Όποιος/α έχει περάσει από την εφηβεία, έχει πολλές αναμνήσεις γλυκές ή πικρές. Μία από τις πιο πικρές αναμνήσεις είναι η εφηβική ακμή. Αν είσαι έφηβος ή έφηβη, θα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτά τα ενοχλητικά σπυράκια. Μπορεί, πάλι, να ανήκεις στο 15% των εφήβων που υπολογίζεται ότι έχουν έντονη ακμή. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναζητήσεις τη βοήθεια και τη συμβουλή κάποιου ειδικού, κάποιου δερματολόγου εν προκειμένω.
Τι είναι η εφηβική ακμή;
Η ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση. Εμφανίζεται στις ηλικίες 11-14, ενώ παρατηρείται συχνότερα στις ηλικίες 14-19. Τα κορίτσια είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι εμφανίζουν τα συμπτώματα της ακμής λίγο νωρίτερα σε σχέση με τα αγόρια. Παρά το γεγονός ότι η ακμή έχει ταυτιστεί με την εφηβική ηλικία, δεν είναι μια αποκλειστικά εφηβική πάθηση. Έχει παρατηρηθεί ότι ενήλικες που η ηλικία τους μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 35 έτη, εμφανίζουν περιστασιακά τα συμπτώματα της ακμής.
Η ακμή εμφανίζεται, καταρχήν, όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερο σμήγμα από ό,τι πρέπει. Τι είναι το σμήγμα, θα ρωτήσεις. Είναι λέγειν, την επιδερμίδα μας και τις τρίχες μας. Στην περίπτωση της εφηβικής ακμής, το σμήγμα εγκλωβίζεται στους πόρους του δέρματος και έτσι δημιουργούνται τα μπιμπίκια και οι φλεγμονές. Οι φλεγμονές δημιουργούνται από βακτηρίδια που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του δέρματος και είναι ορατές με τη μορφή των γνωστών κόκκινων εξογκωμάτων που ονομάζουμε «σπυριά». Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η εφηβική ακμή οδηγεί στην εμφάνιση ουλών.
Τα είδη της ακμής είναι, συνοπτικά:
- Κονδυλώδης ακμή
- Φλύκταινες
- Μαύρα Στίγματα
- Λευκά Στίγματα
- Βλατίδα
Πώς ξεπερνιέται η ακμή;
Το βασικό ερώτημα που σε απασχολεί, το πλέον πρακτικό, είναι το πώς θα ξεπεράσεις την ακμή. Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, υπάρχουν περιπτώσεις εφηβικής ακμής που απαιτείται η θεραπεία με τη βοήθεια κάποιου δερματολόγου γιατρού. Όπως μπορεί να έχεις καταλάβει ήδη από την περιγραφή της ακμής, η θεραπεία της εμπεριέχει δύο στόχους: Να μειωθεί το σμήγμα (αυτό το υγρό που λέγαμε ότι εγκλωβίζεται στους πόρους) και να εξαφανιστούν οι φλεγμονές. Η θεραπεία απαιτεί κάποιο χρόνο, φυσικά. Υπολογίζεται πως κρατάει περίπου 5 με 6 μήνες. Επομένως, άμα βιάζεσαι να γίνεις καλύτερα, πρέπει να σκεφτείς κάπως διαφορετικά τα πράγματα!
Η θεραπεία της εφηβικής ακμής, όπως και κάθε θεραπεία άλλωστε, απαιτεί υπομονή και αφοσίωση στο στόχο. Για να σε παρηγορήσουμε κάπως, πρέπει να αναφέρουμε ότι η βελτίωση της εικόνας σου θα γίνεται σταδιακά, μήνα με το μήνα. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή της θεραπείας της, η εφηβική ακμή υποχωρεί κάθε μήνα σε ένα ποσοστό περίπου 15% με 20%. Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος της ακμής κάθε φορά. Χονδρικά, μπορούμε να πούμε ότι οι θεραπείες διακρίνονται σε τρεις υποκατηγορίες:
- Τοπικές θεραπείες
- Συστηματικές θεραπείες
- Επεμβατικές θεραπείες
Εν συντομία, αναφέρουμε ότι οι τοπικές θεραπείες γίνονται με τη χρήση κρεμών, διαλυμάτων ή gel. Οι συστηματικές θεραπείες συνδέονται με τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα και, τέλος, οι επεμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν μεθόδους χημικού Peeling.
Τι να προσέξω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Όπως γράφουμε προηγουμένως, το παν σε κάθε θεραπεία είναι η υπομονή. Τον πρώτο μήνα της θεραπείας της ακμής, ειδικότερα, εμφανίζονται κάποια συμπτώματα που μπορεί να είναι λίγο αποθαρρυντικά, όπως η ξηροδερμία, ο ερεθισμός και γενικότερα μια προσωρινή επιβάρυνση της ακμής. Οπότε, αν αντιμετωπίσεις μια παρόμοια κατάσταση, δε πρέπει να το βάλεις κάτω και να διακόψεις μια και έξω τη θεραπεία.
Μεγάλη σημασία έχουν, επίσης, και τα καλλυντικά ή τα σαπούνια που χρησιμοποιείς. Κάποια από αυτά κάνουν κακό στην ακμή. Για αυτό το λόγο, πρέπει να διαβάζεις τη συσκευασία κάθε καλλυντικού ή σαπουνιού πριν το αγοράσεις, για να δεις κάποια απλά πραγματάκια. Τα καλλυντικά θα πρέπει να γράφουν στη συσκευασία τους ότι ΔΕΝ είναι λιπαρά και ΔΕΝ είναι φαγεσωρογόνα. Άγνωστη λέξη, αλλά τόσο σημαντική. Τα σαμπουάν, από την άλλη, θα πρέπει να είναι απαλά, για να μην ερεθίζουν το δέρμα.
Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να αναφέρουμε λίγα πράγματα και για τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις εφηβικής ακμής. Καταρχάς, δεν χορηγούνται ποτέ φάρμακα χωρίς την έγκριση και την παρακολούθηση κάποιου γιατρού. Ο γιατρός θα σου ζητήσει εξετάσεις αίματος, πριν σου γράψει τα φάρμακα, και αυτές οι εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται περιοδικά, μια φορά τον μήνα, για αυτούς τους 5-6 μήνες που θα κρατήσει η θεραπεία. Επιπλέον, η φαρμακευτική θεραπεία προϋποθέτει την τήρηση κάποιων άλλων κανόνων. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά κάτω των 12 ετών, ούτε μπορείς να την ακολουθήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί με τη χορήγηση άλλων φαρμάκων, όπως είναι τα ορμονικά και τα αντιβιοτικά, εφόσον υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας παράλληλα με την ακμή. Τέλος, υπάρχει μια πιθανότητα να παραμείνουν οι ουλές στο δέρμα μετά το τέλος αυτού του εξαμήνου που είναι ο μέγιστος χρόνος της θεραπείας. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν πρόσθετες επεμβάσεις, προφανώς, όπως τα εμφυτεύματα και το χημικό Peeling.
Η εφηβική ακμή είναι ενοχλητική και άσχημη στο μάτι. Από την άλλη, είναι μια μπόρα που θα περάσει, με τη βοήθεια πάντα ενός εξειδικευμένου δερματολόγου. Για αυτό, λοιπόν, μη διστάζεις. Κάλεσε τώρα κάποιον δερματολόγο!