά.

Ποιοι δικαιούνται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α;

Πλήρης απαλλαγή από ΕΝ.Φ.Ι.Α, δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και εκείνοι που έχουν στην οικογένειά του άτομο με αναπηρία άνω των 80%, που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • Έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τους συζύγους και τα εξαρτώμενα μέλη.
 • Η επιφάνεια των ακινήτων με πλήρη κυριότητα, ψιλή και επικαρπία της οικογένειας δε ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
 • Φορολογούμενοι με ακίνητα σε 28 μικρά ακριτικά νησιά, που ο πληθυσμός τους είναι μικρότερος των 1200 κατοίκων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πληρωμή του EN.Φ.Ι.Α, επικοινώνησε μ’ έναν εξειδικευμένο λογιστή. Ο λογιστής, μπορεί να σε βοηθήσει με όλες τις φορολογικές σου υποθέσεις. Εάν είσαι για παράδειγμα νέος επιχειρηματίας και δραστηριοποιείσαι στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου ή αλλού, σίγουρα θα σκέφτεσαι <<Τι άλλο έχω να πληρώσω;>>. Μην ανησυχείς όμως γιατί στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις τηλέφωνα, χάρτες και οδηγίες δρομολόγησης για έμπειρους λογιστές στη γειτονιά σου!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ