Επαγγελματικός Κατάλογος

Εργοθεραπεία: 5 Σημάδια ότι το Παιδί σας την χρειάζεται!

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας δυσκολεύεται στις καθημερινές του δραστηριότητες; Η παιδιατρική εργοθεραπεία, είναι η επιστήμη που αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί, τις αξιολογεί και μέσα από διάφορες δραστηριότητες βελτιώνει τις ικανότητές του. Μέσω από ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες, εμποδίζεται η εξέλιξη του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί στο παιδί και ενισχύονται οι φυσικές του ικανότητες.

Οι περισσότεροι γονείς, ανησυχούν για την αντίδραση του παιδιού στην εργοθεραπεία, ωστόσο το πλαίσιο των συνεδριών θυμίζει περισσότερο παιχνίδι παρά εξέταση ή μάθημα. Ένας εξειδικευμένος εργοθεραπευτής, χρησιμοποιεί συγκεκριμένα παιχνίδια- δραστηριότητες για να εξάψει τη φαντασία και το ενδιαφέρον του παιδιού και να του προκαλέσει αντιδράσεις, συναισθήματα και ικανότητες που έκρυβες και δε μπορούσε να ξεκλειδώσει.

Για κάθε παιδί, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, με ειδικούς στόχους κι αυτό γιατί δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες. Η αναγνώριση της αδυναμίας του παιδιού για παράδειγμα να συγχρονίσει τις κινήσεις του απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από ένα παιδί που δεν μπορεί να κάνει εύκολα φίλους.

Στη συνέχεια, μπορείς να διαβάσεις τα σημάδια που φανερώνουν την ανάγκη του παιδιού για παρακολούθηση από έναν εργοθεραπευτή και τους στόχους που θέτει η εργοθεραπεία ως επιστήμη.

1ο Σημάδι: Το παιδί είναι δεν έχει καλή ισορροπία, σκοντάφτει, πέφτει και αυτό το εμποδίζει από το να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες ή παιχνίδια. Πολλές φορές αυτή η δυσκολία συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία και ελάχιστη αντοχή.

2ο Σημάδι: Το παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους, είναι συχνά απομονωμένο και κοιτάει τα παιδία να παίζουν αλλά εκείνο δε συμμετέχει. Παράλληλα, αποτραβιέται σε αγκαλιές και φιλιά και φαίνεται να αποφεύγει να εκδηλώσει τα συναισθήματά του.

3ο Σημάδι: Υπάρχει δυσκολία σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών, το χτένισμο, το δέσιμο των κορδονιών, η κατανάλωση φαγητού χωρίς να λερωθεί κ.α. Όλα αυτά που για πολλούς φαίνονται ασήμαντα, μπορεί να είναι σημάδια ότι το παιδί χρειάζεται βοήθεια.

4ο Σημάδι: Το παιδί, δεν αντιλαμβάνεται τους κανόνες ενός παιχνιδιού και δεν ακούει προφορικές οδηγίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη προσοχής ή το αντίθετο, δηλαδή υπερβολική συγκέντρωση σε κάποια δραστηριότητα και αδυναμία παρακολούθησης μιας άλλης.

5ο Σημάδι: Το παιδί, εμφανίζει δυσκολία στη γραφή. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο δυσκολία στο να γράψει λέξεις, αλλά και αντιστροφή συλλαβών ή γραμμάτων και κολλητές λέξεις. Κάποιες φορές, ακόμη κι ένας άσχημος γραφικός χαρακτήρας μπορεί να είναι σημάδι ότι το παιδί δυσκολεύεται.

Τα παραπάνω, είναι μόνο κάποια από τα σημάδια που αναδεικνύουν την ανάγκη για εργοθεραπεία. Η παιδιατρική εργοθεραπεία εξελίσσεται συνεχώς και γίνονται έρευνες σχετικά με τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.

Ο εργοθεραπευτής, μπορεί να αξιολογήσει το πρόβλημα και να προτείνει συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα για το παιδί. Σε περίπτωση, που έχετε αμφιβολίες για τα σημάδια, αλλά παρατηρείται περίεργες αντιδράσεις στην καθημερινή συμπεριφορά του παιδιού, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εργοθεραπευτή.

Στον Χρυσό Οδηγό, μπορείτε να βρείτε επαγγελματίες εργοθεραπευτές σε όλη την Ελλάδα με εξειδίκευση στα παιδιά. Αρκεί μία υποψία για να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία και να βοηθήσετε το παιδί να έχει μια ομαλή ανάπτυξη και να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που του λείπει.

Σε τι στοχεύει η εργοθεραπεία μέσω των συνεδριών;

Οι συνεδρίες ατομικές ή ομαδικές, όπως ήδη αναφέρθηκε ως στόχο έχουν να ενισχύσουν τις ικανότητες του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της εργοθεραπείας ένα παιδί:

  • Μπορεί να αντιμετωπίσει φοβίες που τυχόν έχει.
  • Να αποκτήσει καλύτερο συντονισμό των κινήσεων, εφόσον αντιμετωπίζει πρόβλημα με αυτό.
  • Να αποκτήσει περισσότερο θάρρος και να βελτιωθούν οι κοινωνικές του δεξιότητες.
  • Να αναπτυχθεί ομαλά.
  • Να μπορεί να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή παιχνίδι.
  • Να μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.
  • Να μπορεί να ολοκληρώσει καθημερινές συνήθειες όπως ντύσιμο και φαγητό.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους στόχους που θέτει ένας εργοθεραπευτής όταν ξεκινάει τις συνεδρίες με το παιδί. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολύ γρήγορα το παιδί ενθαρρύνεται και μπορεί να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία τις δραστηριότητές του.

Οι γονείς, αν και γνωρίζουν την εργοθεραπεία και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στα παιδιά, πολλές φορές αγνοούν ή δεν είναι σίγουροι για το κατά πόσο πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία. Οι επαγγελματίες εργοθεραπευτές, υποστηρίζουν ότι εάν το παιδί εμφανίσει τρία ή και περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια,  ο γονέας πρέπει να υποψιαστεί ότι κάτι συμβαίνει και να προγραμματίσει ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία εργοθεραπευτή.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ