Σκέφτεσαι να προχωρήσεις στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, αλλά σ΄ανησυχούν η φορολογία και οι υποχρεώσεις που συνοδεύουν ένα τέτοιο επαγγελματικό άνοιγμα; Στις μέρες μας, τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι αναρίθμητα και οι φορές που όλοι έχουμε κάνει τις αγορές μας σε αυτά ουκ ολίγες. Είτε βρίσκεσαι σε φάση αλλαγής καριέρας είτε ξεκινάς τη σταδιοδρομία σου στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, σ’αυτό το άρθρο θα μάθεις τα σημεία κλειδιά στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και επιπλέον σημαντικές πληροφορίες για τις υποχρεώσεις σου στην εφορία.
Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος των online πωλήσεων μοιάζει τόσο μπερδεμένος και περίπλοκος, στην αρχή, που δεν είναι δύσκολο να αποθαρρύνεις κάποιον από το να ασχοληθεί παραπάνω. Με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών και εναλλακτικών επιλογών που δίνονται, είναι επόμενο να μπερδευτείς για το τι χρειάζεται η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος. Ωστόσο, σκοπός σου ως ιδιοκτήτης eshop είναι να μπορέσεις να καθοδηγήσεις αποτελεσματικά τον πελάτη σου στην αγορά!
Τα πρώτα βήματα στη δημιουργία e-shop
Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή…
- Δήλωση ΚΑΔ.
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις, είναι να δηλώσεις στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσω του τμήματος Μητρώου τους σχετικούς ΚΑΔ, για τις πωλήσεις με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου. Σε αυτό το βήμα, μπορεί να σε συμβουλέψει ο λογιστής – φοροτεχνικός σας, καθώς η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, eshop, αποτελεί τη δημιουργία μιας κανονικής επιχείρησης με όλες τις υποχρεώσεις της.
- Δημιουργία ατομικής επιχείρησης εφόσον δεν υπάρχει.
Εάν δεν έχεις επιχείρηση ή εταιρεία (ατομική, ΙΚΕ, ΕΕ, ΟΕ κ.λπ.), θα πρέπει να δημιουργήσεις μία. Αναλυτικά, τα ελάχιστα βήματα για την έναρξη μιας ατομικής επιχείρησης (η πιο απλή για να ανοίξει κανείς όταν ξεκινάει) είναι:
- Να ασφαλιστεί ο ιδιοκτήτης στο υποχρεωτικό ασφαλιστικό ταμείο (ΕΦΚΑ).
- Να γίνει εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής που θα οριστεί ως έδρα της επιχείρησης.
- Να ληφθεί «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., ενώ, τέλος, θα χρειαστείς Ταμειακή μηχανή ή λογιστικό πρόγραμμα για εκτύπωση αποδείξεων.
- Δήλωση στο Μητρώο Προμηθευτών.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δηλωθεί η δραστηριότητά σας στο Μητρώο Προμηθευτών που συνάπτουν Συμβάσεις από Απόσταση του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Καθ’ όλα τα στάδια στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, θα πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτικός και τυπικός στην τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών, γιατί αλλιώς επιβάλλονται κυρώσεις.
- Δήλωση έδρας επιχείρησης.
Για εσένα που δεν έχεις ξεκινήσει, ακόμα, καμία δραστηριότητα, θα πρέπει να βρεις κάποιο χώρο, ο οποίος θα προορίζεται για αυτή την χρήση και θα δηλωθεί ως έδρα της επιχείρησής σου. Αυτός θα είναι ο χώρος, όπου θα υπάρχει το εμπόρευμά σου και θα πρέπει να μπορεί να γίνει έλεγχος από την Εφορία για αυτόν. Εάν έχεις επιχείρηση, η οποία στεγάζεται σε ένα επαγγελματικό χώρο (και όχι σε οικία), μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον χώρο αυτό ως έδρα του e-shop σας.
Για την έδρα, λοιπόν, της επιχείρησής σου, μπορείς να νοικιάσεις κάποιο χώρο με το αντίστοιχο μισθωτήριο συμβόλαιο που θα πρέπει να κατατεθεί στην Εφορία ή να δηλώσετε κάποιον ιδιόκτητο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική στέγη. Ο χώρος που θα επιλεχθεί μπορεί να είναι ένα μεγάλο κατάστημα ή και μία πολύ μικρή αποθήκη με ελάχιστο κόστος, καθώς δεν περιορίζεστε από κανέναν σε αυτήν την επιλογή.
Επίσης, φρόντισε να συμβουλευτείς ειδικούς στο GDPR για τους Όρους & τις Προϋποθέσεις που θα ισχύουν για τη σελίδα σου, καθώς και για την Πολιτική Απορρήτου, μιάς και τα προσωπικά δεδομένα και η χρήση τους επισύρουν μεγάλα πρόστιμα.
Ακόμη, μη ξεχάσεις να κατοχυρώσεις το σήμα της επιχείρησής σου με την βοήθεια ενός επαγγελματία δικηγόρου. Αυτό θα σε προστατέψει από το να δεις ξαφνικά το σήμα σου σε διαφημίσεις ανταγωνιστών.
Τι πρέπει να προσέξεις στη φορολογία ηλεκτρονικού καταστήματος;
- Πωλήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα πεδίο που πρέπει να προσέξεις είναι η πώληση σε καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Φ.Π.Α.) Όταν πωλούνται αγαθά σε καταναλωτές και τα στέλνεις σε άλλη χώρα της ΕΕ, οφείλεις να εγγραφείς στη χώρα αυτή και να χρεώνεις ΦΠΑ με τον συντελεστή που ισχύει εκεί – εκτός αν η συνολική αξία των ετήσιων πωλήσεών σας στη συγκεκριμένη χώρα είναι κάτω από το όριο που έχει θέσει η ίδια η χώρα (35.000 ή 100.000 ευρώ).
- Νομική μορφή επιχείρησης.
Τέλος, όσον αφορά ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που σ’ ενδιαφέρει να γνωρίζεις, αυτό της φορολογίας, πρέπει να ξέρεις ότι η φορολογία ηλεκτρονικού καταστήματος είναι αυτή της νομικής μορφής της επιχείρησης που βρίσκεται πίσω από αυτό. Παρόλα αυτά πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ειδική έκθεση με αριθ. 12/2019) με τίτλο «Ηλεκτρονικό εμπόριο: πολλές από τις προκλήσεις που σχετίζονται με την είσπραξη του ΦΠΑ και των τελωνειακών δεσμών δεν έχουν αντιμετωπιστεί» και η οποία διαπιστώνει ότι η είσπραξη των ορθών ποσών ΦΠΑ και τελωνειακών δασμών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου παραμένει προβληματική από πολλές απόψεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο θεωρείται πολλές φορές ως μέσο φοροδιαφυγής.
Μην ξεχνάς, είναι σημαντικό να κάνεις όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ηλεκτρονικό σου κατάστημα να διαφημιστεί σε ανάλογες ιστοσελίδες ή σε πλατφόρμες στο διαδίκτυο ή στα social media, προκειμένου να προσελκύσετε νέους πελάτες.
Η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, λοιπόν, πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάξει με την ηλεκτρονική σου παρουσία, να είναι φιλικό προς τους χρήστες, να είναι άριστα βελτιστοποιημένο για τα κινητά και, φυσικά, να σου αρέσει!
Ακόμη, θα πρέπει να προσέξεις να είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης για να μπορεί να ανιχνευθεί και να ανέβει στα οργανικά αποτελέσματα της Google, ενώ θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα και να προσφέρει στο χρήστη μια άριστη εμπειρία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα τον πείσει να κάνει και κάποια αγορά!