Επαγγελματικός Κατάλογος

Laser Μυωπίας: Όλα Όσα Χρειάζεται να Ξέρεις

Το laser μυωπίας, αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλής επέμβαση καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, αντιλαμβάνονται τα οφέλη της στην καθημερινότητά τους. Είσαι από εκείνους που αναρωτιούνται εάν πρέπει να κάνουν laser μυωπίας; Είναι λογικό να έχεις απορίες και ερωτήματα για μια διαδικασία που αν μη τι άλλο θεωρείται επέμβαση. Γι’ αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε για εσένα όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το laser μυωπίας. Διάβασε παρακάτω κι αν έχεις βαρεθεί τους φακούς επαφής, δες πως η συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδος θα σε απαλλάξει από αυτούς!

Τι είναι και πώς γίνεται το laser μυωπίας;

Το laser μυωπίας, είναι μία χειρουργική μέθοδος που στόχο έχει ν’ αποκαταστήσει το πρόβλημα της διαθλαστικής ανωμαλίας του ματιού, όπως είναι η μυωπία. Η επέμβαση πραγματοποιείται στην πρόσθια επιφάνεια του ματιού. Ο οφθαλμίατρος με λεπτές κινήσεις αναδιαμορφώνει την επιφάνειά του ματιού, με στόχο ν’ αποκτήσει ο ασθενής ευκρινή όραση και να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί φακούς επαφής και γυαλιά.

Οι δύο μέθοδοι laser που χρησιμοποιούνται είναι η μέθοδος LASIK και η μέθοδος PRK. Ανάμεσα στις δύο μεθόδους υπάρχουν διαφορές, ωστόσο και οι δύο αλλάζουν την καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα με σκοπό τα είδωλα να σχηματίζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Η επέμβαση, διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά και ασθενής μπορεί να φύγει λίγο μετά.

Πολλοί ακούγοντας τον όρο επέμβαση, ανησυχούν για τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το laser μυωπίας, ωστόσο η πιθανότητα να παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή είναι πολύ μικρή. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των σύγχρονων εξετάσεων που γίνονται πριν την επέμβαση, οι ενδεχόμενες επιπλοκές μπορούν να αποφευχθούν. Σε περίπτωση που εμφανιστεί μια φλεγμονή, θόλωση ή υπερδιόρθωση, ο οφθαλμίατρος την αντιμετωπίζει με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Για να προγραμματίσεις το laser μυωπίας, πρέπει να πληροίς ορισμένα κριτήρια. Ποια είναι αυτά;

  • Να έχει σταθερό βαθμό μυωπίας τον χρόνο πριν την επέμβαση.
  • Να έχει κλείσει τα 18 έτη.
  • Να μην έχει κάποια χρόνια οφθαλμολογική πάθηση.
  • Να μην είναι έγκυος γυναίκα ή γυναίκα που ακόμη θηλάζει.

Εφόσον λοιπόν ο οφθαλμίατρος κρίνει, ότι μπορείς να πραγματοποιήσεις μία από τις δύο μεθόδους laser, ακολουθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος. Στον προεγχειρητικό έλεγχο, γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων ώστε να διαπιστωθεί ότι είσαι έτοιμος για την επέμβαση. Βασική οδηγία του οφθαλμίατρου, είναι να μην έχεις φορέσει φακούς επαφής για δύο εβδομάδες.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της LASIK και της PRK μεθόδου laser;

Ας ξεκινήσουμε τη LASIK και θα προσπαθήσουμε να σου κάνουμε όσο πιο κατανοητό γίνεται το τι συμβαίνει σ’ αυτό το είδος επέμβασης. Η LASIK ή αλλιώς ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser, εφαρμόζεται από τους χειρούργους οφθαλμίατρους από τη δεκαετία του 1990, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.  Η επεμβατική αυτή μέθοδος, χρησιμοποιείται όχι μόνο για την μυωπία, αλλά και για την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Το ειδικό laser που χρησιμοποιείται, διορθώνει τη διαθλαστική ισχύ του κερατοειδούς χιτώνα με αποτέλεσμα το φως να εισέρχεται από τον κερατοειδή στον αμφιβληστροειδή, χωρίς κανένα πρόβλημα. Η θόλωση στην όραση εξαφανίζεται κι εσύ μπορείς να βλέπεις καθαρά, χωρίς τη χρήση γυαλιών ή φακών μυωπίας. Να σημειώσουμε ότι για την επέμβαση πραγματοποιείται τοπική  αναισθησία και με την ολοκλήρωσή της δεν χρειάζονται ράμματα ή επίδεσμοι.

Η PRK ή αλλιώς Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή, χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει υψηλός βαθμός μυωπίας και στην περίπτωση του μυωπικού αστιγματισμού. Επιλέγεται όταν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός. Κατά την επέμβαση, με χρήση ειδικού laser αποδομείται η επιφανειακή στοιβάδα του κερατοειδούς και αλλάζει η καμπυλότητά του με στόχο να εισέρχονται οι ακτίνες φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο χειρούργος οφθαλμίατρος, χρησιμοποιεί τοπικό αναισθητικό και έπειτα αφαιρεί την επιφανειακή μεμβράνη στο επιθήλιο. Αμέσως μετά, πραγματοποιεί τις απαραίτητες αλλαγές στην κερατοειδική επιφάνεια αναδιαμορφώνοντας τη διαθλαστική ανωμαλία.

Με το πέρας της επέμβασης, ο χειρούργος τοποθετεί έναν θεραπευτικό φακό επαφής, ο οποίος βοηθά στην επούλωση του επιθήλιου. Η θεραπεία διαρκεί τέσσερις με πέντε μέρες. Στο διάστημα αυτό, μπορεί να νιώσεις μικροενοχλήσεις που όμως αντιμετωπίζονται με τη χρήση ειδικού κολλύριου.

Η όραση διορθώνεται άμεσα;

Και με τις δύο επεμβάσεις, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η όραση διορθώνεται άμεσα και όσο περνούν οι μέρες και ειδικά από την Πέμπτη μέρα και μετά, η διαφορά της όραση χωρίς γυαλιά είναι εντυπωσιακή για τον ασθενή. Η αποκατάσταση είναι τόσο άμεση, που μπορείς να γυρίσεις στις καθημερινές σου δραστηριότητες την επόμενη κιόλας μέρα.

Καλό θα ήταν τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το laser μυωπίας, να αποφεύγεις την έντονη σωματική άσκηση, την εφαρμογή καλλυντικών στην περιοχή των ματιών και το κολύμπι. Ακόμη, η σκόνη και ο καπνός μπορεί να σου προκαλέσουν κάποιον ερεθισμό.

Πόσο κοστίζει το laser μυωπίας;

Το κόστος της επέμβασης είναι σίγουρα κάτι που θα σε απασχολήσει και ο κύριος λόγος είναι ότι δεν το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Οι παράγοντες που ανεβάζουν το κόστος της χειρουργικής μεθόδου, είναι το σύνολο των εξετάσεων που πραγματοποιούνται στον προεγχειρητικό έλεγχο, το κόστος της ίδιας της επέμβασης, ο χειρουργός οφθαλμίατρος που θα επιλέξεις καθώς και το κέντρο που θα πραγματοποιήσεις την επέμβαση.

Οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις με laser είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και χρησιμοποιούνται πέρα από τις περιπτώσεις μυωπίας ή αστιγματισμού και στην αντιμετώπιση δυσκολότερων παθήσεων όπως είναι ο καταρράκτης.

Το σίγουρο είναι ότι η εξειδίκευση ενός επαγγελματία χειρούργου οφθαλμίατρου και η αποτελεσματικότητα μιας σύγχρονης μεθόδου laser, μπορούν να κάνουν θαύματα ώστε να μη χρειαστείς ποτέ ξανά βοηθήματα για να βλέπεις καθαρά.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ