Επαγγελματικός Κατάλογος

Μετακόμιση, πόσο κοστίζει τελικά;

Και ναι, έχει φθάσει η ώρα που αποφασίζεις να αλλάξεις σπίτι, να αλλάξεις γειτονιά ή και πόλη ακόμη και να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η εγκατάστασή μας σε μια νέα βάση είναι ένα νέο ξεκίνημα, που για να αρχίσει καλά, πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους μαζί μας, που θα μας βοηθήσουν και θα μας διευκολύνουν στη διαδικασία της μετακόμισης. Μπορεί να θεωρούμε ότι μια μετακόμιση είναι συνυφασμένη με κούραση, χρόνο και ταλαιπωρία, αυτό όμως δεν ισχύει, αφού μπορεί να μετατραπεί σε παιχνιδάκι αν επιλέξουμε να έχουμε δίπλα μας σωστούς επαγγελματίες μεταφορείς. Και αν ανησυχείτε για το κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθείτε, καιρός είναι να σας λυθούν όλες οι απορίες που αφορούν τη μετακόμιση.

Από τι εξαρτάται το κόστος της μετακόμισης

Το κόστος μιας μετακόμισης επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως:

  • Η τοποθεσία παραλαβής. Η τοποθεσία του παλιού σας σπιτιού είναι πολύ σημαντική για το κόστος μεταφοράς, αφού η ευκολία ή η δυσκολία προσέγγισης του σημείου διαμορφώνει αναλόγως το κόστος. Έτσι εάν μένετε σε ένα χωριό έξω από την πόλη ή ακόμη και σε ένα μικρό στενό μέσα στην καρδιά της πόλης, όπου θα δυσκολευτεί το φορτηγό να έρθει να παραλάβει τα πράγματά σας, είτε λόγω χιλιομετρικής απόστασης είτε λόγω στενότητας του δρόμου,  τότε σίγουρα θα είτε το κόστος της μετακόμισης σας να αυξάνεται.  
  • Η τοποθεσία εναπόθεσης. Η τοποθεσία του νέου σας σπιτιού είναι εξίσου σημαντική για το κόστος της μετακόμισης και αυτή, αφού ισχύουν τα ίδια πράγματα με την τοποθεσία της παραλαβής.
  • Είδος και βάρος των μεταφερόμενων πραγμάτων. Έχει σημασία για τους μεταφορείς που πρόκειται να μεταφέρουν τα πράγματά σας να γνωρίζουν τι έχετε μέσα στα κουτιά, αφού αυτό θα συνυπολογιστεί στο τελικό κόστος. Αν εσείς π.χ. θέλετε να μεταφέρετε μέσα στα κιβώτιά σας βαμβάκι, το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θα ήταν αν μεταφέρατε σίδηρο. Εξίσου σημαντικό με το βάρος είναι και το μήκος και ο όγκος των αντικειμένων προς μεταφορά, αφού θα συντελέσουν και αυτά στον καθορισμό της τελικής τιμής.
  • Είδος συσκευασίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε και τη σημασία της σωστής συσκευασίας των μεταφερόμενων αντικειμένων, αφού αν επιλέξετε να την κάνετε μόνοι σας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί τόσο κατά τη συσκευασία, όσο και στη σήμανση των μεταφερόμενων κιβωτίων, ώστε να γνωρίζουν οι μεταφορείς τι περιέχουν τα κιβώτια που μεταφέρουν κάθε φορά και εσείς να είστε σε θέση να παραλάβετε σώα όλα σας τα πράγματα. Αν παρόλα αυτά, θελήσετε να αναλάβουν οι επαγγελματίες της μεταφορικής τη διαδικασία της συσκευασίας και του αμπαλαρίσματος, το μόνο που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι η λογική αύξηση του κόστους, αφού για όλα τα άλλα θα αφεθείτε στα έμπειρα χέρια των μεταφορέων, που γνωρίζουν καλά τι πρέπει να προσέξουν, κατά το αμπαλάζ και τη μεταφορά, εγγυώμενοι την ασφαλή μεταφορά των προσωπικών αντικειμένων σας.
  • Ασφάλεια μεταφοράς. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να ασφαλίσετε το περιεχόμενο των κιβωτίων σας και γενικότερα, οποιαδήποτε πράγματα αξίας έχετε προς μετακόμιση, όπως έργα τέχνης, πιάνα κ.λπ.. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν για ζημιές κατά τη μεταφορά, λαμβάνοντας υπόψη τους τον τρόπο της συσκευασίας, τα υλικά της συσκευασίας και αν η συσκευασία έγινε από εσάς ή από τη μεταφορική.
  • Λύσιμο επίπλων. Ανάμεσα στις πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχονται από τις μεταφορικές εταιρείες είναι και η υπηρεσία του λυσίματος των επίπλων σας, αλλά και της αποσυναρμολόγησης και συναρμολόγησης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση που υπάρχει.
  • Η χρήση ανυψωτικού μηχανήματος ή γερανού. Και αυτή η υπηρεσία έρχεται διευκολύνει τη διαδικασία της μετακόμισης και να προστεθεί, αν και εφόσον την επιλέξετε, στις έξτρα υπηρεσίες που αυξάνουν το κόστος της μετακόμισης.  
  • Αποθήκευση και φύλαξη οικοσκευής. Υπάρχουν πολλές φορές περιπτώσεις που δεν μπορούμε να μετακομίσουμε απευθείας στο νέο μας σπίτι και ταυτόχρονα πρέπει να αφήσουμε το παλιό μας. Τότε, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το φιλοξενηθούμε εμείς σε ένα συγγενικό μας πρόσωπο και να ζητήσουμε από τη μεταφορική εταιρεία που έχει αναλάβει τη μετακόμιση να φυλάξει την οικοσκευή μας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, εφόσον διαθέτει, έναντι πρόσθετου αντιτίμου και για εύλογο χρονικό διάστημα. Οι μεταφορικές εταιρείες που διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο φροντίζουν για τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και εγγυώνται την ασφαλή φύλαξη των πραγμάτων σας.
  • Χρονική περίοδος μεταφοράς. Η χρονική περίοδος, κατά την οποία χρειάζεται να μετακομίσετε, εννοείται ότι παίζει ρόλο και διαμορφώνει τελικά τις οικονομικές προσφορές που θα σας δώσουν οι μεταφορικές εταιρείες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φόρτος εργασίας των μεταφορικών εταιρειών, ας πούμε το καλοκαίρι, είναι μεγαλύτερος από το αντίστοιχο διάστημα το χειμώνα, άρα και η διαθεσιμότητα που θα έχουν οι εταιρείες για να ανταποκριθούν στο αίτημα της μετακόμισής σας ίσως είναι μειωμένη και για αυτό χρειαστεί να πληρώσετε παραπάνω. Αντίστοιχα, υπάρχει και η περίπτωση του να θέλετε να μετακομίσετε σε ένα νησί το χειμώνα, όταν τα δρομολόγια είναι σαφώς λιγότερα από το καλοκαίρι και άρα πιο ακριβά.

Συμπερασματικά, λοιπόν, και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η απάντηση στο ερώτημα πόσο κοστίζει μια μετακόμιση δεν είναι απλή, ούτε ξεκάθαρη, αφού είναι αδύνατο να υπολογίσει κάποιος εξαρχής το κόστος της μετακόμισης, χωρίς να έχει όλα τα δεδομένα που αφορούν τη συγκεκριμένη μετακόμιση.

Αν πρόκειται να κάνετε μια μετακόμιση σύντομα, καλό είναι να μπείτε στο xo.gr, να βρείτε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη μεταφορά και τη μετακόμιση, να έρθετε σε επαφή μαζί τους, να αναλύσετε τις ανάγκες σας και να ζητήσετε τις οικονομικές τους προτάσεις. Αυτός που θα σας πείσει με την εμπειρία του, την αξιοπιστία του και τις καλές του τιμές, θα γίνει ο πιστός σου συνεργάτης σε αυτό το ταξίδι της μετακόμισης.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ