Επαγγελματικός Κατάλογος

Καθαρισμός Αυτιών: Πώς να τον Κάνεις Σωστά!

Ο καθαρισμός αυτιών, είναι για τους περισσότερους μια καθημερινή συνήθεια, που γίνεται με τη γνωστή σε όλους μας μπατονέτα. Μέσω της μπατονέτας, απομακρύνεται το περισσευούμενο κερί από τα αυτιά. Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένα κουτάκι με μπατονέτες, άρα όπως καταλαβαίνεις αυτό το εργαλείο καθαρισμού αυτιών, είναι απαραίτητο για τους περισσότερους. Ωστόσο, κατά καιρούς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κακή χρήση της μπατονέτας ελλοχεύει κινδύνους. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το κερί;

Το κερί ή κυψελίδα, είναι η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μικροοργανισμούς και βρωμιές που εισέρχονται στο εσωτερικό του αυτιού. Το υλικό αυτό, παράγεται από σμηγματογόνους αδένες και προστατεύει τα τοιχώματα του αυτιού, λιπαίνοντας και καθαρίζοντάς τα. Οι ωτορινολαρυγγολόγοι, συνιστούν να γίνεται καθαρισμός αυτιών, μόνο όταν το κερί βγαίνει προς τα έξω και τα αυτιά βουλώνουν.

Όταν τα αυτιά βουλώνουν, προκαλούν κάποια συμπτώματα τα οποία φανερώνουν την ανάγκη για άμεση καθαρισμό είτε με φυσικό τρόπο είτε με τη βοήθεια του γιατρού σου. Τα συμπτώματα αυτά, μπορεί να είναι ελαφρύς πόνος στα αυτιά, ενοχλητικοί ήχοι, φαγούρα και εκκρίσεις με περίεργη μυρωδιά ακόμη και απώλεια ακοής. Φυσικά, εάν αντιληφθείς ότι δεν ακούς, μην προσπαθήσεις να καθαρίσεις μόνος τα αυτιά σου, επικοινώνησε με τον γιατρό σου και εκείνος θα σε συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα.

Επειδή γνωρίζουμε ότι σχεδόν όλοι καθαρίζουν τα αυτιά στο σπίτι τους και όχι σε κάποιον ειδικό, αποφασίσαμε να σου παρουσιάσουμε τους πιο ασφαλείς τρόπους να καθαρίζεις τα αυτιά σου!

  • Σταγόνες με φυσικό καθαρισμό

Ο καθαρισμός αυτιών μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και με ασφάλεια εάν χρησιμοποιήσεις σταγόνες με φυσικά υλικά. Η διαδικασία είναι απλή. Πάρε ένα φλιτζάνι και γέμισε το μισό με νερό και το άλλο μισό με λάδι ή baby oil ή οξυζενέ ή και αλατούχο διάλυμα. Δες ποιο από αυτά τα υλικά υπάρχει στο σπίτι και χρησιμοποίησέ το. Πάρε ένα σταγονόμετρο και γέμισέ το με το φυσικό διάλυμα.

Τοποθέτησε μερικές σταγόνες στο αυτί που σε πονάει και άφησέ το για πέντε λεπτά. Έπειτα, γύρε το κεφάλι σου από τη μεριά του αυτιού που πονάει και ξέπλυνε το αυτί σου. Θα δεις ότι το φυσικό διάλυμα θα μαλακώσει το κερί που έχει φράξει το εσωτερικό του αυτιού σου  και θα μπορέσει με απαλές κινήσεις να το απομακρύνεις.

  • Θερμοφόρα

Κι όμως η θερμοφόρα, είναι αποτελεσματική και στην περίπτωση των βουλωμένων κεριών. Ο καθαρισμός αυτιών με θερμοφόρα γίνεται απλά με τη τοποθέτηση της θερμοφόρας στο αυτί για δεκαπέντε με τριάντα λεπτά. Εάν δεν έχεις θερμοφόρα, μπορείς να πάρεις ένα μπουκάλι και να το γεμίσεις με ζεστό όχι καυτό νερό. Η επίδραση που θα έχει η θερμότητα στο αυτί, θα σου προκαλέσει σύντομα μία αίσθηση χαλάρωσης και ανακούφισης. Το κερί στο εσωτερικό του αυτιού θα μαλακώσει και θα μπορέσεις να το απομακρύνεις χωρίς κόπο.

  • Έγχυση με ζεστό νερό

Η έγχυση γίνεται με σωληνάρια που θα βρεις σε ένα φαρμακείο. Η έγχυση γίνεται με ζεστό νερό. Μετά την έγχυση, είναι σημαντικό να ξεπλένεις και να στεγνώνεις τα αυτιά. Σύντομα, θα νιώσεις ότι ξεβουλώνουν τα αυτιά σου.

  • Διάλυμα με το μαγικό χαμομήλι

Το χαμομήλι, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και μπορεί ν’ ανακουφίσει ακόμη και τον πόνο που προκαλεί η συσσώρευση κεριού στα αυτιά. Με αυτή τη μέθοδο, μπορείς να φτιάξεις ένα διάλυμα με νερό και χαμομήλι και να περιμένεις να πιάσει τη θερμοκρασία του σώματος. Πριν το χρησιμοποιήσεις στο αυτί σου,  τοποθέτησε τρεις σταγόνες ελαιόλαδο και άφησέ το στο εσωτερικό του αφτιού για πέντε λεπτά. Έπειτα ξέπλυνε το αυτό με το διάλυμα.

Οι μέθοδοι που σου προτείνουμε, έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές και εγγυώνται σίγουρη επιτυχία. Όποια μέθοδο κι αν επιλέξεις να δοκιμάσεις, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Ο καθαρισμός αυτιών, χρειάζεται απαλές κινήσεις, καθώς το σημείο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Πολλοί που προσπαθούν να καθαρίσουν τα αυτιά τους, κάνουν άγαρμπες κινήσεις και τραυματίζουν το τύμπανο. Εάν νιώσεις έντονο πόνο κατά τη διαδικασία του φυσικού καθαρισμού, επικοινώνησε με έναν επαγγελματία ωτορινολαρυγγολόγο. Είναι πιθανό ο πόνος που νιώθεις να μην προέρχεται από το κερί αλλά από κάποια λοίμωξη.

Πότε δεν πρέπει να γίνεται ο φυσικός καθαρισμός αυτιών;

  • Εάν νιώσεις ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στα αυτιά σου, μην επιχειρήσεις να τα καθαρίσεις, ειδικά με μπατονέτα, επικοινώνησε με τον γιατρό σου. Είναι πιθανό στην προσπάθειά σου να ξεβουλώσεις το αυτί σου, να σπρώξεις το ξένο σώμα ακόμη πιο μέσα.
  • Σε περίπτωση που παθαίνεις συχνά ωτίτιδα ή έχεις διάτρητο τύμπανο, μη χρησιμοποιήσεις φυσικό τρόπο για τον καθαρισμό του αυτιού. Είναι πιθανό να δημιουργήσεις πρόβλημα.
  • Μη χρησιμοποιήσεις αυτές τις φυσικές μεθόδους σε παιδιά. Τα αυτιά τους, είναι τόσο ευαίσθητα που η παραμικρή λάθος κίνηση, μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

Ο καθαρισμός αυτιών, για κάποιους είναι κάτι ευχάριστο γιατί τους προκαλεί ανακούφιση και για άλλους είναι απαραίτητη διαδικασία καθώς ταλαιπωρούνται πολύ με τη συσσώρευση κεριού στα αυτιά τους.

Εφόσον έχεις παρατηρήσει κάποιου είδους ευαισθησία, είναι καλό να προσέχεις και ν’ αφήνεις κάποιον έμπειρο ωτορινολαρυγγολόγο να καθαρίζει τα αυτιά σου. Εάν πάλι δεν αντιμετωπίζεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, οι φυσικοί μέθοδοι καθαρισμού αυτιών που σου προτείναμε, προστατεύουν το αυτί από την πιθανότητα βλάβης και σε απαλλάσσουν από το περιττό κερί.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ