Επαγγελματικός Κατάλογος

Θυροειδής Αδένας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ο θυροειδής, είναι η δικαιολογία που πολλοί χρησιμοποιούν όταν βάζουν κάποια έξτρα κιλάκια. Όλοι το έχουμε κάνει λίγο πολύ. Υπάρχουν κι εκείνοι που χρησιμοποιούν τη δικαιολογία αυτή χωρίς να έχουν θυροειδή. Όπως καταλαβαίνεις, δε μπορούμε να αφήσουμε να πλανάται στον αέρα ότι για όλα φταίει ο θυροειδής. Γι’ αυτό θα ξεδιαλύνουμε την κατάσταση. Θα δούμε τι είναι ο θυροειδής, με ποια συμπτώματα εμφανίζεται, πώς θεραπεύεται και άλλα πολλά.

Τι είναι ο θυροειδής;

Ο θυροειδής, είναι αδένας και μάλιστα από τους πιο σημαντικούς στο ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται συγκεκριμένα για αδένα του τραχήλου, ο οποίος έχει βάρος 20 γραμμαρίων και διαθέτει και δύο λοβούς. Υπάρχουν τρεις ορμόνες που δημιουργούνται μέσω του θυροειδή και είναι η τριιωδοθυρονίνη που σίγουρα τη γνωρίζεις ως Τ3, η θυροξίνη που είναι γνωστή ως Τ4 και η καλτσιτονίνη, η οποία συμβάλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Μπορεί αυτές οι ονομασίες να σου φαίνονται ‘‘αρλούμπες’’, όμως οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Σκέψου μόνο, ότι όσοι γεννιούνται χωρίς αυτές τις ορμόνες αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής και νοητικής ανάπτυξης. Βέβαια, σήμερα από την γέννηση του παιδιού γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θέμα εκ γενετής. Με αυτό τον τρόπο, οι γιατροί προλαμβάνουν τις διαταραχές στην ανάπτυξη του παιδιού. Σε ακραίες περιπτώσεις οι διαταραχές του θυροειδούς, μπορεί να επιφέρουν και προβλήματα γονιμότητας.

Η έλλειψη των ορμονών αυτών, προκαλεί διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό. Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με θυροειδή, έχουν έλλειψη στην ορμόνη της τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και στη θυροξίνη (Τ4). Αυτές οι δύο ορμόνες, ρυθμίζονται από μία ορμόνη ενός άλλου ενδοκρινή αδένα του εγκεφάλου που ονομάζεται θυροειδοτρόπο, γνωστή και ως TSH.

Υπερθυρεοειδισμός και Υποθυρεοειδισμός: Οι Συχνότερες Παθήσεις του θυροειδή!

Οι συχνότερες παθήσεις του θυροειδή είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Για να καταλάβεις τις διαφορές τους, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις δύο αυτές παθήσεις.

Υπερθυρεοειδισμός: Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυροειδής παράγει πιο πολλές ορμόνες από εκείνες που απαιτούν οι ανάγκες του οργανισμού. Έχουμε δηλαδή μια κατάσταση υπερλειτουργίας του θυροειδή.

Αίτια: Ο πιο γνωστός παράγοντας εμφάνισης υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Graves. Στη νόσο του Graves, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τον θυροειδή ως εχθρό και αυτό οδηγεί στην υπερλειτουργίας του. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες εμφάνισης του υπερθυρεοειδισμού, όπως είναι η υπερλειτουργία των όζων θυροειδούς, η οξεία θυρεοειδίτιδα και η θυρεοειδίτιδα της λοχείας.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι το τρέμουλο στα χέρια, η ταχυκαρδία, η αυξημένη όρεξη για τροφή και η παράλληλη απώλεια βάρους, η διάρροια, η κούραση, ο ερεθισμός στα μάτια και η βρογχοκήλη. Ακόμη κι αν έχεις αυτά τα συμπτώματα, η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν κι άλλες παθήσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Μόνο μέσω εξετάσεων αίματος μπορείς να επιβεβαιώσεις τις υποψίες σου για τον υπερθυρεοειδισμό.

Υποθυρεοειδισμός: Ο υποθυρεοειδισμός, είναι το αντίθετο του υπερθυρεοειδισμού δηλαδή αφορά την έλλειψη παραγωγής ορμονών. Ο οργανισμός, δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ορμονών ή μπορεί να μην παράγει και καθόλου ορμόνες. Εμφανίζεται κατά βάση σε γυναίκες, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα που υπάρχει κληρονομικότητα.

Αίτια: Ο βασικός λόγος εμφάνισης του υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα. Το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ήδη αναφέραμε επιτίθεται στον θυροειδή και αυτό οδηγεί στην υπολειτουργία του. Άλλοι λόγοι εμφάνισης, είναι έπειτα από θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, μετά  από χειρουργική αφαίρεση του θυροειδούς και σε περιπτώσεις που δεν έχει αναπτυχθεί ο θυροειδής του εμβρύου σε μία εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα που φανερώνουν την ύπαρξη της πάθησης είναι η κούραση, η κατακράτηση υγρών σε άκρα και πρόσωπο, η δυσκολία στην απώλεια βάρους αλλά και η ξαφνική μικρή αύξηση του βάρους, πρόβλημα στο έντερο, η αίσθηση κρύου και η χοληστερίνη. Ειδικά, η ρύθμιση του βάρους είναι πολύ δύσκολη για κάποιον που έχει διαγνωσθεί με υποθυρεοειδισμό. Εάν έχεις αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και να προχωρήσεις στις απαραίτητες εξετάσεις. Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με εξετάσεις αίματος που αποτυπώνουν τα επίπεδα των ορμονών του θυροειδή.

Πώς αντιμετωπίζεται ο θυροειδής;

Η θεραπεία που συστήνεται σε όσους έχουν διαγνωσθεί με θυροειδή εξαρτάται από τον τύπο θυροειδούς που αντιμετωπίζουν. Πέρα από τον υπερθυρεοειδισμό και τον υποθυρεοειδισμό, στους οποίους ήδη αναφερθήκαμε, υπάρχουν επιπλέον παθήσεις του θυροειδή που έχουν διαγνωσθεί σε μικρότερο ποσοστό ανθρώπων. Αυτές είναι η βρογχοκήλη (όζοι), η θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος του θυροειδούς.

Η αντιμετώπιση του θυροειδή γίνεται κυρίως με χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Στον υπερθυρεοειδισμό, ο ενδοκρινολόγος συνταγογραφεί ειδικά αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή ραδιενεργό ιώδιο. Αυτά τα φάρμακα, ουσιαστικά καίνε τον θυροειδή που υπερλειτουργεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακολουθείται και η χειρουργική οδός, όπου αφαιρείται ένα τμήμα του θυροειδούς.

Στον υποθυρεοειδισμό, στον ασθενή συστήνεται πάλι η φαρμακευτική αγωγή. Συγκεκριμένα, ο ασθενής παίρνει χάπι της ορμόνης που έχει έλλειψη. Η θεραπεία αυτή πρέπει να ακολουθείται εφόρου ζωής, καθώς ουσιαστικά το χάπι είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της ορμόνης που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να είναι υγιής.

Αφού έμαθες λοιπόν τις αλήθειες γύρω από την πάθηση του θυροειδή, μπορείς πλέον να τον χρησιμοποιείς ως δικαιολογία, έχοντας όμως και τα κατάλληλα επιχειρήματα.

Σε περίπτωση που πράγματι έχεις συμπτώματα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφθείς έναν επαγγελματία ενδοκρινολόγο και να πραγματοποιήσεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ