Αναρρωτιέσαι εάν συνδέεται η πάθηση του Σακχαρώδη Διαβήτη με τη διατροφή; Κι όμως, η διατροφή και ο διαβήτης συνδέονται μεταξύ τους, όμως αυτό μπορεί να το αντιληφθεί μόνο κάποιος που έχει ιατρικές γνώσεις ή έχει διαγνωσθεί ο ίδιος με την πάθηση. Ο διαβήτης εμφανίζεται με τη μορφή συμπτωμάτων όμως κατά βάση κρύβεται και αποκαλύπτεται μόνο εάν υπάρξει κάποια επιπλοκή.
Εμείς θα σου αποκαλύψουμε ποια είναι αυτά τα συμπτώματα και η συσχέτιση της πάθησης με τη διατροφή. Σιγά σιγά, θα λύσεις το μυστήριο που έχει δημιουργηθεί για μία πάθηση που διαθέτει διαφορετικούς τύπους και από πολλούς θεωρείται ‘‘ύπουλη’’.
Λίγα λόγια για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Πρόκειται για πάθηση κατά την οποία ο μεταβολισμός αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες ή τα λίπη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η διαταραχή του μεταβολισμού, είναι η ανεπάρκεια ινσουλίνης, ορμόνης του παγκρέατος ή η μειωμένη παραγωγή της. Η ορμόνη αυτή, είναι μεγάλης σημασίας για τον άνθρωπο καθώς ρυθμίζει πολλές μεταβολικές διεργασίες των κυττάρων.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη που διακρίνονται σύμφωνα με το είδος του προβλήματος που εντοπίζεται στην ινσουλίνη. Στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, το πρόβλημα έγκειται στην καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη από τον ίδιο τον οργανισμό (αυτοάνοσος μηχανισμός). Στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί και τον πιο συνηθισμένο τύπο στους ενήλικες, τα επίπεδα ινσουλίνης που παράγονται, δεν ανταποκρίνονται στις μεταβολικές ανάγκες του μεταβολισμού. Ένας ακόμη τύπος Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι ο Διαβήτης της Εγκυμοσύνης, ο οποίος εμφανίζεται την περίοδο της εγκυμοσύνης και η μέθοδος αντιμετώπισης που προτείνεται είναι η δίαιτα και η χορήγηση ινσουλίνης. Πέρα απ’ αυτούς τους τύπους, υπάρχουν κι άλλοι τύποι διαβήτη, όμως αυτοί είναι οι σημαντικότεροι.
Συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης, δεν αποτελεί εξαίρεση και όπως και κάθε άλλη πάθηση, εμφανίζεται με κάποια συμπτώματα. Ο οργανισμός με άλλα λόγια, δείχνει σημάδια ότι κάτι συμβαίνει. Τα συμπτώματα που πρέπει να σε προβληματίσουν και να σε υποψιάσουν για την πάθηση του διαβήτη, είναι:
- Ξηροστομία
- Πολυουρία
- Δίψα
- Πείνα
- Κούραση
- Θολή όραση
- Μυκητησιακές λοιμώξεις
- Μουδιασμένα άκρα
- Ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα
- Ξαφνική απώλεια βάρους
Τα συμπτώματα, δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα, κάποια εμφανίζονται στην αρχή και κάποια αργότερα όταν η γλυκόζη στο αίμα έχει αυξηθεί. Τότε είναι πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείς στον γιατρό σου κι εκείνος να σε κατευθύνει για την μέθοδο θεραπείας που πρέπει ν’ ακολουθήσεις. Η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή, είναι τα σημεία κλειδιά για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στο διαβήτη;
Η διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στη πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη, γι’ αυτό όταν ακούσεις το γιατρό σου να σου λέει ότι παράλληλα με την αγωγή πρέπει να κάνεις δίαιτα, μην τον αγνοήσεις. Η ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για να ρυθμίσεις το βάρος σου και να ελέγξεις την πορεία της υγεία σου, κι αυτό γιατί:
- Διατηρεί σε καλό επίπεδο τα λιπίδια και την αρτηριακή πίεση του αίματος.
- Διατηρεί σε καλό επίπεδο την γλυκόζη στο αίμα και λειτουργεί αποτρεπτικά στην εμφάνιση υπογλυκαιμικών επεισοδίων.
- Βοηθάει στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
- Κρατάει σταθερό το βάρος και το μειώνει όπου είναι απαραίτητο.
- Δημιουργεί ένα πρόγραμμα γευμάτων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε όσους χορηγείται ινσουλίνη.
Η διατροφή αυτή, δεν αποκλείει ομάδες τροφών, άλλα ακολουθεί τη λογική της ισορροπίας και της εγκράτειας. Έτσι ανάλογα, με την αγωγή, το βάρος, την ηλικία και την άσκησή σου, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει ως στόχο την πρόσληψη θρεπτικώ συστατικών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια βάρους σε όσους αντιμετωπίζουν την πάθηση του διαβήτη, είναι πολύ σημαντική και τις περισσότερες φορές οδηγεί στην σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Για να γίνει αυτό πρέπει εάν έχεις διαβήτη να εκπαιδεύεσαι στις ποσότητες που πρέπει να λαμβάνεις σε υδατάνθρακες.
Διαβήτης και Υδατάνθρακες
Υπάρχει ένα μύθος, ότι οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να καταναλώνονται από τα άτομα με διαβήτη. Αυτό δεν ισχύει. Τα άτομα που έχουν διαβήτη, έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες με άτομα που δεν έχουν. Άρα, είναι απαραίτητο να τρώνε τροφές πλούσιες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι η ισορροπία και ο κατάλληλος συνδυασμός των τροφών. Κι εκεί έρχεται ο διατροφολόγος ο οποίος γνωρίζοντας το ιστορικό σου, τον τύπο διαβήτη σου και τις καθημερινές σου συνήθειες, σε εκπαιδεύει σε τροφές και φαγητά που σου δίνουν την απαραίτητη ενέργεια και παράλληλα κρατούν χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου.
Μία καλή συμβουλή, για να έχεις ένα ισορροπημένο γεύμα είναι να θυμάσαι ότι το μισό πιάτο πρέπει να περιέχει λαχανικά ή φρούτα, το μισό του μισού υδατάνθρακες και το υπόλοιπο μισού του μισού πρωτεΐνες. Νομίζουμε ότι με αυτό το σκεπτικό δε θα ανησυχείς για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακόμη, μη ξεχνάς να καταναλώνεις τρία κυρίως γεύματα μέσα στην μέρα και δύο έως τρία ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να μην μένετε νηστικοί για πολλές ώρες.
Οι παραπάνω πληροφορίες δεν είχαν μοναδικό στόχο να σε ενημερώσουν για την πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη και τα συμπτώματά του. Βασικός μας στόχος, είναι να καταλάβεις ότι μπορείς να έχεις μια φυσιολογική καθημερινότητα, εφόσον ακολουθήσεις τις συμβουλές του ενδοκρινολόγου και του διατροφολόγου σου. Μείνε πιστός στις οδηγίες που σου έχουν δοθεί και θα μπορέσεις με μικρές αλλαγές να αντιμετωπίσεις τον διαβήτη!