Επαγγελματικός Κατάλογος

Ρύθμιση βάρους: Γιατί δεν τα καταφέρνω;

Η ρύθμιση βάρους, είναι κάτι που απασχολεί άντρες γυναίκες κι αυτό γιατί οι σύγχρονοι τρόποι ζωής δεν ευνοούν την ισορροπία στα γεύματα και στη συχνότητα κατανάλωσής τους. Έχεις σκεφτεί ή ακόμη καλύτερα, έχεις καταγράψει ποτέ τα γεύματα που έχεις καταναλώσει μέσα σε μία μέρα; Σίγουρα, διαβάζοντας το προσωπικό σου ημερολόγιο διατροφής, θα εντυπωσιαστείς με τις καθημερινές σου συνήθειες, ατασθαλίες και ελλείψεις στον τομέα της διατροφής.

Οι ενδοκρινολόγοι, είναι οι ειδικοί που θα σου δώσουν στοχευμένες συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής σου και θα εξετάσουν τους παθολογικούς παράγοντες που μπορεί να οφείλονται οι διαταραχές στο βάρος σου. Η επιστήμη τους εξετάζει των ενδοκρινικό σύστημα, δηλαδή τους αδένες και τις ορμόνες τους. Οι ορμόνες, μεταφέρονται στα όργανα του σώματος και συντονίζουν τη λειτουργία των κυττάρων και άλλων συστημάτων, όπως είναι ο μεταβολισμός. Η ρύθμιση βάρους, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία εάν έχεις θέμα με τις ορμόνες σου.

Οι διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα, οδηγούν πολλές φορές στην πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη, στον θυροειδή, στην υπογονιμότητα, την παχυσαρκία κ.α. Ας επικεντρωθούμε όμως στον μεταβολισμό και τη ρύθμιση βάρους.

Η απότομη αύξηση του βάρους σου αλλά και η απότομη μείωσή του, δεν είναι κάτι που πρέπει να αμελήσεις. Μπορεί να είναι ένα μήνυμα που στέλνει ο οργανισμός σου με τη μορφή συμπτώματος, για ν’ αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Στη συνέχεια, θα σου αποκαλύψουμε όλα τα πιθανά σενάρια για τις διαταραχές στο βάρος σου αλλά και τους κατάλληλους τρόπους για να καταφέρεις να το ρυθμίσεις.

Αυξομείωση βάρους: Που μπορεί να οφείλεται;

Το ανεβοκατέβασμα της ζυγαριάς, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ψυχολογική κούραση, ειδικά σε εκείνους που προσπαθούν πολύ καιρό να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος και δεν το καταφέρνουν. Οι παράγοντες που επιδρούν στις διαταραχές βάρους είναι πολλοί και πολλοί θα πουν το γνωστό <<Σούζι και ψεύδεσαι και τρως>> αλλά δεν είναι έτσι. Ο ενδοκρινολόγος, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια μια πάθηση που δεν γνώριζες ότι είχες.

Πριν ξεκινήσεις να ανησυχείς, πρέπει να σου πούμε ότι με την κατάλληλη θεραπεία θα πετύχεις τη ρύθμιση του βάρους σου αλλά θα πετύχεις και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, που είναι να καταφέρεις να είσαι υγιής. Διάβασε τη λίστα και μάθε τους παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος σου:

  • Υποθυρεοειδισμός

Είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους θυροειδή. Πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία ο θυροειδής, δεν παράγει τις αναγκαίες ορμόνες για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να δημιουργεί διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι διαταραχές αυτές, εμφανίζονται με την μορφή συμπτωμάτων, όπως είναι η κούραση, η αδυναμία αλλά και η αύξηση βάρους. Ο μεταβολισμός λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι τροφές να μη μεταβολίζονται και το βάρος ν ’αυξάνεται.

Η θεραπεία που ακολουθείται στις περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, είναι η ρύθμιση των ορμονών του θυροειδή με φαρμακευτική αγωγή.  Η διάγνωση των διαταραχών του θυρεοειδή γίνεται με εξετάσεις αίματος, όπου ελέγχονται οι τιμές συγκεκριμένων ορμονών. Φυσικά, ο υποθυρεοειδισμός, δεν είναι ο μόνος τύπος θυροειδή που επηρεάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

  • Πολυκυστικές ωοθήκες.

Μία στις δέκα γυναίκες, έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Πρόκειται για πάθηση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των ωοθηκών τους. Βασικό αποτέλεσμα της πάθησης, είναι οι διαταραχές της περιόδου, η υπερανδρογοναιμία και οι πολυκυστικές ωοθήκες. Έχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με πολυκυστικές ωοθήκες, μπορεί να εμφανίσουν απότομη αύξηση του βάρους τους, να έχουν σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση κ.α. Η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών γίνεται με ορμονολογικό έλεγχο και υπέρηχο των γεννητικών οργάνων.

Η θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών, γίνεται με χορήγηση φαρμάκων ώστε να ρυθμιστεί ο κύκλος αλλά και με ειδική διατροφή. Η διατροφή βοηθάει στη ρύθμιση βάρους και στην διαμόρφωση ενός ισορροπημένου προγράμματος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλά θερμιδικά, τα οποία δίνουν ενέργεια στον οργανισμό.

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1.

Είναι πάθηση, κατά την οποία ο ίδιος ο οργανισμός στρέφεται εναντίον των β-κυττάρων του παγκρέατος και τα καταστρέφει. Το πρόβλημα δηλαδή προκαλείται από αυτοάνοσο μηχανισμό του οργανισμού. Τα άτομα που έχουν αυτόν τον τύπο διαβήτη, στο πλαίσιο της θεραπείας, είναι αναγκασμένα να παίρνουν ινσουλίνη εφόρου ζωής, καθώς ο οργανισμός τους, δεν παράγει καθόλου ή παράγει ελάχιστη ποσότητα ινσουλίνης. Τα συμπτώματα της πάθησης, μπορεί να είναι η απώλεια βάρους, η πολυφαγία, η πολυουρία και η πολυδιψία.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που η ρύθμιση βάρους για εσένα είναι άπιαστο όνειρο. Οι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης όπως κατάλαβες, είναι ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής και άσκησης, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Ο ενδοκρινολόγος σου, εξετάζοντας όλους τους παράγοντες και κοιτώντας τις εξετάσεις σου, θα σου δώσει μια εξατομικευμένη θεραπεία για ν’ ακολουθήσεις. Η ρύθμιση βάρους, είναι ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους και με τη βοήθεια του γιατρού σου, πετύχεις τον στόχο σου και θα είσαι υγιής.

Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις αξιόπιστους ενδοκρινολόγους που θα αναλάβουν την αξιολόγηση της κατάστασης και θα εξετάσουν κάθε ενδεχόμενο, ώστε ν’ αποκλείσουν τα παθολογικά αίτια. Κλείσε ραντεβού και πάρε τις απαντήσεις που ψάχνεις, ρύθμισε το βάρος σου!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ