Επαγγελματικός Κατάλογος

Υπογονιμότητα: Αιτίες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η υπογονιμότητα, είναι πρόβλημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν ένα παιδί αλλά οι προσπάθειές τους είναι άκαρπες. Η ανησυχία γεννιέται στο ζευγάρι όταν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ζευγάρι έχει σεξουαλική δραστηριότητα τις γόνιμες μέρες, όμως δεν έχει γίνει σύλληψη. Οι ειδικοί συνιστούν την επίσκεψη σε γιατρό εφόσον περάσει ένας χρόνος και δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Η υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες συνδέεται με τις ορμόνες που εκκρίνει το ανθρώπινο σώμα αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια. Οι γυναικολόγοι, οι ενδοκρινολόγοι και οι ανδρολόγοι, είναι οι γιατροί που καταφεύγουν τα περισσότερα ζευγάρια. Μέσα από ειδικές εξετάσεις, μπορείς να μάθεις το είδος της διαταραχής που αντιμετωπίζεις και με τη βοήθεια του γιατρού σου, ν’ ακολουθήσεις την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας.

Τα συχνότερα αίτια της υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα, παρουσιάζεται για διαφορετικούς λόγους στους άνδρες και για διαφορετικούς στις γυναίκες. Όπως, είπαμε οι ορμόνες παίζουν κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτή την περίπτωση, γι’ αυτό και ένας έμπειρος ενδοκρινόλογος είναι ο κατάλληλος ειδικός για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Παίρνοντας το ιστορικό του ζευγαριού και κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις, αντιλαμβάνεται τα βασικά αίτια του προβλήματος.

Ωστόσο, είναι απαραίτητες οι εξετάσεις για να αποκλειστούν προβλήματα λόγω παθήσεων και άλλων διαταραχών. Ας δούμε τι ελέγχεται στην περίπτωση των γυναικών και των αντρών.

Υπογονιμότητα στις γυναίκες

Ο ενδοκρινολόγος, αρχικά κάνει κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που σχετίζονται με τον κύκλο της γυναίκας και την ωορρηξία. Αυτές οι ερωτήσεις δεν πρέπει να προκαλούν άγχος γιατί ως στόχο έχουν να εντοπίσουν το αίτια της διαταραχής. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι αφορούν το ιστορικό της εμμήνου ρύσεως, συχνότητα συνουσίας, θυρεοειδοπάθεια, χρήση ουσιών, κατανάλωση αλκοόλ, παρελθοντικοί μέθοδοι αντισύλληψης κ.α.

Πέρα από τα παραπάνω, η κλινική εξέταση περιλαμβάνει αξιολόγηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του δείκτη μάζας σώματος και του θυροειδούς αδένα. Ας επικεντρωθούμε όμως στα συχνότερα αίτια της υπογονιμότητας των γυναικών:

Ορμονικές διαταραχές & Ωορρηξία: Μία από αυτές που παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό γυναικών και είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες. Οι πολυκυστικές ωοθήκες συνδέονται με υπερέκκριση ανδρογόνων από τις ωοθήκες, με την αντίσταση στην ινσουλίνη και με διαταραχές στην περίοδο και την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.

Άλλες διαταραχές που οφείλονται στις ορμόνες είναι η επινεφριδιακή υπερπλασία, η έκκριση τεστοστερόνης και ανδροστενεδιόνης καθώς και η έκκριση προλακτίνης. Τώρα θα μας πεις τι είναι όλα αυτά; Εμείς θα σου πούμε ότι εφόσον χρειαστεί, θα κάνεις όλες τις απαραίτητες ορμονικές εξετάσεις και ο ενδοκρινολόγος σου θα σου εξηγήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. Το θετικό στις ορμονικές διαταραχές είναι ότι με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να γίνει σύλληψη με τον φυσικό τρόπο.

Ανατομικές – Χειρουργικές ανωμαλίες: Ο ενδοκρινολόγος εξετάζει κι αυτό το αίτιο καθώς μπορεί να υπάρχει κάποια γεννητική ανωμαλία που δεν επιτρέπει τη σύλληψη και τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Με τη συνδρομή ενός γυναικολόγου, πραγματοποιούνται γυναικολογικές εξετάσεις για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ενδομητρίωσης και άλλων ανατομικών διαταραχών.

Υπογονιμότητα στους άνδρες

Η υπογονιμότητα εμφανίζεται στους άνδρες και διαπιστώνεται μέσω ειδικών εξετάσεων. Με τη βοήθεια ενός έμπειρου ενδοκρινολόγου, θα κατανοήσεις τα αίτια της υπογονιμότητας. Αρχικά, αυτό που εξετάζεται  είναι το ασθενές σπέρμα μέσω σπερμοδιαγράμματος.

Με το σπερμοδιάγραμμα, γίνεται μια εντελεχής ανάλυση του αριθμού, της ποιότητας, της κινητικότητας και της μορφής. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τα βασικά αίτια της υπογονιμότητας όπως είναι η ασθενοσπερμία, η χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος, η μορφολογική εκτροπή των σπερματοζωαρίων και ο κατακερματισμός του DNA.

Πέρα από το σπερμοδιάγραμμα, εξετάσεις γίνονται για τον προσδιορισμό των ανδρικών ορμονών και για μεταβολικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, απ’ αυτές τις εξετάσεις γίνεται διάγνωση διαφόρων παθήσεων που επηρεάζουν την παραγωγή και απελευθέρωση ορμονών καθώς και διαταραχών σε όργανα όπως το ήπαρ, διαταραχές του θυροειδή και διαταραχές στην υπόφυση.

Οι τρόποι αντιμετώπισης τα υπογονιμότητας εξαρτώνται από τη διάγνωση που θα γίνει από τον γιατρό. Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορεί να συστήσει ο γιατρός. Παρακάτω θα δούμε τα πιο συνηθισμένα.

Χειρουργική αντιμετώπιση: Αφορά τις περιπτώσεις εμφάνισης πολύποδα, ενδομητριακών συμφύσεων και υποβλεννογόνιου ινομυώματος. Ακόμη, μέσω της επεμβατικής λαπαροσκόπησης, αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση, η αφαίρεση υδροσαλπίγγων και η εξαίρεση ινομυωμάτων.

Θεραπεία γονιμότητας: Εδώ περιλαμβάνονται οι διαδικασία για ενδομητρική σπερματέγχυση, η εξωσωματική γονιμοποίηση, η κατάψυξη ωαρίων και οι προγραμματισμένες σεξουαλικές επαφές τις ημέρες της ωορρηξίας. Η θεραπεία γονιμότητας τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή για να έχει αποτέλεσμα.

Σε άλλες περιπτώσεις, συνδυάζονται οι δύο παραπάνω μέθοδοι καθώς είναι απαραίτητο για να υπάρξει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί. Η διαδικασία αυτή, είναι δύσκολη και αγχωτική για τα περισσότερα ζευγάρια όμως η επαγγελματική συμβουλή και κατεύθυνση από έμπειρους γυναικολόγους, ενδοκρινολόγους και ανδρολόγους, φέρνει αποτελέσματα.

Η υπογονιμότητα στους άνδρες και τις γυναίκες, δεν είναι θέμα ταμπού και δεν είναι πάθηση η οποία δεν αντιμετωπίζεται. Η ενημέρωση πάνω σ’ αυτό το θέμα και η σωστή διάγνωση θα οδηγήσουν σε μία μέθοδο θεραπείας που θα έχει αποτέλεσμα. Οι σύγχρονοι μέθοδοι ιατρικής, μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε διαταραχή στα δύο φύλα με επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους.

Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις εξειδικευμένους επαγγελματίες ενδοκρινολόγους στην περιοχή σου. Ξεκίνησε με μία επίσκεψη και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του. Δείξε εμπιστοσύνη στον γιατρό σου και θα βρεις λύση στο πρόβλημά σου!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ