Το μάζεμα χαλιών έχει συνδεθεί με το μήνα Μάϊο και μπορεί για πολλούς να θεωρείται κουραστικό, για άλλους όμως σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού. Η διαδικασία του μαζέματος περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά στάδια που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε την προστασία του χαλιού από φθορές και τη διατήρηση της ποιότητάς του.
Πολλοί επιλέγουν να αναθέσουν το πλύσιμο και την αποθήκευση των χαλιών σε επαγγελματικά ταπητοκαθαριστήρια που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό. Για εκείνους όμως που αναλαμβάνουν δράση μόνοι τους, φροντίσαμε να φτιάξουμε μία λίστα με τα βασικά στάδια και μερικά tips από εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστήρια ώστε να γίνει το μάζεμα χαλιών παιχνιδάκι!
1. Ξεκίνησε με τον καθαρισμό των χαλιών
Ο καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα στην διαδικασία αποθήκευσης των χαλιών. Η ηλεκτρική σκούπα είναι απαραίτητη για την αφαίρεση της σκόνης από την επιφάνεια των μοκετών και των χαλιών. Είναι σημαντικό να σκουπίσετε καλά τα χαλιά και από τις δύο μεριές για να γίνει σωστό καθάρισμα.
Εφόσον τελειώσετε με την ηλεκτρική σκούπα, απλώστε τα χαλιά και τις μοκέτες στο μπαλκόνι ώστε να αεριστούν και να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία του πλυσίματος. Το πλύσιμο των χαλιών πραγματοποιείται με απλά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Βάλτε σε έναν κουβά νερό και λευκό ξίδι σε αναλογία τρία προς ένα. Βρέξτε τα χαλιά και τις μοκέτες με το αυτοσχέδιο απορρυπαντικό και τρίψτε πολύ καλά τις επιφάνειες των ταπήτων με μία σκούπα.
Τελικό στάδιο καθαρισμού είναι το στέγνωμα των χαλιών. Αφήστε τους τάπητες στο μπαλκόνι ή τον εξωτερικό χώρο της οικίας ώστε να στεγνώσουν καλά. Το αποτέλεσμα που θα έχετε θα είναι εντυπωσιακό. Το ξύδι διαθέτει θαυματουργές ιδιότητες στο χρώμα των χαλιών. Τα χαλιά θα λάμψουν εάν ακολουθήσετε πιστά τα βήματα.
2. Τυλίξτε τα χαλιά
Μην υποτιμάτε σε καμία περίπτωση ένα σωστό τύλιγμα. Ο καλύτερος τρόπος για το μάζεμα χαλιών και μοκετών ώστε να μην τσακίσουν, είναι το τύλιγμα σε ρολό. Πριν τυλίξετε το χαλί, τοποθετήστε είτε χαρτί περιτυλίγματος είτε ένα βαμβακερό σεντόνι. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί συνηθίζεται η αποθήκευση των χαλιών να γίνεται σε πλαστικές σακούλες. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν συνθήκες υγρασίας στο εσωτερικό τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει φθορά στους τάπητες. Με την τοποθέτηση χαρτιού ή σεντονιού το χαρτί δεν έρχεται απευθείας σε επαφή με το πλαστικό.
Μπορείτε να αποφύγετε την χρήση της πλαστικής σακούλας, χρησιμοποιώντας πάνινες σακούλες και τοποθετώντας μέσα ένα αυτοσχέδιο φακελάκι με αποξηραμένη δάφνη ή λεβάντα. Έτσι, τα χαλιά θα μοσχοβολούν όλο το χρονικό διάστημα της αποθήκευσής τους.
3. Αποθηκεύστε τα χαλιά στο κατάλληλο μέρος
Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω το τελικό στάδιο της αποθήκευσης είναι καθοριστικής σημασίας. Το μέρος που θα τοποθετηθούν τα χαλιά πρέπει να ναι δροσερό και να μην έχει υγρασία. Η υγρασία θα βλάψει την ποιότητα της μοκέτας ή του χαλιού. Οι περισσότεροι επιλέγουν να τα τοποθετήσουν σε πατάρια ή αποθήκες. Συστήνεται αυτοί οι χώροι να αερίζονται συχνά ώστε να μην εμφανίζεται υγρασία και μούχλα.
Τώρα που γνωρίζετε την διαδικασία, το πλύσιμο και η φύλαξη των χαλιών θα γίνει παιχνιδάκι. Φροντίστε τα χαλιά και τις μοκέτες ώστε να μείνουν αναλλοίωτα και να στρώνονται στην οικία σας για πολλά ακόμη χρόνια. Εάν πάλι αλλάξετε γνώμη και επιθυμείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς, στον Χρυσό Οδηγό θα βρείτε τηλεφώνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης πιστοποιημένων ταπητοκαθαριστηρίων!