Επαγγελματικός Κατάλογος

Αποτέφρωση Νεκρών: Πόσο Κοστίζει και Που Γίνεται

Η αποτέφρωση νεκρών, είναι η διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται καύση της σωρού του νεκρού. Στην Ελλάδα, η αποτέφρωση έγινε πρόσφατα διαθέσιμη ως επιλογή, με το άνοιγμα του πρώτου αποτεφρωτηρίου. Από εκείνη τη στιγμή, ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν την αποτέφρωση για τα οικεία τους πρόσωπα και οι λόγοι είναι πολλοί και θα τους δούμε παρακάτω.

Εδώ, πρέπει να πούμε ότι η αποτέφρωση νεκρών, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Σίγουρα και παλαιότερα θα είχες ακούσει ότι πολλοί κατέφευγαν στην γειτονική Βουλγαρία, με σκοπό να προχωρήσουν στην καύση της σωρού των αγαπημένων τους προσώπων. Οι λόγοι που έμπαιναν σ’ αυτή τη διαδικασία οι συγγενείς, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν οικονομικοί και σε άλλες συναισθηματικοί. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα στην αποτέφρωση των νεκρών είναι πλέον περισσότερο ξεκάθαρα και σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πληροφορίες για τη διαδικασία, για το που γίνεται αλλά και για το κόστος.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Η αποτέφρωση νεκρών, είναι μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία εφόσον απευθυνθείς σε ένα έμπειρο γραφείο τελετών. Τα γραφεία τελετών, θα σε καθοδηγήσουν ώστε να συγκεντρώσεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αποτέφρωση και θα σε ενημερώσουν και για το τελικό κόστος. Για να ξεκινήσει η διαδικασία, το πρώτο που θα σου ζητηθεί είναι μια βεβαίωση του θανούντος ότι ήταν δική του επιθυμία σε περίπτωση θανάτου να αποτεφρωθεί. Η βεβαίωση, πρέπει να έχει επικυρωθεί σε ΚΕΠ. Σε άλλη περίπτωση, εάν δεν υπάρχει η συγκεκριμένη βεβαίωση, πρέπει τα οικεία του πρόσωπα όπως είναι τα παιδιά ή ο-η σύζυγος, να βεβαιώσουν αυτήν του την επιθυμία.

Πέρα από τη βεβαίωση, υπάρχουν κι άλλα έγγραφα και πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποτέφρωσης. Τα περισσότερα αναλαμβάνει το γραφείο τελετών να τα συλλέξει, ωστόσο είναι καλό να τα γνωρίζεις κι εσύ. Πρέπει λοιπόν, να δοθεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου και η βεβαίωση ιατροδικαστή που πιστοποιεί ότι δε θα χρειαστεί να γίνει άλλη εξέταση της σωρού. Με αυτά τα έγγραφα, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της αποτέφρωσης.

Η αποτέφρωση, πραγματοποιείται σε ειδικές εγκαταστάσεις και η διάρκειά της είναι δύο έως δυόμισι ώρες. Με την ολοκλήρωση της καύσης, η τέφρα από τον νεκρό τοποθετείται στην τεφροδόχο που έχουν επιλέξει οι συγγενείς.

Πόσο κοστίζει η αποτέφρωση νεκρών;

Το επόμενο στάδιο που σίγουρα θα σε απασχολήσει, είναι το κόστος της αποτέφρωσης. Για να σε προϊδεάσουμε, θα σου αποκαλύψουμε ότι σίγουρα είναι οικονομικότερη λύση από την τέλεση της κηδείας. Μία κηδεία όπως γνωρίζουμε όλοι, μπορεί να φτάσει τα 2.500 ευρώ και ειδικά στις εποχές που ζούμε, πολλοί συγγενείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν αυτά τα χρήματα. Η αποτέφρωση νεκρών από την άλλη πλευρά, ξεκινάει από το κόστος της καύσης που είναι περίπου 600 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με τις επιπλέον παροχές που επιθυμούν οι συγγενείς.

Για παράδειγμα, αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προσφέρουν στο αναψυκτήριο του αποτεφρωτηρίου, ένα καφέ με παξιμάδι ενώ άλλοι επιθυμούν να κάνουν κανονικό τραπέζι. Όπως καταλαβαίνεις όσα περισσότερα προσφέρεις στους προσκεκλημένους τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος της αποτέφρωσης.

Τι λέει η Εκκλησία για την αποτέφρωση;

Η Εκκλησία, επιτρέπει και στην περίπτωση αποτέφρωσης, να πραγματοποιηθεί κανονικά η θρησκευτική τελετή, με την τέλεση τρισάγιου και το διάβασμα του νεκρού, ωστόσο δεν ακούγονται τα εδάφια του Ευαγγελίου και δεν γίνεται η εξόδιος ακολουθία. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ιερείς δεν ζητούν έγγραφα που να βεβαιώνουν το τι ακριβώς θα γίνει με την σωρό έπειτα από την τελετή και έτσι η κηδεία γίνεται κανονικά.

Έχε όμως κατά νου, ότι η πλειοψηφία των Ναών δεν αποδέχονται την τέλεση εξόδιου ακολουθίας και τέλεση τρισάγιου. Εάν θες όμως να πραγματοποιηθεί, υπάρχει η δυνατότητα το γραφείο τελετών να οργανώσει την τελετή στον χώρο του αποτεφρωτηρίου ή στην οικία του θανούντος και να καλέσει τους ιερείς εκεί.

Τώρα που γνωρίζεις όλες τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η αποτέφρωση νεκρών, μπορείς για ακόμη περισσότερες πληροφορίες να επικοινωνήσεις με ένα εξειδικευμένο γραφείο τελετών. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, μπορούν να αναλάβουν την οργάνωση της πολιτικής κηδείας ή θρησκευτικής, την οργάνωση της αποτέφρωσης καθώς και του μνημόσυνου.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ