Επαγγελματικός Κατάλογος

Πώς θα δηλώσετε τα ακαθάριστα οικόπεδα

Αν είσαι ιδιοκτήτης κάποιου οικοπέδου, τα τελευταία χρόνια, με την έξαρση των δασικών πυρκαγιών, θα έχεις σίγουρα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να το καθαρίζεις κάθε χρόνο, πριν την αντιπυρική περίοδο. Αν το έχεις ήδη κάνει, δηλαδή αν έχεις κλαδέψει τα δέντρα και απομακρύνει την καύσιμη ύλη, αυτό είναι πολύ καλό. Όμως, πλέον, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι και να δηλώσουν τον καθαρισμό του οικοπέδου τους στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr «Ακαθάριστα Οικόπεδα». Στόχος αυτής της υποχρεωτικής δήλωσης είναι να μπορέσουν να γίνουν οι αντίστοιχοι έλεγχοι, αλλά και να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες ότι είναι υποχρεωτικό να καθαρίζουν κάθε χρόνο τα οικόπεδά τους, για λόγους πυροπροστασίας και δημόσιας ασφάλειας.

Τι είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα;

Τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι εκείνα στα οποία υπάρχει ανεξέλεγκτη βλάστηση, ξερά χόρτα, κλαδιά, σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά, που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιάς.

Θα πρέπει, λοιπόν, να κοπούν και να απομακρυνθούν ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά και ξερά χόρτα. Ο απαιτούμενος καθαρισμός οικοπέδου περιλαμβάνει κι άλλες ενέργειες, όπως να καθαρίσει το οικόπεδο από σκουπίδια ή εύφλεκτα υλικά, να αραιωθούν οι θάμνοι, αν υπάρχουν, και να κοπούν τα χαμηλά κλαδιά των δέντρων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι να τα καθαρίζουν κάθε χρόνο, πριν την αντιπυρική περίοδο, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως κοντά σε δάση, κατοικημένες περιοχές και τουριστικές περιοχές.

Πώς γίνεται η δήλωση ακαθάριστων οικοπέδων μέσω gov.gr;

Για την ευκολότερη καταγραφή και έλεγχο των ακαθάριστων οικοπέδων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα στο gov.gr, όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν την κατάσταση των οικοπέδων τους.

Βήματα για τη δήλωση του οικοπέδου σου στο gov.gr:

Σύνδεση στην πλατφόρμα:

Επισκέψου την ιστοσελίδα gov.gr, αναζήτησε την ενότητα “Ακαθάριστα Οικόπεδα” και Υπηρεσίες για πολίτες και συνδέσου με τους κωδικούς σου TAXISnet.

Συμπλήρωση της φόρμας/δήλωσης καθαρισμού ιδιοκτησίας:

Καταχώρισε τα στοιχεία του οικοπέδου σου (διεύθυνση, Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου – ΚΑΕΚ). Για να βρεις τον ΚΑΕΚ, συνδέσου στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν υπάρχει έγκυρος ΚΑΕΚ, τα στοιχεία του οικοπέδου συμπληρώνονται αυτόματα. Αν όμως το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τότε επίλεξε «Συντεταγμένες», σύμφωνα με τις οδηγίες της πλατφόρμας. Ακόμα κι αν δεις το μήνυμα «Οι συντεταγμένες που εισαγάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο», συνέχισε κανονικά, και συμπλήρωσε όλα τα υποχρεωτικά πεδία της δήλωσης.

Αν έχει γίνει η κτηματογράφηση του οικοπέδου σου, όμως συνεχίζει να εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή του», προσπάθησε να θυμηθείς μήπως έχει μεταβιβαστεί η ψιλή κυριότητα του οικόπεδου π.χ. στα παιδιά σου, οπότε πρέπει εκείνα να κάνουν τη δήλωση.

Έπειτα, στα «Στοιχεία δηλούντος» συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σου. Αν τυχόν κάποια λείπουν, πρόσθεσέ τα εσύ.

Στο επόμενο βήμα θα δηλώσεις αν έχεις κάνει ενέργειες πυρασφάλειας και θα συναινέσεις στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης.

Υποβολή της δήλωσης:

Στη συνέχεια, πατάς «Υποβολή» και κατεβάζεις την απόδειξη της υποβολής της. Πριν την υποβολή, καλό είναι να ελέγξεις πολύ προσεκτικά πως είναι όλα συμπληρωμένα σωστά, γιατί όταν υποβάλεις τη δήλωση, δεν υπάρχει τρόπος να την ακυρώσεις ή να τη διορθώσεις

Οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει σωστά την περιουσία τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διαδικασία δήλωσης των οικοπέδων τους στο gov.gr. Αν τυχόν δεν έχεις ολοκληρώσει την κτηματογράφηση του οικοπέδου σου, καλό είναι να το κάνεις, για να μην έχεις κανένα πρόβλημα με τη δήλωσή του στο gov.gr. Πριν κάνεις τη δήλωση οικοπέδου, πρέπει να ελέγξεις στο Κτηματολόγιο αν το ακίνητο είναι καταγεγραμμένο σωστά, αν έχεις δηλώσει το σωστό ΚΑΕΚ, αν υπάρχουν εκκρεμότητες ή διορθώσεις που πρέπει να γίνουν.

Από την υποχρέωση για δήλωση οικοπέδου εξαιρούνται, βέβαια, οι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων, οι διαμορφωμένοι και συντηρημένοι κήποι κ.ά.

Αν ένα οικόπεδο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί να κάνει δήλωση ο ένας μόνο.

Πρόστιμα για μη δήλωση ή μη καθαρισμό οικοπέδων

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν τηρούν τη νομοθεσία, θα τιμωρηθούν με πρόστιμο. Αρμόδιοι για τους ελέγχους είναι οι δήμοι και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα:

  • Αν δεν καθαρίσεις το οικόπεδό σου, ο δήμος έχει δικαίωμα να επέμβει, να καθαρίσει το οικόπεδο με δικά του μέσα και να σου επιβάλει πρόστιμο αντίστοιχο με το κόστος του καθαρισμού, το οποίο χρεώνεται στον λογαριασμό ΕΝΦΙΑ.
  • Αν δεν το δηλώσεις στο gov.gr, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο που κυμαίνεται από 300€ έως 5.000€, ανάλογα με την επικινδυνότητα της περιοχής και το μέγεθος του οικοπέδου.
  • Η ψευδής δήλωση καθαρισμού οικοπέδου μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως 54.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης 2 ετών.
  • Αν το οικόπεδό σου προκαλέσει πυρκαγιά λόγω ελλιπούς καθαρισμού του, θα σου επιβληθούν ποινικές κυρώσεις και αποζημιώσεις προς τρίτους.

Ο καθαρισμός και η δήλωση των ακαθάριστων οικοπέδων δεν είναι απλώς μια υποχρέωση, αλλά μια πράξη ευθύνης προς την κοινωνία και το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεις την περιουσία σου, αλλά συμβάλλεις και στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ