Επαγγελματικός Κατάλογος

Botox ή Dysport; Θεραπεία, Διάρκεια και Αποτελέσματα

Η θεραπεία με Botox ή Dysport έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής. Πρόκειται για μια ενέσιμη θεραπεία κατά της γήρανσης, μη χειρουργική, η οποία χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και μεγάλη αποτελεσματικότητα και έχει ως στόχο να λειανθούν οι ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπο.

Το Botox και το Dysport είναι η ουσία βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, μια πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum. Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για τη θεραπεία του στραβισμού, αλλά και για να θεραπεύσει σε μικρά παιδιά το ραιβόκρανο. Στην αισθητική ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία κατά των ρυτίδων ανάμεσα στα φρύδια το 1988, για πρώτη φορά.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν σήμερα δύο σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης, διαφορετικών εταιρειών, το Botox της εταιρείας Allergan και το Dysport της εταιρείας Ipsen. Και τα δύο φάρμακα έχουν την ίδια ουσία, δρουν με τον ίδιο μηχανισμό, έχουν έγκριση από τον FDA, η παρασκευή τους γίνεται με τους ίδιους κανόνες και δεν έχουν κάποια ουσιαστική διαφορά στην τιμή.

Λόγω διαφορών μεγέθους στο μόριο της τοξίνης, ανάμεσά τους, το Dysport θεωρείται προτιμότερο για χρήση σε μεγαλύτερες επιφάνειες, όπως το μέτωπο ή ο λαιμός, ενώ σε περιοχές όπου είναι απαραίτητος ο αυστηρός έλεγχος της τοποθέτησης του φαρμάκου, όπως η περιοχή των ματιών και των φρυδιών, ίσως είναι προτιμότερη η χρήση του Botox. Μερικοί πλαστικοί χειρουργοί επιλέγουν το συνδυασμό και των δύο, χρησιμοποιώντας το ιδανικότερο ανά περιοχή του προσώπου, του λαιμού ή του σώματος.

Ποια είναι η δράση και τα αποτελέσματα του Botox/Dysport;

Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα μυοχαλαρωτικό που δρα τοπικά. ‘Όταν η ένεση εφαρμόζεται σε κάποιον μυ του προσώπου, μειώνει τη σύσπασή του και τον χαλαρώνει, οπότε το δέρμα που βρίσκεται από πάνω του γίνεται πιο λείο και βελτιώνονται ή και φεύγουν τελείως οι ρυτίδες. Αυτή η προσωρινή αποδυνάμωση των μυών αποτρέπει τη δημιουργία νέων ρυτίδων, αφού το δέρμα, στο σημείο όπου έχει εφαρμοστεί η βοτουλινική τοξίνη, δεν ταλαιπωρείται.

Οι άλλοι μυς του προσώπου, από την άλλη, λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάζονται, οπότε δεν αλλάζει στο παραμικρό η έκφραση στο πρόσωπό σας. Όπως όλες οι θεραπείες αισθητικής, κι αυτή προϋποθέτει ο ιατρός που θα την εφαρμόσει να έχει πολύ καλή γνώση της ανατομίας του προσώπου, και ιδιαίτερα της θέσης των μυών και της λειτουργίας τους.

Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται κυρίως στις ρυτίδες του μετώπου, στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από το στόμα, γύρω από τη μύτη, στο λαιμό, στα μάγουλα και στο οβάλ του προσώπου. Το Botox/Dysport αντιμετωπίζει όχι μόνο τις λεπτές, αλλά και τις πιο βαθιές ρυτίδες του προσώπου.

Η θεραπεία είναι πολύ απλή και σύντομης διάρκειας, περίπου 15 λεπτών. Γίνεται ένεση μιας μικρής ποσότητας του φαρμάκου με πολύ λεπτή βελόνα, στους μυς που χρειάζεται. Ο πόνος που μπορεί να νιώσετε είναι ελάχιστος, γι’ αυτό συνήθως δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να σας ωφελήσει η χρήση μιας παγοκύστης, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, ή μπορεί, προηγουμένως, να εφαρμοστεί μια αναισθητική κρέμα τοπικά. Μετά τη θεραπεία μπορείτε να ξαναγυρίσετε κανονικά στις καθημερινές σας ασχολίες.

Για πόσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία;

Η δράση του φαρμάκου αρχίζει να φαίνεται μέσα σε 2 μέρες και το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές μέσα σε 2 εβδομάδες. Η δράση του φαρμάκου είναι παροδική, δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα, και η αποτελεσματικότητα ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Τα αποτελέσματα διαρκούν 3,5-6 μήνες. Η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου 2-3 φορές το χρόνο, κάθε 4-6 μήνες, ανάλογα με το περιστατικό. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αποφεύγετε τις υπερβολές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε απογοητευτικά αποτελέσματα.

Είναι ασφαλές το Botox/Dysport;

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται εδώ και 4 δεκαετίες στο χώρο της οφθαλμολογίας και της νευρολογίας. Όσον αφορά το πρόσωπο, θεωρείται ασφαλής θεραπεία, αφού το φάρμακο μπαίνει μόνο τοπικά στο σημείο της ένεσης, ενώ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο μυς ξαναγυρίζει στην κανονική του κατάσταση. Πριν την εφαρμογή, ο ιατρός πρέπει να λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς. Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης δεν ενδείκνυται σε έγκυες και σε θηλάζουσες γυναίκες. Επιπλέον δεν πρέπει να γίνεται σε ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις, όπως μυασθένεια ή σκλήρυνση κατά πλάκας, ούτε και σε εκείνους που είναι αλλεργικοί στη βοτουλινική τοξίνη.

Είναι λίγες και μικρής σημασίας οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο. Μπορεί να εμφανιστούν μικρές μελανιές στα σημεία που έχει γίνει η ένεση, οι οποίες, κατά κανόνα, εξαφανίζονται μετά από μερικές μέρες. Συνιστάται να μη λαμβάνετε ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη 7 μέρες πριν την ενέσιμη θεραπεία, για να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να εμφανιστούν εκχυμώσεις στο δέρμα. Τις πρώτες έξι ώρες μετά τη θεραπεία απαγορεύεται να γίνει μασάζ στο πρόσωπο, για να μην μετακινηθεί το Βotox/Dysport σε άλλες περιοχές. Καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα μακιγιάζ στο πρόσωπό σας για 4-6 ώρες. Επίσης, το πρώτο 24ωρο μετά τη θεραπεία καλό να αποφύγετε την έντονη άσκηση, το καυτό ντους και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Η ηλικία κατά την οποία μπορείτε να αρχίσετε θεραπεία στο πρόσωπο με Botox/Dysport είναι σχετική. Στατιστικά, οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για αυτή τη θεραπεία στην 4η ή 5η δεκαετία της ζωής τους, γιατί θέλουν να δείχνουν πιο νέοι, ξεκούραστοι και δροσεροί. Εάν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Botox/Dysport νωρίς, πριν οι ρυτίδες γίνουν μόνιμες, τότε θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Όσον φορά το κόστος της θεραπείας, εξαρτάται από τον ασθενή, την ηλικία του και τις περιοχές του προσώπου όπου θα εφαρμοστεί η θεραπεία.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ