Επαγγελματικός Κατάλογος

Προμήθεια Μεσιτικού Γραφείου για Ενοικίαση Σπιτιού

Η προμήθεια μεσιτικού γραφείου για ενοικίαση σπιτιού, είναι ένα από τα άγχη που έχουν όλοι οι ενοικιαστές όταν ψάχνουν σπίτι.  Πιστεύουμε ότι και μόνο ο τίτλος σου προκαλεί δυσαρέσκεια, ειδικά εάν είσαι σε περίοδο αναζήτησης της προσωπικής σου φωλιάς. Ωστόσο, ένα επιλέξεις να τραβήξεις τον δρόμο της αναζήτησης σπιτιού για ενοικίαση μέσω μεσιτικού γραφείου, η μεσιτική αμοιβή είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις.

Ξέρουμε, έχεις ταλαιπωρηθεί τόσο με το να βλέπεις ετοιμόρροπα σπίτια και διαμερίσματα που έχουν υγρασία και σπασμένα τζάμια, κι έχεις να ανησυχείς και για την αμοιβή του μεσίτη. Όμως, εφόσον διάλεξες τη βοήθεια ενός επαγγελματία στον τομέα της ενοικίασης σπιτιού, πρέπει να γνωρίζεις τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της συνεργασία. Τόσο εσύ όσο και το μεσιτικό γραφείο, προστατεύονται από το νόμο και η συμφωνία υπογράφεται με τη Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα λύσουμε κάθε σου απορία για την προμήθεια μεσιτικού γραφείου για ενοικίαση σπιτιού. Διάβασε προσεκτικά, για να κάνεις τον απαραίτητο έλεγχο στον προϋπολογισμό σου και για να είσαι έτοιμος απ’ όλες τις απόψεις, για τη στιγμή που θα υπογράψεις το συμβόλαιο της ενοικίασης του σπιτιού.

Ξεκινώντας, θα ορίσουμε το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων, καθώς λύνει το βασικό ερώτημα που δημιουργείται στην πλειοψηφία του κόσμου που αναζητεί ακίνητο είτε για ενοικίαση είτε για πώληση, ποιο είναι αυτό; <<Ποια είναι η δουλειά του μεσίτη;>>.

Ποια είναι η δουλειά του μεσίτη;

Η νομοθεσία και συγκεκριμένα τα άρθρα 197 – 204 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ Α 86/11.04.2012) και 703 – 707 του Αστικού Κώδικα ορίζουν και καλύπτουν τις προϋποθέσεις και τα δικαιώματα του μεσίτη. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτά τα άρθρα, ο Μεσίτης Ακινήτων, είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο υποδεικνύει ακίνητα και μεσολαβεί για τη τελική σύμβαση μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη ή πωλητή και αγοραστή. Πέρα από την ενοικίαση και πώληση των ακινήτων, ο μεσίτης μπορεί να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή, σύσταση δουλείας και για περιπτώσεις αντιπαροχής ακινήτων.

Για να ασκεί κάποιος το επάγγελμα του μεσίτη ή να διαθέτει μεσιτικό γραφείο, πρέπει να πληροί μία σειρά από προϋποθέσεις. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ότι ο μεσίτης πρέπει:

  1. Αρχικά, να είναι Έλληνας πολίτης, πολίτης κράτους, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Σε περίπτωση που θεωρείται πολίτης τρίτης χώρας, έχει την υποχρέωση να διαθέτει άδεια διαμονής και άδεια εργασίας στην Ελλάδα.
  2. Να μην έχει καταδικαστεί για υποθέσεις που αφορούν πλημμελήματα ή κακουργήματα, όπως είναι η κλοπή, η απάτη, η υπεξαίρεση, η πλαστογραφία, η ψευδορκία, η τοκογλυφία κ.α.
  3. Να είναι κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου.
  4. Να μην έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Ποια είναι η προμήθεια μεσιτικού γραφείου για ενοικίαση σπιτιού;

Η προμήθεια μεσιτικού γραφείου για ενοικίαση σπιτιού, είναι ελεύθερη και δεν υπάρχουν όρια, ωστόσο στην αγορά επικρατεί ένας άτυπος νόμος και κλειδώνει η προμήθεια σε μισό μηνιαίο νοίκι . Αυτό το πόσο πρέπει να καταβληθεί τόσο από τον ενοικιαστή όσο και από τον ιδιοκτήτη και αφορά τις ενοικιάσεις σπιτιών. Στις περιπτώσεις ενοικίασης επαγγελματικού χώρου, η προμήθεια μεσιτικού γραφείου, αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο νοίκι, το οποίο καταβάλλεται τόσο από τον ιδιοκτήτη όσο και από τον ενοικιαστή. Αξίζει, να σημειωθεί ότι σε μισθώσεις ακινήτων ή επαγγελματικών χώρων, που ο μεσίτης αναλαμβάνει την αποκλειστική επίδειξή τους, η προμήθεια του μεσιτικού αυξάνεται.

Πως κατοχυρώνεται νομικά η προμήθεια μεσιτικού γραφείου για ενοικίαση σπιτιού;

Η προμήθεια μεσιτικού γραφείου για ενοικίαση σπιτιού, είναι στο πλαίσιο της πληρωμής των υπηρεσιών που σου παρέχει το μεσιτικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να είναι κατοχυρωμένη η συμφωνία που έχει κάνει τόσο με τον ιδιοκτήτη όσο και με τον ενοικιαστή. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ειδικά συμφωνητικά, που υπογράφονται μεταξύ των μελών και κατοχυρώνουν τα δικαιώματα και των δύο μερών, η Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης Ακινήτου και η Εντολή Ανάθεσης.

Μεσιτική Εντολή Υπόδειξης Ακινήτου: Υπογράφεται από τον ενοικιαστή και τον μεσίτη, πριν γίνει όμως η επίδειξη του σπιτιού. Τις περισσότερες φορές, κλείνεις ραντεβού με τον μεσίτη και πριν προλάβεις να μπεις στο διαμέρισμα έχεις υπογράψει. Με αυτή την εντολή, δηλώνεις ότι θα πληρώσεις τη μεσιτική αμοιβή, εάν προχωρήσεις στην ενοικίαση του ακινήτου. Η εντολή αυτή, περιλαμβάνει κι άλλες πληροφορίες, όπως τα χαρακτηριστικά του ακινήτου (εμβαδόν, τοποθεσία, διεύθυνση, βλάβες που ήδη έχει) και τα προσωπικά σου στοιχεία.

Εντολή Ανάθεσης Ακινήτου: Το έγγραφο αυτό, κατοχυρώνει την αποκλειστική ανάθεση του ακινήτου από ένα συγκεκριμένο μεσιτικό γραφείο. Μέσω του εγγράφου, ο ιδιοκτήτης εξουσιοδοτεί τον μεσίτη ώστε να υποδεικνύει το σπίτι για ενοικίαση, αγορά ή αντιπαροχή. Η δύναμη του εγγράφου, είναι τέτοια, που σε περίπτωση υπογραφής του, κατοχυρώνεσαι νομικά και δεν υπάρχει περίπτωση να πέσεις θύμα απάτης. Στο έγγραφο, ορίζεται η προμήθεια μεσιτικού γραφείου για ενοικίαση σπιτιού, τα στοιχεία του ακινήτου και του μεσιτικού γραφείου και του ενοικιαστή.

Η προμήθεια μεσιτικού γραφείου για ενοικίαση σπιτιού, είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να αποφύγεις. Εάν όμως, το δεις από τη θετική σκοπιά, εξασφαλίζει και τα τρία μέρη (ενοικιαστή, ιδιοκτήτη, μεσιτικό) και μειώνει τις πιθανότητες για περιπτώσεις ιδιοκτητών που ψάχνουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη σου για άμεση εύρεση σπιτιού για ενοικίαση.  

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ