Επαγγελματικός Κατάλογος

Καρκίνος του Μαστού: Οκτώβριος Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης!

Ας μιλήσουμε για τον καρκίνο του μαστού…

Ο Οκτώβρης, είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού κι είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας, μίας τόσο σοβαρής ασθένειας. Ο καρκίνος του μαστού, τείνει να εμφανίζεται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας μας. Μάλιστα, σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα, εμφανίζονται ετησίως 4.500 νέα περιστατικά και 1.600 θάνατοι.

Ο καρκίνος του μαστού, δεν κοιτάζει ηλικίες έτσι, μία στις εννιά γυναίκες θα τον εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Σε πρόωρο στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά με το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας να φτάνει το 95%. Το νούμερο αυτό, είναι αρκετά εντυπωσιακό υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει γίνει γρήγορη διάγνωση της ασθένειας.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού δε γίνεται έγκαιρα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να τον ανακαλύπτουν ενώ έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα. Όταν ο καρκίνος του μαστού, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, βασικός στόχος των γιατρών είναι να παρατείνουν τον χρόνο ζωής του ασθενή και να του μειώσουν τον πόνο και τα έντονα συμπτώματα.

Που κάνει μετάσταση ο καρκίνος του μαστού;


Ο καρκίνος του μαστού, όταν γίνεται μεταστατικός εξαπλώνεται σε τριγύρω ιστούς και λεμφαδένες. Τα όργανα που επηρεάζει πρώτα είναι τα οστά, ο εγκέφαλος, τα πνευμόνια και το ήπαρ. Η έλλειψη έγκαιρης διάγνωσης, οδηγεί το πενήντα τοις εκατό των ασθενών σε μεταστατικό καρκίνο. Σ’ αυτό το στάδιο, οι ασθενείς με την κατάλληλη θεραπεία καταφέρνουν να ζήσουν από ένα έως τρία χρόνια. Βέβαια, αυτό εξαρτάται ανά περίπτωση.

6 Παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού


Οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει γύρω από την ασθένεια του καρκίνου του μαστού, δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για το πώς προκαλείται. Ωστόσο, το ιστορικό των ασθενών έχει βοηθήσει στο να μελετηθούν οι 6 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού:

 • Όταν υπάρχει στο ιστορικό της οικογένειας
 • Η μακροχρόνια λήψη ορμονών
 • Η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία
 • Εμφάνιση καλοηθών νοσημάτων στους μαστούς
 • Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών φαγητών

Ποια συμπτώματα πρέπει να σε υποψιάσουν;

Ο οργανισμός, βρίσκει τον τρόπο να σε ειδοποιήσει για τον καρκίνο του μαστού. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σε υποψιάσουν και να σε στείλουν απευθείας στον γιατρό.

 1. Αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους
 2. Εμφάνιση ερεθισμάτων και αλλαγές στο δέρμα
 3. Περίεργη θηλή η οποία έχει εξανθήματα
 4. Μικρή σκληρή μάζα στη μασχάλη ή στο μαστό

Το θετικό με αυτά τα συμπτώματα, είναι ότι μπορείς εύκολα να τα παρατηρήσεις εάν ακολουθείς τους βασικούς τρόπους πρόληψης.

 • Ψηλάφηση του μαστού μία φορά τον μήνα.
 • Επίσκεψη στον γυναικολόγο στην πρώτη υποψία μίας αλλαγής στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού.
 • Τακτική μαστογραφία μετά τα πενήντα έτη ή και νωρίτερα εάν υπάρχει ιστορικό.

Ποιοι είναι οι βασικοί μέθοδοι θεραπείας;

Η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού, περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους που εξαρτώνται από το στάδιο του ασθενή. Οι βασικότεροι μέθοδοι θεραπείας είναι οι ακτινοβολίες, οι χημειοθεραπείες, η μαστεκτομή, οι ορμονοθεραπείες και οι βιολογικές θεραπείες. Στόχος των θεραπειών είναι η μείωση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων και η εξόντωσή τους. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μελετώνται νέοι τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Σκοπός των μαστολόγων, είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη βλάβη στον υγιή ιστό.

Ο Οκτώβριος, είναι μήνας επαγρύπνησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Παρατήρησε το σώμα σου και άκου τις ανάγκες του. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να προλάβεις την ασθένεια στην αρχή της και μέσω μιας σύντομης θεραπείας να συνεχίσεις τη ζωή σου. Επισκέψου τον γυναικολόγο σου και μην αμελείς τον υπέρηχο αλλά και την εξέταση Τεστ Παπ. Ενημερώσου και ενημέρωσε και τους γύρω σου, ώστε καμία γυναίκα να μην χάνει τη ζωή της από τον καρκίνο του μαστού!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ