Επαγγελματικός Κατάλογος

Τι είναι τα Κονδυλώματα: Συμπτώματα, Μετάδοση & Θεραπεία

Δεν είναι ανάγκη να είσαι γιατρός για να ξέρεις τι είναι τα κονδυλώματα. Όλοι μας, είτε άντρες είτε γυναίκες, έχουμε ακούσει τον όρο αυτό, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να θυμόμαστε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα κονδυλώματα είναι μικρά και σκληρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και του άνδρα, έχουν ανώμαλη, συνήθως, επιφάνεια και βρίσκονται άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε πολλά μαζί. Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε κάποια στελέχη του ιού HPV ή ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Η ιογενής λοίμωξη των κονδυλωμάτων θεωρείται ένα από τα πιο συχνά και συνηθισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Για καλή μας, όμως, τύχη από τους φορείς του ιού HPV, μόνο, το 10% από αυτούς θα εμφανίσει κονδυλώματα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμάει τον ιό, με αποτέλεσμα τα κονδυλώματα να μην εκδηλώνονται και να παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση.

Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα δεν πονάνε και, τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός από κάποιες περιπτώσεις, σε άνδρες συνήθως, όπου προκαλείται κνησμός (φαγούρα). Συνήθως, ανακαλύπτονται τυχαία είτε σε κάποιον τακτικό έλεγχο στο γυναικολόγο ή στο δερματολόγο είτε από την ίδια την ασθενή, μέσω της αφής.

Διάγνωση

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να γνωρίζετε ότι έχετε κονδυλώματα είναι η εξέταση από ιατρό. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων, όσον αφορά τη γυναίκα, γίνεται με την τακτική γυναικολογική εξέταση, τα ευρήματα από το Τεστ Παπανικολάου, την κολποσκόπηση και, εν τέλει, τη λήψη βιοψιών από την πάσχουσα περιοχή, ενώ για τον άνδρα αρκεί μια κλινική εξέταση από δερματολόγο και λήψη δείγματος για βιοψία.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται, κυρίως, με τη σεξουαλική επαφή και κατατάσσονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Η χρήση προφυλακτικού μειώνει μεν την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά δεν την εξαλείφει, αφού προστατεύει μόνο την περιοχή που έρχεται σε άμεση επαφή με το προφυλακτικό και όχι όλη την περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή.

Κονδυλώματα και Εγκυμοσύνη

Τα κονδυλώματα μπορούν, επίσης, να μεταδοθούν από την έγκυο γυναίκα στο νεογνό, κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού και εφόσον υπάρχει ενεργός λοίμωξη. Στις περιπτώσεις αυτές, για την απόλυτη προστασία του νεογέννητου συνιστάται η καισαρική τομή.

Κονδυλώματα και Τουαλέτα

Τα κονδυλώματα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν υπάρξει σεξουαλική επαφή ή πρακτική, θα μεταδοθεί ο ιός. Άρα η χρήση της τουαλέτας δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων.,

Θεραπεία

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα, δηλαδή τα κονδυλώματα, και όχι το αίτιο, τον ιό HPV, που τα έχει προκαλέσει. Από τη στιγμή που μολύνεσαι από τον ιό, παραμένεις φορέας σε όλη σου τη ζωή και υπάρχει πιθανότητα υποτροπής ξανά στο μέλλον, μετά τη θεραπεία.

Ο γιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας των κονδυλωμάτων. Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, για αυτό και ο γιατρός θα αποφασίσει το είδος της θεραπείας, αφού συνυπολογίσει την κλινική εικόνα με τα οφέλη της κάθε θεραπείας,  αφού λάβει υπόψη του το ιστορικό σας και εκτιμήσει τον αριθμό των αλλοιώσεων και τη θέση τους. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται όσον το δυνατόν πιο σύντομα

Φαρμακευτική Αγωγή

Η χορήγηση κρεμών ή φαρμακευτικών ουσιών (λοσιόν, αλοιφών)  ή  φαρμάκων που καταστρέφουν τα κονδυλώματα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος θεραπείας. Στην περίπτωση αυτή, κάποιες φορές οι ασθενείς δεν βλέπουν αποτελεσματικότητα, αφού η εφαρμογή των σκευασμάτων από τους ίδιους μπορεί να είναι πλημμελής και να μη γίνεται σωστά και σε όλα τα πάσχοντα σημεία, ενώ και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μη λαμβάνεται με συνέπεια.

Laser & Ραδιοσυχνότητες

Σε κατάλληλα εξοπλισμένο δερματολογικό ιατρείο, μπορεί να γίνει εντοπισμός ακόμη και κονδυλωμάτων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και να γίνει επεμβατική αντιμετώπισή τους με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF). Πρόκειται για τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά και επιστημονικά θεραπείες των κονδυλωμάτων, όπου αντιμετωπίζονται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή οπτικής ίνας διοδικού laser. Οι θεραπείες αυτές διαρκούν περίπου 5 λεπτά, δίχως να προκαλέσουν έγκαυμα ή να αφήσουν άλλου είδους αποτύπωμα.

Κρυοπηξία

Αφορά μία ιδιαίτερα συνηθισμένη μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων εδώ και αρκετά χρόνια. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την καταστροφή των κονδυλωμάτων με μια «κρύα» ουσία (υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου). Όπως κάθε μέθοδος έχει και αυτή τα πλεονεκτήματά της (εύκολη και γρήγορη διαδικασία και, συνήθως, ανώδυνη), αλλά και τα μειονεκτήματά της (χρειάζεται πάνω από μία επισκέψεις, υπάρχει η πιθανότητα σχηματισμού ουλών στα πάσχοντα σημεία, αλλά και η πιθανότητα βλάβης στα νεύρα από τους επαναλαμβανόμενους καυτηριασμούς).

Πώς μπορείς να βελτιώσεις τα ποσοστά επιτυχίας της κάθε θεραπείας

Πρέπει να έχεις, πάντα, υπόψη σου ότι η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εκδήλωση των κονδυλωμάτων, άρα και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να υιοθετήσεις πιο υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν, αλλά θα βελτιώσουν και τον τρόπο ζωής σας, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του στρες και η εξασφάλιση ποιοτικού ύπνου. Παράλληλα, συνιστάται για λίγο καιρό η αποφυγή του ξυρίσματος στις πάσχουσες περιοχές, για αποφυγή των μικροτραυματισμών και εμφάνισης νέων κονδυλωμάτων.

Μην αμελείς και εσύ την τακτική επίσκεψή σου στο δερματολόγο ή στο γυναικολόγο που θα βρεις μόνο στο xo.gr και φρόντισε την υγεία σου, πάνω από όλα.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ