Επαγγελματικός Κατάλογος

Botox: Τι Είναι, Που Εφαρμόζεται & Διάρκεια!

Το botox, είναι η λύση που ψάχνεις για να μειώσεις ή να σβήσεις εντελώς από το πρόσωπό σου τις ρυτίδες έκφρασης. Οι ρυτίδες έκφρασης, είναι αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων που έχουμε στην καθημερινή μας επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Ας το πούμε όμως πιο κατανοητά, όταν γελάς, νευριάζεις, προβληματίζεσαι και ενθουσιάζεσαι, το πρόσωπό σου παίρνει συγκεκριμένες εκφράσεις οι οποίες προκαλούν σύσπαση των μυών και με τα χρόνια γίνονται η βασική αιτία εμφάνισης ρυτίδων.

Φυσικά, το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, είναι κάτι πραγματικά υπέροχο, ωστόσο εάν σε ενοχλούν οι ρυτίδες <<χαράς>>, το botox είναι μία άμεσα αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος για εσένα.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις επιδράσεις του μπότοξ στο πρόσωπο. Με το άρθρο αυτό θα καταρρίψουμε ότι δεν ισχύει και η αλήθεια θα λάμψει!

Τι είναι το botox;

Το botox, είναι η διαδικασία έγχυσης βοτουλινικής τοξίνης στα μέρη εκείνα του προσώπου που συνήθως εμφανίζονται οι ρυτίδες έκφρασης. Η βοτουλινική τοξίνη, αποτελεί πρωτεΐνη που ως βασικό της ρόλο έχει τη μείωση ή αναστολή της μυϊκής κίνησης και άρα την εξαφάνιση των ρυτίδων έκφρασης.

Συγκεκριμένα, ο ρόλος της βοτουλινικής τοξίνης, είναι να σταματά τη μυϊκή σύσπαση, η οποία αποτελεί φυσικό επακόλουθο όταν γελάμε, συνοφρυώνουμε, κλαίμε κλπ. Οι ρυτίδες, μπορεί να έχουν κι άλλα αίτια εμφάνισης, όπως είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Ο ήλιος, μπορεί να γίνει βλαβερός για το δέρμα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία. Στο <<6 Μύθοι και Αλήθειες για την προστασία από τον ήλιο!>>, μπορείς να μάθεις για τις επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα και την προστασία από τον ήλιο.

Πώς εφαρμόζεται το μπότοξ;

Το μπότοξ, μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές εκείνες του προσώπου που εμφανίζονται ρυτίδες. Η εφαρμογή του γίνεται μέσω λεπτών ενέσεων στους μυς που έχουν τις περισσότερες συσπάσεις και εμφανίζονται ρυτίδες. Φυσικά, η απόφαση για το σημείο που θα εφαρμοστεί,  λαμβάνεται πρώτα από εσένα. Είναι σημαντικό όμως να λάβεις την επαγγελματική συμβουλή  ενός εξειδικευμένου γιατρού όπως είναι ο δερματολόγος ή ο πλαστικός. Τα σημεία εκείνα που ο περισσότερος κόσμος, επιλέγει να κάνει botox είνα

  1. Το μέτωπο, όπου σχηματίζονται οριζόντιες ρυτίδες όταν προβληματίζεσαι ή νευριάζεις.
  2. Αναμεταξύ των φρυδιών, όπου κι εκεί σχηματίζονται ρυτίδες κάθετες προς το πρόσωπο.
  3. Το πόδι της χήνας, το οποίο αν και  θεωρείται γοητεία, πολλοί το θεωρούν ελάττωμα για την εμφάνισή τους. Για να ξέρεις, το πόδι της χήνας, είναι οι ρυτίδες που εμφανίζονται στην εξωτερική άκρη των ματιών και είναι η μία κάτω από την άλλη.

Φυσικά, οι ρυτίδες αυτές δε σχηματίζονται μόνο εξαιτίας των ρυτίδων έκφρασης, ένας άλλος λόγος εμφάνισης ρυτίδων, είναι η γήρανση. Ελπίζουμε, να μην ταράχτηκες μ ’αυτή την πληροφορία. Και νέοι σε ηλικία άνθρωποι, μπορεί να εμφανίσουν ρυτίδες. Η εφαρμογή του botox, γίνεται ιδανικά σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια και καθώς η τεχνολογίας εξελίσσεται, πραγματοποιείται μπότοξ και σε μικρότερες ηλικίες.

Αυτού του είδους τα botox λειτουργούν ως μέθοδος πρόληψης ρυτίδων και ονομάζονται mini ή baby botox. Κατά την εφαρμογή τους, δίνεται μικρότερη δοσολογία.

Τι συμβαίνει μετά το botox;

Μπορεί να νομίζεις ότι το πρόσωπό σου θα είναι παγωμένο και δεν θα μπορείς να παίρνεις εκφράσεις, όμως αυτό δεν ισχύει. Με την κατάλληλη δοσολογία, μπορείς να έχεις ένα διακριτικό αποτέλεσμα. Αυτό εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμό και από το σκοπό της έγχυσης. Τι εννοούμε; Δεν είναι απαραίτητο ότι θα θες όλοι οι μυς να επηρεαστούν το ίδιο. Ο γιατρός, θα σου αναλύσει τον τύπο επίδρασης που πρέπει να έχουν οι μυς για να θεωρείται το αποτέλεσμα επιτυχημένο.

Συγκεκριμένα, οι μύες μπορεί να έχουν ατονική, υποτονική και υποκινητική συμπεριφορά. Ακόμη, μετά την εφαρμογή, μπορεί να εμφανιστεί μικρό πρήξιμο ή μελανιά. Μην πανικοβληθείς, είναι απολύτως φυσιολογικό. Τώρα, εάν δε νιώθεις καλά, επικοινώνησε με τον γιατρό για να σε καθησυχάσει.

Με τον καιρό, η επίδραση του botox μειώνεται σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Αυτό που επηρεάζει τη διάρκεια του μπότοξ, είναι η ηλικία, η κατάσταση του δέρματος και οι <<κακές>> ή <<καλές>> σου συνήθειες. Οι ειδικοί συνιστούν, να πραγματοποιείται επαναληπτική θεραπεία botox τρεις μήνες μετά την πρώτη θεραπεία. Τότε γίνεται αξιολόγηση του αποτελέσματος και έχεις καθαρή εικόνα για το επόμενο στάδιο. Προσοχή! Εάν περάσεις μεγαλύτερο διάστημα από τρεις μήνες, τότε είναι πιθανό η επίδραση του botox να περάσει και να μη μπορεί να γίνει αξιολόγηση.

Μετά την πρώτη θεραπεία, δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να συνεχίσεις. Πολλοί σταματούν στην πρώτη δοκιμή. Δεν πρέπει να φοβάσαι. Σε περίπτωση που δεν συνεχίσεις την ενέσιμη θεραπεία, το μόνο που συμβαίνει είναι να επανέρχονται οι μύες σου στην αρχική τους κινητικότητα.

Τι πρέπει να κάνεις μετά από κάθε θεραπεία;

Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθείς μετά από κάθε θεραπεία, είναι οι εξής:

  • Μην τρίβεις το πρόσωπό σου για 24 ώρες.
  • Μην κάνεις κάποιο μακιγιάζ και μην αθληθείς, την πρώτη μέρα μετά την εφαρμογή της θεραπείας.
  • Μην κάνεις μπάνιο με καυτό νερό, μην χρησιμοποιήσεις αξεσουάρ και μην εκτεθείς στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Κάνε καθημερινή εξάσκηση των μυών του προσώπου σου. Δοκίμασε να χαμογελάς, να συνοφρυώνεις και να κινείς το μέτωπό σου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε για άλλη μια φορά να σου τονίσουμε ότι το botox, είναι μια ασφαλής μη επεμβατική θεραπεία που έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στην εξάλειψη ή μείωση των ρυτίδων του προσώπου. Υπάρχουν πολλοί έμπειροι δερματολόγοι, πλαστικοί και γιατροί από άλλες ειδικότητες, που μπορούν να το εφαρμόσουν. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις τον επαγγελματία γιατρό της γειτονιάς σου, στο άψε σβήσε!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ