Ο Σεπτέμβρης έφτασε και, εκτός από το τέλος του καλοκαιριού, σηματοδοτεί και την έναρξη της σχολικής περιόδου και την επιστροφή στα θρανία και σε ότι αυτό συνεπάγεται, όπως δραστηριότητες, φροντιστήρια, διαβάσματα κ.λπ.. Αλλά για σένα που είσαι μανούλα η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί και την έναρξη της καθημερινής αναζήτησης του κολατσιού που θα φάει το παιδί σου στο σχολείο, το οποίο θέλεις να είναι ένα υγιεινό σνακ, πρωτίστως, αλλά και εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του.
Γιατί καλό είναι να μην ξεχνάς τη σημασία που έχει η διατροφή των παιδιών, ειδικά τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια του σχολείου, και για το λόγο αυτό να αποφεύγεις να καταφεύγεις σε έτοιμες και ανθυγιεινές λύσεις. Ακόμη και αν το παιδί δεν προλάβει να πάρει το πρωινό του στο σπίτι, με τα νόστιμα και υγιεινά σνακ που σου προτείνουμε παρακάτω, θα είσαι σίγουρη ότι δεν θα του λείψει τίποτα από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι τόσο απαραίτητα στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Κριτσίνια Χαρουπάλευρου
- 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλυτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 φλυτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1φλυτζ. χαρουπάλευρο
- 2 φλυτζ. αλεύρι βρώμης ή κριθάρι
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. σόδα
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- σουσάμι
Βάζεις σε ένα μπολ το λάδι, το κρασί και το αλάτι. Τα ανακατεύεις με σύρμα. Διαλύεις τη σόδα στον χυμό και το προσθέτεις στο λάδι και ανακατεύεις. Στη συνέχεια, ανακατεύεις το χαρουπάλευρο με το μπέικινκ και το προσθέτεις στα υγρά υλικά. Ανακατεύεις με σπάτουλα. Τέλος, προσθέτεις το αλεύρι και ζυμώνεις ελαφρά, μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μαλακή ζύμη. Σκεπάζεις και αφήνεις για 15′. Πλάθεις λεπτά μακρόστενα κριτσίνια και τα κυλάς σε σουσάμι. Τα τοποθετείς σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνεις στους 160ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 25′ να γίνουν τραγανά. Αφού κρυώσουν, τα φυλάς σε αεροστεγές κουτί και τα συνδυάζεις ιδανικά με μία ατομική μερίδα τυριού, για να τα απολαύσει το παιδί σου στο σχολείο.
Μπάρες Δημητριακών με Σοκολάτα & χωρίς Ζάχαρη
- 250 γραμ. χουρμάδες αποξηραμένοι και μαλακοί
- 1 φλ. νιφάδες βρώμης αλεσμένες σε σκόνη
- 1/2 φλ. δημητριακά ολικής άλεσης
- 3 κ.σ. μέλι χλιαρό (κατά βούληση)
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι ολικής
- 1 φλ. αμύγδαλα ωμά ή ψημένα ανάλατα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 100 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα
- 1 κ.σ. σπόρους chia
- 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
- Και όποιο extra υλικό επιθυμείς, όπως σταφίδες, cranberries, κανέλα, ηλιόσπορο
Διαλέγεις αποξηραμένους χουρμάδες μαλακούς. Τους αλέθεις στο μπλέντερ να λιώσουν. Βάζεις σε μπολ τους αλεσμένους χουρμάδες, το μέλι, την αλεσμένη βρώμη, το λιναρόσπορο, το φυστικοβούτυρο, τα αμύγδαλα και τους σπόρους chia. Προσθέτεις τα δημητριακά σπασμένα σε κομματάκια και με ένα κουτάλι ανακατεύεις για να γίνουν μια ενιαία ζύμη. Στο τέλος, προσθέτεις τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Σε μια τετράγωνη φόρμα στρώνεις αντικολλητικό χαρτί και αδειάζεις το μίγμα. Πιέζεις με ένα κουτάλι ή με τα δάκτυλά σου έως ότου γίνει ίσια η επιφάνεια. Παγώνεις το μίγμα για 30 λεπτά και μετά ξεφορμάρεις και κόβεις σε μακρόστενα κομμάτια. Μπορείς να διατηρήσεις τις μπάρες σε αεροστεγές κουτί.
Μπανανόψωμο
- 200 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 170 γρ. ζάχαρη καστανή (κατά προτίμηση)
- 2 αυγά
- 300 γρ. μπανάνες ώριμες, πολτοποιημένες
- 60 γρ. νιφάδες βρώμης
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες
- 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Βουτυρώνεις και αλευρώνεις μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 10×20 εκ. και προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ, αφού ανακατέψεις τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτεις και το γάλα. Στη συνέχεια, ρίχνεις τις πολτοποιημένες μπανάνες και, στο τέλος, προσθέτεις το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Αφού ενσωματωθεί το μείγμα, ρίχνεις τη σοκολάτα σε σταγόνες και τη βρώμη και ανακατεύεις καλά. Αδειάζεις το μίγμα στη φόρμα και πασπαλίζεις την επιφάνεια με επιπλέον νιφάδες βρώμης. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Αφού κρυώσει ελαφρώς, ξεφορμάρεις το μπανανόψωμο και είναι έτοιμο για κατανάλωση
Κουλουράκια με Γραβιέρα
- 230 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ανακατεύεις σε ένα μπολ με το σύρμα το βούτυρο με το κρασί και το αλάτι. Προσθέτεις το τυρί και το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνεις, ώσπου να σχηματίσεις μια λεία και μαλακή ζύμη, αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο παραπάνω αλεύρι. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα, και στρώνεις με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου. Πλάθεις τα κουλουράκια στρογγυλά ή σε όποιο άλλο σχήμα θες και τα τοποθετείς πάνω στη λαδόκολλα. Τα ψήνεις στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Βγαίνουν περίπου 40 τεμάχια. Συνοδεύεις με ντοματίνια, ελιές, καρότο και αγγούρι σε μπαστουνάκια, σκληρό ή άλλο κρεμώδες τυρί της αρεσκείας σου. Συνδυάζονται ιδανικά και με φρούτα.
Τορτίγιες με Κοτόπουλο & Τυρί
- 300 γρ. ψητό κοτόπουλο, που μας περίσσεψε από την προηγουμένη ημέρα, σε κυβάκια
- 200 γρ. γκούντα ή φέτα, τριμμένη
- 1 – 2 ντοματάκια ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά)
- 8 τορτίγιες (θα τις βρεις στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις αραβικές πίτες)
Για να φτιάξεις τορτίγιες με το υπόλοιπο ψητό κοτόπουλο και το τυρί, πρέπει αρχικά να ανακατέψεις, σε ένα μπολ, το ψητό κοτόπουλο, τη φέτα ή τη γκούντα, τα ντοματάκια και αλατοπιπερώνεις. Παίρνεις τις τορτίγιες και μοιράζεις στο μισό κομμάτι κάθε τορτίγιας το μίγμα του μπολ. Καλύπτεις με το άλλο μισό κάθε τορτίγιας και μετά την καθεμία τη διπλώνουμε στα δύο. Αν έχεις τοστιέρα, τις ψήνεις στην τοστιέρα, εναλλακτικά τις «ψήνεις» σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Μπορεις να βάλεις τις τορτίγιες με κοτόπουλο και τυρί ζεστές, συνοδεύοντάς τες ιδανικά με ωμά λαχανικά, όπως καρότο, αγγουράκι κ.λπ. για μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή.
Δοκίμασε και τις 5 συνταγές και επίλεξε την αγαπημένη των παιδιών σου! Ετοίμασε την από την προηγούμενη ημέρα ή από το Σαββατοκύριακο και να είσαι σίγουρη ότι τα παιδιά σου θα παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και θα απολαμβάνουν κάθε μέρα τα πιο νόστιμα και υγιεινά σνακ.