Επαγγελματικός Κατάλογος

6 Μύθοι & Αλήθειες για την προστασία από τον ήλιο!

Ο ήλιος, είναι πηγή ζωής και χαράς και ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε την τύχη να τον απολαμβάνουμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Όσο κι αν τον λαχταράς, πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου ότι η προστασία από τον ήλιο είναι πολύ σημαντική για το δέρμα σου. Κάθε χρόνο, ακούγονται διαφορετικές απόψεις για τους κινδύνους και τα οφέλη του ήλιου. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργούνται εντυπώσεις και σύγχυση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Σ ’αυτό το άρθρο, θα μάθεις για τους 6 Μύθους και τις Αλήθειες για την προστασία από τον ήλιο. Ενημερώσου και ακολούθησε τις οδηγίες προστασίας.

1ος Μύθος: Το μαυρισμένο δέρμα είναι προστατευμένο από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η αλήθεια είναι ότι το μαύρισμα, είναι η έσχατη προσπάθεια του δέρματος, να προστατευθεί από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Το δέρμα μαυρίζει καθώς παράγει μελανίνη για να προστατευτεί. Το μαύρισμα αποδεικνύει ότι η ζημιά από την ηλιακή ακτινοβολία έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι αφού μαύρισες, μπορείς να απολαμβάνεις τον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Η προστασία του δέρματος όταν μαυρίζει είναι μηδαμινή μπροστά στην επίδραση των UV ηλιακών ακτινών.

 2ος Μύθος: Οι δερματικές βλάβες που έχει υποστεί το δέρμα οφείλονται σε καψίματα που έγιναν πριν τα 18 μας έτη.

Η αλήθεια είναι ότι το δέρμα θυμάται. Πράγματι, δερματικές βλάβες που έχουμε υποστεί σε μικρή ηλικία μπορεί να έχουν προκαλέσει βλάβη που μετέπειτα θα παρουσιαστεί με σημάδια όπως ρυτίδες, πανάδες κ.α. Κάθε νέο κάψιμο, προστίθενται στα προηγούμενα και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα. Πλέον, ο κόσμος κατανοεί το πόσο σημαντική είναι η χρήση αντηλιακού και προστατεύεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η υπερκέκθεση μπορεί να προκαλέσει και ακμή. Η ακμή, αποτελεί γνωστό πρόβλημα μικρών και μεγάλων, ωστόσο οι έφηβοι την αντιμετωπίζουν συχνότερα. Τα παιδιά που λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί η εφηβική ακμή, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία δερματολόγου.

3ος Μύθος: Κάνουμε ηλιοθεραπεία για να παράγουμε βιταμίνη D.

Η αλήθεια είναι ότι η έκθεση στον ήλιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες ώρες, βοηθάει στην παραγωγή βιταμίνης D. Το διάστημα αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τα εφτά λεπτά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ η ηλιοθεραπεία πρέπει να γίνεται μεταξύ 12.30 και 13.30. Εάν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό διάστημα, ο ήλιος γίνεται επικίνδυνος και ξεκινά να βλάπτει το δέρμα.

4ος Μύθος: Ο ήλιος είναι επικίνδυνος μόνο τις μεσημεριανές ώρες.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με το πόσο βλαβερός είναι ο ήλιος τις υπόλοιπες ώρες τις μέρας. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι οι ηλιακές ακτίνες είναι βλαβερές καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Η διαφορά είναι ότι τις μεσημεριανές ώρες κορυφώνονται τα επίπεδα της UVB και είναι πιο πιθανό να αποκτήσεις ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, οι UVA ακτίνες, έχουν αρνητική επίδραση στον δέρμα όλες τις ώρες της μέρας. Άρα, αν σκέφτεσαι ότι το αντηλιακό χρειάζεται μόνο το μεσημέρι, κάνεις λάθος. Το πιο σωστό είναι να ανανεώνεις το αντηλιακό σου καθόλη τη διάρκεια της μέρας ανά δύο ώρες.

5ος Μύθος: Έχεις καεί σε μεγάλο βαθμό, όταν κοκκινίζει ή ξεφλουδίζει το δέρμα.

Η αλήθεια είναι ότι, το ξεφλούδισμα, οι φουσκάλες και το κοκκίνισμα είναι ενδείξεις σοβαρού δερματικού εγκαύματος. Εάν δεις κάτι τέτοιο, πρέπει άμεσα να επισκεφθείς δερματολόγο και να σου δώσει φαρμακευτική αγωγή για να επουλώσεις το δέρμα. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις, είναι ότι το δέρμα μπορεί να υποστεί βλάβη ακόμη κι αν δεν εμφανίσει σημάδια. Οι εξειδικευμένοι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι χειρότερο σενάριο, καθώς μπορεί να έχει επηρεαστεί το DNA των δερματικών κυττάρων. Καταλαβαίνεις τώρα πόσο σημαντική είανι η προστασία από τον ήλιο;

6ος Μύθος: Το ηλιακό έγκαυμα, δεν είναι σοβαρό για την υγεία.

Ελπίζουμε ότι κάπου εδώ έχεις αντιληφθεί ποια είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι, το κάψιμο από τον ήλιο μπορεί να γίνει αρκετό σοβαρό και χρήζει ιατρικής φροντίδας όταν δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα ή νιώθεις έντονο πόνο. Ακόμη, αν παρουσιάσεις ρίγη, πυρετό ή πρηξίματα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε δερματολόγο.

Τώρα που γνωρίζεις την αλήθεια για τους μύθους γύρω από την προστασία από τον ήλιο, μπορείς ν’ ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες και να περάσεις ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Η προστασία από τον ήλιο, είναι ζήτημα που δεν πρέπει να αμελείς.

Σε περίπτωση που λοξοδρομήσεις και δεν τηρείς τους κανόνες για την προστασία από τον ήλιο, στον Χρυσό Οδηγό θα βρεις τηλέφωνα, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης για επαγγελματίες δερματολόγους σε όλη την Ελλάδα.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ