Επαγγελματικός Κατάλογος

Αγορά ή Leasing Καινούργιου Αυτοκινήτου;

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών που θέλουν καινούριο αυτοκίνητο, προτιμάνε την εναλλακτική του leasing αυτοκινήτου, δηλαδή της μίσθωσης (ενοικίασης). Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, το leasing έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού όλο και περισσότεροι προτιμάνε αυτήν την εναλλακτική, αντί για την αγορά αυτοκινήτου. Το leasing δεν είναι μια επιλογή που αφορά μόνο εταιρείες και επαγγελματίες, αλλά απευθύνεται σε όλους.

Leasing ή αγορά; Τι είναι καλύτερο για εσάς;

Όσον αφορά το κόστος:

Με το leasing, το αυτοκίνητο δεν είναι δικό σας, απλώς καταβάλλετε ένα μίσθωμα, για να το χρησιμοποιείτε για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει το service, τις τυχόν επισκευές, την ασφάλιση, τα τέλη κυκλοφορίας και την αλλαγή ελαστικών, αν χρειαστεί, όλα τα έξοδα, με λίγα λόγια. Το μόνο που μένει σε εσάς να πληρώσετε είναι το καύσιμο.

Με την αγορά, πρέπει να πληρώσετε όλο το κόστος του αυτοκινήτου. Aν δεν διαθέτετε όλα τα χρήματα για την αγορά, μπορείτε να αγοράσετε το αυτοκίνητο μέσω χρηματοδότησης, στην οποία θα πρέπει να πληρώνετε μια δόση κάθε μήνα, μέχρι να αποπληρώσετε την αξία του αυτοκινήτου, μαζί με το επιτόκιο, αν δεν είναι άτοκη η χρηματοδότηση. Θα έχετε, όμως, και άλλα έξοδα, όπως την ασφάλισή του, τη συντήρηση και τα τέλη. Εκτός αυτού, θα πρέπει να πληρώνετε για έκτακτα έξοδα, όπως επισκευές, ελαστικά, αλλά και για τα καύσιμα. Σε αυτήν την περίπτωση, το καλό είναι ότι, αν αποφασίσετε να το πουλήσετε, θα πάρετε εσείς τα χρήματα.

Όσον αφορά την ευελιξία:

Οι συμβάσεις ενός leasing αυτοκινήτου κυμαίνονται από 1 έως 6 χρόνια. Όσο πιο μικρή η διάρκεια, τόσο πιο ακριβό το μίσθωμα. Κάθε φορά που ανανεώνετε, μπορείτε να διαλέγετε το τελευταίο μοντέλο αυτοκινήτου της επιλογής σας.

Αλλά και όταν αγοράζετε ένα αυτοκίνητο, μπορείτε να επιλέξετε όποια μάρκα και μοντέλο επιθυμείτε, στο χρώμα της επιλογής σας, με τα αξεσουάρ που θέλετε. Το μόνο που σας περιορίζει είναι ο προϋπολογισμός σας. Επίσης, μπορείτε, όποτε θέλετε, να το πουλήσετε.

Όσον αφορά την άνεση:

Με το leasing δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για θέματα που αφορούν το αυτοκίνητό σας. Από τη στιγμή που θα υπογράψετε τη σύμβαση, το μόνο το οποίο θα πρέπει να φροντίζετε είναι να καταβάλλετε κάθε μήνα το μίσθωμά σας.

Αν το αυτοκίνητο είναι δικό σας, μπορείτε να το διαχειριστείτε με όποιον τρόπο θέλετε. Θα πρέπει, όμως, να αφιερώνετε χρόνο για θέματα τακτικά και έκτακτα, όπως ασφαλιστήρια, τέλη, service, επισκευές, μεταπώληση.

Τι προσφέρει ένα leasing αυτοκινήτου:

Αν αγοράσετε ένα αυτοκίνητο, σίγουρα θα έχετε λάβει υπόψη σας τα βασικά έξοδα, όπως το κόστος αγοράς, την ασφάλιση και τα τέλη κυκλοφορίας. Δεν θα μπορέσετε, όμως, ποτέ να υπολογίσετε με ακρίβεια το κόστος της συντήρησής του, των επισκευών που θα χρειαστούν, της αντικατάστασης ελαστικών, αλλά και άλλα απρόβλεπτα έξοδα. Tο καλό με το leasing είναι ότι περιλαμβάνει όλα αυτά τα έξοδα, κι αυτά που δεν έχετε φανταστεί, μέσα στο σταθερό μηνιαίο μίσθωμα. Επιπλέον, τα μηνιαία μισθώματα σε ένα leasing είναι αρκετά χαμηλότερα από τις δόσεις των δανείων.

Ένα από τα  πλεονεκτήματα του leasing είναι ότι ο οδηγός παίρνει γρήγορα το μοντέλο που έχει επιλέξει, χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και δικαιολογητικά, αφού αυτά κανονίζονται από την εταιρεία leasing. Το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο για οτιδήποτε κι αν συμβεί, για όλη τη χρονική περίοδο που διαρκεί η μίσθωση. Σε περίπτωση βλάβης, το αυτοκίνητο αντικαθίσταται. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο οδηγός μπορεί να αλλάζει συχνά το αυτοκίνητο που οδηγεί, δοκιμάζοντας τα πιο σύγχρονα μοντέλα της αγοράς

Να σημειωθεί εδώ ότι το το μίσθωμα εξαρτάται από την αρχική συμφωνία που θα κάνετε με την εταιρεία leasing, όσον αφορά το τι θα κάνετε όταν λήξει το συμβόλαιο. Έχετε, δηλαδή, τη δυνατότητα να κρατήσετε το αυτοκίνητο, να μην το κρατήσετε (πράγμα το οποίο προτιμάνε οι περισσότεροι) και, τέλος, μπορείτε να επιλέξετε αν θα το κρατήσετε ή όχι στο τέλος του συμβολαίου. Θα πρέπει, επίσης, να προσέξετε τους όρους του προγράμματος.

Αν ένα leasing έχει περιορισμό χιλιομέτρων, και εσείς κινείτε πολύ το αυτοκίνητο, τότε δεν σας συμφέρει. Επιλέξτε ένα  πρόγραμμα που ταιριάζει με το προφίλ σας και τις ανάγκες σας. Όταν, τέλος, μισθώσετε το αυτοκίνητο που θέλετε, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τους όρους της μίσθωσης, που αφορούν τα διαστήματα service και το όριο χιλιομέτρων, ώστε να μην έχετε έξτρα χρεώσεις.

Το leasing συμφέρει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, λόγω της ευελιξίας που προσφέρει. Χάρη σε αυτό μπορούν να έχουν εταιρικά οχήματα για όσο διάστημα τα θέλουν, για την απόκτηση των οποίων δεν χρειάζεται να δώσουν ένα μεγάλο ποσό, ούτε θα πρέπει να φροντίζουν, στη συνέχεια, για θέματα, όπως service και ασφάλιστρα. Θα πρέπει, όμως, εδώ να σημειωθεί ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν εταιρικά αυτοκίνητα (εκτός των πωλητών, των οχημάτων μεταφοράς προσωπικού κ.ο.κ.) θα πρέπει να πληρώνουν ένα επιπλέον ποσόν, το οποίο υπολογίζεται βάσει της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων του αυτοκινήτου.

Το κόστος σε ένα leasing υπολογιζεται βάσει της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου, του ορίου χιλιομέτρων, των καλύψεων που παρέχει κάθε συμβόλαιο και από άλλους παράγοντες, τους οποίους θα συζητήσετε με την εταιρεία leasing.

Συνοψίζοντας:

Τα πλεονεκτήματα του leasing

 • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη
 • Πλήρες service και κάλυψη τυχόν επισκευών που θα χρειαστεί το αυτοκίνητο
 • Οδική βοήθεια
 • Σταθερό μηνιαίο μίσθωμα
 • Διάφορα πακέτα και προτάσεις, με διάρκεια μίσθωσης την οποία θα επιλέξετε εσείς
 • Με κάθε νέα μίσθωση μπορείτε να έχετε ένα νέο αυτοκίνητο
 • Χρεώνεστε μονο για το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο
 • Το αυτοκίνητο αγοράζεται καινούργιο για εσάς (άρα είναι ακριβώς όπως το επιθυμείτε, όσον αφορά το μοντέλο, το χρώμα, τον εξοπλισμό)

Τα πλεονεκτήματα της αγοράς αυτοκινήτου:

 • Το αυτοκίνητο είναι δικό σας
 • Τα κέρδη από την πώληση του αυτοκινήτου είναι και αυτά δικά σας
 • Μπορείτε να επιλέξετε όποια μάρκα και μοντέλο επιθυμείτε, στο χρώμα της επιλογής σας, με τα αξεσουάρ που θέλετε
 • Δεν καταβάλλετε μηνιαίο μίσθωμα
 • Στην περίπτωση αγοράς με χρηματοδότηση/δάνειο, μετά την αποπληρωμή του δανείου, δεν θα επιβαρύνεστε άλλο με μηνιαίες δόσεις

Πότε συμφέρει το leasing;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι που αγοράζουν καινούριο αυτοκίνητο, το βάζουν σε δόσεις, ανάλογες με την οικονομική τους δυνατότητα. Και, βέβαια, μαζί με τις δόσεις έχουν τα ασφάλιστρα και τα service, τα οποία, όσο παλιώνει το αυτοκίνητο, γίνονται όλο και πιο ακριβά.Το leasing, από την άλλη, σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε ένα αυτοκίνητο τους μήνες που θέλετε, και με μικρότερη μηνιαία επιβάρυνση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόκτηση αυτοκινήτου με μίσθωση είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις. Αν, όμως, είστε ελεύθερος επαγγελματίας η ιδιώτης, είναι προτιμότερο το leasing, αν θέλετε μικρότερη δέσμευση, μεγαλύτερη ευελιξία, και αν σας αρέσει να αλλάζετε συχνά αυτοκίνητα, δοκιμάζοντας τα καινούρια μοντέλα της αγοράς.

Αν, όμως, θέλετε να έχετε το αυτοκίνητο που σας αρέσει πραγματικά και θέλετε να το κρατήσετε για χρόνια, είναι προτιμότερη η αγορά. Και, σε περίπτωση που δεν διαθέτετε όλα τα χρήματα, είναι καλή επιλογή και η χρηματοδότηση, αφού υπάρχουν πια πολύ συμφέροντα προγράμματα χρηματοδότησης. Και, βέβαια, στο τέλος το αυτοκίνητο θα μείνει σε εσάς, για να το διαχειριστείτε όπως θέλετε.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ