Επαγγελματικός Κατάλογος

Καθάρισμα Χαλιών: 10 Συμβουλές

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το καθάρισμα χαλιών, είναι πολύ σημαντικό για την υγιεινή του σπιτιού. Αναπόφευκτα, καθημερινά γίνονται ζημιές και τα χαλιά λερώνονται. Το να κάθεστε σε ένα μαλακό καθαρό χαλί, δίπλα στο τζάκι, κρατώντας μια κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι μια από τις απολαύσεις της ζωής. Τη στιγμή όμως που έχετε χαλαρώσει, σίγουρα σας έχει τύχει να ρίξεις κατά λάθος το ποτήρι σου και το περιεχόμενό του πάνω στο χαλί.

Δεν χρειάζεται όμως να πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν λύσεις για όλα. Ζημιές και απροσεξίες μπορούν να συμβούν καθημερινά, είτε από εσάς, είτε από από μικρά παιδιά, είτε από κατοικίδια. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να γίνει αποτελεσματικά το καθάρισμα χαλιών και να εξολοθρεύσετε όλους τους λεκέδες, καθώς και τρόποι, ώστε να διατηρούνται τα χαλιά σας καθαρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Να θυμάστε τα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται πριν τη φύλαξή τους για να είναι έτοιμα για το επόμενο στρώσιμο, όταν έρθει ο καιρός. Ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές, θα μπορέσετε να συντηρήσετε τα χαλιά σας όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς και να γίνει ευκολότερος ο τακτικός καθαρισμός τους από εσάς.

10 συμβουλές για ένα σωστό καθάρισμα χαλιών

  • Όταν μπαίνετε σπίτι, βγάλτε τα παπούτσια σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μεταφέρετε από τους εξωτερικούς χώρους βακτηρίδια και μικρόβια, δεν θα λερώνετε τα χαλιά και δεν θα τα φθείρετε.
  • Καθαρίζοντας συχνά τα χαλιά σας με ηλεκτρική σκούπα, εκτός από τον καθαρισμό, βελτιώνετε σε μεγάλο βαθμό την εμφάνισή τους και αυξάνετε τη διάρκεια της ζωής τους. Κάντε καθάρισμα χαλιών τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα με ηλεκτρική σκούπα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία από τα οποία περνάτε πιο συχνά. Όταν γίνεται καθάρισμα χαλιών με ηλεκτρική, καλό είναι να αφιερώνετε αρκετή ώρα, σκουπίζοντάς τα πολύ προσεκτικά. Ένα μόνο πέρασμα σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετό. Πρέπει να επανέλθετε στο ίδιο σημείο αρκετές φορές, αφού η σκόνη και βρωμιά εισχωρούν μέχρι το κάτω μέρος του χαλιού.
  • Μια καλή συμβουλή είναι να φροντίζετε η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας να μην είναι πολύ γεμάτη, γιατί έτσι θα είναι δύσκολο να απομακρύνει η σκούπα πλήρως τη σκόνη και και τους μύκητες από το χαλί.
  • Μην σκουπίζετε ποτέ τα κρόσσια με την ηλεκτρική σκούπα, γιατί μπορεί να μπερδευτούν στο στόμιο της σκούπας και, προσπαθώντας να τα τραβήξετε, να τα ξηλώσετε.
  • Καθαρίστε τους λεκέδες από το χαλί σας αμέσως μόλις δημιουργηθούν. Μόλις λερωθεί το χαλί, και όσο είναι φρέσκος ο λεκές, αφαιρέστε τα στερεά με ένα κουτάλι ή μαχαίρι ή απορροφήστε το υγρό πιέζοντας μια πετσέτα. Για το τρίψιμο, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα ή ένα πανί. Τρίψτε από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του λεκέ, για να μην εξαπλωθεί. Μην τον μουλιάζετε, αλλά αφαίρεσε τον ταμποναριστά με ένα μαλακό ύφασμα, για να μην εισχωρήσει ο λεκές πιο βαθιά στις ίνες.
  • Αν το χαλί σας λερωθεί και ο λεκές είναι λιπαρός, μουλιάστε το λεκέ με ένα σφουγγάρι, τρίψτε τον με μαγειρική σόδα και αφήστε το χαλί όλη τη νύχτα, να απορροφηθεί η σόδα. Την επόμενη ημέρα, καθαρίστε το σημείο με την ηλεκτρική σκούπα. Η μαγειρική σόδα, ένα εξαιρετικό και 100% φυσικό καθαριστικό, είναι ιδανική για την απολύμανση του χαλιού, αλλά έχει και την ιδιότητα να απορροφά δυσάρεστες μυρωδιές που επιμένουν.
  • Ένα από τα πιο δημοφιλή διαλύματα για το καθάρισμα χαλιών είναι το μείγμα με ξίδι και νερό. Βάλτε σε ένα μπολ 3 κούπες νερό και 1 κούπα λευκό ξύδι. Το μείγμα μπορείτε να το μεταφέρετε σε ένα μπουκαλάκι σπρέι, να ψεκάσετε στους λεκέδες και μετά να στεγνώσετε με ένα απορροφητικό πανί. Το ξύδι θα αναζωογονήσει τα χρώματα του χαλιού σας, δίνοντας μια ξεχωριστή γυαλάδα, και ταυτόχρονα θα εξαφανίσει τους λεκέδες. Αν οι λεκέδες είναι πολύ δύσκολοι, προσθέστε στο μείγμα μια ακόμα κούπα λευκό ξύδι.
  • Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε καθαριστικά για το χαλί φιλικά προς το περιβάλλον, κάθε φορά που θα χρειαστεί να καθαρίσετε ένα λεκέ στο χαλί σας. Ένα απορρυπαντικό φιλικό προς το περιβάλλον είναι φιλικό και προς το χαλί σας και προς τα έπιπλά σας, δεν περιέχει καρκινογόνες ουσίες, δεν ερεθίζει το δέρμα ή τα μάτια σας, δεν ρυπαίνει το νερό ή την ατμόσφαιρα. Αλλά και το ταπητοκαθαριστήριο που θα επιλέξετε για το καθάρισμα χαλιών, ελέγξτε ότι χρησιμοποιεί τέτοια καθαριστικά στα χαλιά σας, οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
  • Αν επιλέξετε να πλύνετε το χαλί με ειδικά απορρυπαντικά, πρέπει να βουρτσίσετε το χαλί προς τη φορά του πέλους, πάντα με μια μαλακή βούρτσα, να το ξεπλύνετε με καθαρό νερό και, τέλος, να προσέξετε στο τελευταίο ξέβγαλμα να φύγει κάθε ίχνος απορρυπαντικού. Μια γενική οδηγία, με την οποία όλοι συμφωνούν, είναι τα χαλιά να πλένονται μια φορά το χρόνο.
  • Τα χειροποίητα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται με ιδιαίτερη φροντίδα, έτσι ώστε να προστατεύονται οι φυσικές τους ίνες (βαμβακερές, μεταξωτές ή μάλλινες) και να μην ξεβάφουν τα χρώματά σας. Καλύτερα να τα εμπιστεύεστε σε εξειδικευμένα στα χειροποίητα χαλιά ταπητοκαθαριστήρια, μια φορά κάθε τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα τα φροντίζετε και θα τα περιποιείστε κατάλληλα. Αν, παρ’ όλα αυτά, αποφασίσετε να τα καθαρίσετε εσείς, να θυμάστε ότι στα μεταξωτά πρέπει να χρησιμοποιείτε βούρτσα χειρός από φυσικές ίνες και βουρτσίζετε προς τη φορά του πέλους. Όσον αφορά τον καθαρισμό των λεκέδων, μπορείτε να δοκιμάσετε το καθαριστικό που θα επιλέξετε σε κάποια μικρή γωνία του χαλιού, για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ