Επαγγελματικός Κατάλογος

Μένουμε Ασφαλείς & Εξοικειωνόμαστε με τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Δημοσίου!

Οι τελευταίοι μήνες για τους περισσότερους από εμάς επιφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις, ωστόσο ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Η νέα πραγματικότητα μας ανάγκασε να συνηθίσουμε την κοινωνική απόσταση, αλλά παράλληλα ενίσχυσε την ανάγκη ψηφιακής διεκπεραίωσης των υποχρεώσεών μας. Αρκετές συναλλαγές με το δημόσιο και φορείς δρομολογήθηκαν ταχύτερα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ολοκληρώνουμε διαδικασίες ηλεκτρονικά, κερδίζοντας χρόνο.

Με ναυαρχίδα το gov.gr, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου, κατεβάζοντας φόρμες και συμπληρώνοντας αιτήσεις μέσω του κινητού ή του υπολογιστή.

Μια σειρά από διαδικασίες που απαιτούσαν φυσική παρουσία σε Κ.Ε.Π. ή Αστυνομικό τμήμα, πλέον διεκπεραιώνονται χωρίς μετακινήσεις με ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Περισσότερες από 500 υπηρεσίες του Δημοσίου παρέχονται από την πλατφόρμα και οι πολίτες ήδη συμπληρώνουν και υπογράφουν ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ αυτές αποστέλλονται άμεσα ηλεκτρονικά στην Αρχή που ζητά την έκδοσή τους, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να πρέπει να περιμένει σε ουρές ή να αναζητά με φυσική παρουσία καθοδήγηση δημοσίων υπαλλήλων.

ΑΜΚΑ, ΕΦΚΑ & ΟΑΕΔ εξυπηρετούν ηλεκτρονικά!

Η ταυτοποίηση των πολιτών θα γίνεται μέσω των κωδικών Taxisnet και τα έγγραφα που θα εκδίδονται μέσω του gov.gr θα φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα, ενώ θα γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο πλέον απαραίτητος αριθμός ΑΜΚΑ, στο amka.gr μπορεί να αναζητηθεί, αλλά και να εκδοθεί, με όλη την πληροφορία σχετικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όσο και για τη διαδικασία έκδοσής του στα τοπικά γραφεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ.

Στο δε efka.gov.gr, ασφαλισμένοι, εργοδότες και συνταξιούχοι θα υποβάλλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση, συνδεόμενοι με κωδικούς Taxisnet και αφού επιλέξουν την κατηγορία αιτήματος, το αρμόδιο υποκατάστημα και συμπληρώσουν την περιγραφή του αιτήματος, θα λαμβάνουν e-mail ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται συγκεκριμένη ώρα στο υποκατάστημα για να εξυπηρετηθούν.

Στην ίδια ιστοσελίδα, οι πολίτες ενημερώνονται για μια σειρά υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ που καθίστανται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικές. Χαρακτηριστικά δύο από αυτές που αφορούν αρκετούς:

 1. Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, τις οποίες οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα amka.gr, επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;»
 2. Στον ΟΑΕΔ, όλοι οι άνεργοι θα υποβάλλουν το αίτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr/menoumespiti επιλέγοντας την κατηγορία του αιτήματος και το αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Ακολούθως θα λαμβάνουν e-mail ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται συγκεκριμένη ώρα στο ΚΠΑ2 για να εξυπηρετηθούν.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας & της Πρόνοιας

Στο ενημερωμένο gov.gr, αποκτούμε πλέον πρόσβαση σε μια σειρά σημαντικών εγγράφων και διαδικασιών Υγείας και Πρόνοιας, όπως:

 • Επιδόματα

Επίδομα παιδιού / στέγασης, κοινωνικό μέρισμα, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κ.ά.

 • Επίσκεψη και νοσηλεία σε νοσοκομείο

Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) για πολίτες, Διαθεσιμότητα ραντεβού με ιατρούς του ΕΟΠΥΥ: μπορούμε να δούμε την διαθεσιμότητα ραντεβού με γιατρό του ΕΟΠΥΥ, επιλέγοντας: τη χρονική περίοδο που μας ενδιαφέρει, την ειδικότητα του γιατρού, το Νομό. Στη συνέχεια, θα δούμε τη διαθεσιμότητα, τη διεύθυνση, το τηλέφωνο, αλλά και το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου.

 • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Αναζήτηση φαρμάκου, όπου μπορούμε να δούμε τη διαθεσιμότητα ενός φαρμάκου με κριτήριο το όνομα, τον τύπο (κανονικό ή νοσοκομειακό), τη θεραπευτική κατηγορία ή τη δραστική ουσία του. Κατόπιν, εισάγουμε τον Νομό που μας ενδιαφέρει για να εντοπίσουμε από ποιο Φαρμακείο θα το προμηθευτούμε.

 • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ζωτικής σημασίας δε, είναι και η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς θα μπορούν να ακολουθούν απρόσκοπτα την αγωγή του θεράποντος ιατρού. Επιπλέον, μέσω του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μπορούμε όλοι να έχουμε πρόσβαση στον οικογενειακό ιατρό και να κλείσουμε ηλεκτρονικά το ραντεβού μας.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον τομέα της Δικαιοσύνης

Για θέματα Δικαιοσύνης, το gov.gr καλύπτει επίσης μία σειρά διαδικασιών, όπως:

Δικαστήρια: Πιστοποιητικά δικαστηρίων (δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για πιστοποιητικά Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και Εφετείων και αναζήτησης αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια)

Καταστήματα κράτησης: Επανένταξη αποφυλακιζόντων

Ηλεκτρονική Εκπαίδευση

Μεγάλη είναι η λίστα και για την Εκπαίδευση, με φόρμες και αιτήσεις που καλύπτουν την πλειοψηφία των αναγκών μας, όπως:

 • Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό: Δράση “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”
 • Εγγραφή σε σχολείο: Εγγραφή σε Νηπιαγωγείο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο / δημόσιο ΙΕΚ κ.ά.
 • Πανεπιστήμια και φοίτηση: Εγγραφές / μετεγγραφές, βεβαίωση σπουδών, αντίγραφο πτυχίου σπουδών, ακαδημαϊκή ταυτότητα κ.ά.
 • Σχολική ζωή: Μαθητεία στα δημόσια ΙΕΚ
 • Θέματα εκπαίδευσης: Αιτήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα εκπαίδευσης

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Επιχειρήσεις & Επαγγελματίες

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες καλύπτουν προφανώς και το φάσμα της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, στηρίζοντας επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 1. Απασχόληση προσωπικού: Πιστοποίηση εργοδοτών, ασφαλιστική ενημερότητα, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.ά. Πολύ σημαντικό σημείο, αφού από εδώ έχουμε πρόσβαση στην Εργάνη και στις δηλώσεις εργαζομένων και εργοδοτών για την αντιμετώπιση του Covid-19
 2. Έλεγχος εγκυρότητας φορολογικών στοιχείων: Εισόδημα, φορολογική ενημερότητα, αναζήτηση λογιστών κ.ά.
 3. Έναρξη και λύση επιχείρησης: Σύσταση επιχείρησης, e-shop, γνωστοποίηση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας κ.ά.
 4. Φορολογία επιχειρήσεων: Δηλώσεις φόρων, εισόδημα, τέλη και ειδικοί φόροι, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.ά.
 5. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ): Δηλώσεις ΦΠΑ-VIES, αίτηση επιστροφής ΦΠΑ προς χώρες της ΕΕ, ειδικό καθεστώς άρθρου 39Β κ.ά.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου και η θετική ανταπόκριση των πολιτών στο κύμα αλλαγών που έφερε η πανδημία, οδήγησε στην ομαλή μετάβαση σε μία νέα πραγματικότητα και στην εφαρμογή σχεδίων που είχαν μείνει για χρόνια στο ράφι.

Είναι στο χέρι της πολιτείας να εκμεταλλευτεί την εξοικείωση των πολιτών με τα νέα μέσα και να χρησιμοποιήσει ακόμη περισσότερο τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και να ενισχύσει την ασφάλειά τους!

Ο Χρυσός Οδηγός, στέκεται δίπλα σου στον αγώνα της ομαλής ψηφιοποίησης του Δημοσίου με ηλεκτρονικές υπηρεσίες και σου παρέχει τηλέφωνα, διευθύνσεις και οδηγίες δρομολόγησης για όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ώστε να ενημερωθείς από πρώτο χέρι για τις διαδικασίες που επιθυμείς να διεκπεραιώσεις ηλεκτρονικά!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ