Επαγγελματικός Κατάλογος

Ανακαίνιση σε μπάνιο – κουζίνα: Γιατί πάνε μαζί;

Σκέφτεστε αν αξίζει να κάνετε ανακαίνιση σε μπάνιο και κουζίνα μαζί; Η CHROMA DECOR, με την εξειδίκευση που διαθέτει εδώ και χρόνια στον κλάδο των  ανακαινίσεων, μέσω του παρακάτω άρθρου, βοηθά να κατανοήσετε τους λόγους  που κάνουν την ταυτόχρονη ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου την καλύτερη επιλογή.

Η απόφαση να ανακαινίσετε την κουζίνα και το μπάνιο σας μαζί μπορεί να μοιάζει με μεγάλη δέσμευση και αναστάτωση, αλλά στην πραγματικότητα προσφέρει σημαντικά οφέλη. Εκτός από την προφανή αισθητική αναβάθμιση του σπιτιού σας, η ταυτόχρονη ανακαίνιση σε μπάνιο και κουζίνα συμφέρει περισσότερο και από άποψη κόστους, αλλά και οικονομίας χρόνου.

5 λόγοι για να κάνετε ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου μαζί

1. Η οικονομική πλευρά της ταυτόχρονης ανακαίνισης

Η ταυτόχρονη ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου είναι πιο οικονομική απ’ ό,τι δύο ξεχωριστές ανακαινίσεις. Πρώτον, οι τεχνίτες μπορούν να εργαστούν πιο αποδοτικά σε δύο χώρους ταυτόχρονα, μειώνοντας τις ημέρες εργασίας, και, κατ’ επέκταση, το κόστος. Αν, για παράδειγμα, ο τεχνίτης έχει απλώσει την τσιμεντοκονία στο πάτωμα του μπάνιου, αντί απλώς να περιμένει να στεγνώσει για μια ολόκληρη μέρα, μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες ανακαίνισης στην κουζίνα.

Δεύτερον, η μείωση κόστους έχει να κάνει και με τα υλικά. Άλλες ποσότητες θα αγοράσετε για να ανακαινίσετε μόνο το μπάνιο, άλλες ποσότητες για ανακαίνιση σε δύο χώρους μαζί. Μεγαλύτερες ποσότητες υλικών σημαίνει, φυσικά, ότι μπορείτε να διεκδικήσετε και καλύτερες τιμές και προσφορές από προμηθευτές.

Τρίτον, η διαπραγμάτευση που μπορείτε να κάνετε με τους εργολάβους είναι καλύτερη, αν ενδιαφέρεστε να ανακαινίσετε δύο χώρους. Τέλος, η παράδοση των οικοδομικών υλικών γίνεται μία φόρα, όχι δύο. Άρα χρεώνεστε μόνο ένα δρομολόγιο παράδοσης, εξοικονομώντας χρήματα και με αυτόν τον τρόπο.

2. Η οργάνωση και ο χρόνος

Η ταυτόχρονη ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου σημαίνει καλύτερη οργάνωση και διαχείριση χρόνου. Όταν οι τεχνίτες εργάζονται παράλληλα, ο χρόνος ανακαίνισης μειώνεται αρκετά. Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι οι αποφάσεις για το σχεδιασμό του χώρου, την παραγγελία υλικών και χρωμάτων, αλλά και την επιλογή εργατών λαμβάνονται μία φορά και για τους δύο χώρους.

Επιπλέον, όταν η ανακαίνιση γίνεται ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε κάποιον διακοσμητή ή μηχανικό μόνο μία φορά. Αυτό από μόνο του είναι μια καλή αρχή για να εξοικονομήσετε χρόνο και να έχετε ένα όμορφο και λειτουργικό αποτέλεσμα στο τέλος.

3. Η μικρότερη αναταραχή στη ζωή σας

Η ταυτόχρονη ανακαίνιση σημαίνει λιγότερη αναταραχή στην καθημερινή σας ζωή. Κάνοντας τις δύο ανακαινίσεις παράλληλα, μειώνετε την περίοδο κατά την οποία το σπίτι σας θα βρίσκεται σε αναστάτωση.

Δηλαδή:

 • Έχετε τους τεχνίτες στο σπίτι σας μόνο μια φορά.
 • Κάνετε προετοιμασία και καθαρισμό του ανακαινισμένου σπιτιού μία φορά.
 • Βιώνετε το θόρυβο και την αλλαγή συνηθειών μόνο μία φορά.
 • Χρησιμοποιείτε προσωρινές λύσεις για καθημερινές ανάγκες μία φορά.
 • Αλλάζετε τον προγραμματισμό της οικογένειας μόνο μία φορά.
 • Περιορίζετε την ανάγκη δημιουργίας προϋπολογισμού και σχεδιασμού στη μία φορά.

4. Η αύξηση της αξίας του ακινήτου

Η ταυτόχρονη ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου δεν αποτελεί μόνο τρόπο βελτίωσης της καθημερινής σας ζωής, αν πρόκειται να κατοικήσετε στο σπίτι αυτό. Είναι, επίσης, μια επένδυση στο ακίνητό σας, που μπορεί να αυξήσει την αξία του στην αγορά.

Η κουζίνα και το μπάνιο είναι από τους πιο σημαντικούς χώρους για πιθανούς αγοραστές ή ενοικιαστές, και η ανακαίνισή τους θα κάνει το ακίνητο σίγουρα πιο ελκυστικό, είτε πρόκειται για αγορά είτε πρόκειται για ενοικίαση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ζητήσετε ένα μεγαλύτερο αντίτιμο σε περίπτωση πώλησης ή ένα υψηλότερο ενοίκιο σε περίπτωση ενοικίασης.

Επιπλέον, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου που προκύπτει από μια καλή ανακαίνιση σε κουζίνα και μπάνιο, μειώνει και τα καθημερινά κόστη για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές. Αυτό από μόνο του είναι λόγος για να δεχτεί κάποιος να αγοράσει ή να νοικιάσει το ανακαινισμένο ακίνητό σας σε υψηλότερη τιμή.

5. Η βελτίωση της λειτουργικότητας

Πέρα από όλους τους προηγούμενους λόγους που είδαμε, η ταυτόχρονη ανακαίνιση σπιτιού είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη βελτίωση της λειτουργικότητας στο σπίτι.

Με μια ταυτόχρονη ανακαίνιση, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καλύτερα τον διαθέσιμο χώρο, εγκαθιστώντας πιο σύγχρονες λύσεις αποθήκευσης και αλλάζοντας τη διαρρύθμιση ολόκληρου του σπιτιού. Ακόμη, η αλλαγή σωληνώσεων ύδρευσης – αποχέτευσης και μια αναβάθμιση στα ηλεκτρολογικά -ειδικά σε ακίνητα που φέρουν ακόμα εγκαταστάσεις του ‘70 και του ‘80- δημιουργεί μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στο σπίτι σας.

Πώς θα κάνετε μια σωστή και value for money ανακαίνιση μπάνιου – κουζίνας;

Για μια σωστή και value for money ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας, προγραμματίστε λεπτομερώς τις ανάγκες σας και ορίστε ένα ρεαλιστικό budget. Επιλέξτε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και υλικά υψηλής αντοχής, για μεγαλύτερη οικονομία και διάρκεια ζωής. Συνεργαστείτε με έμπειρους επαγγελματίες και εκμεταλλευτείτε τυχόν διαθέσιμες επιδοτήσεις ή φορολογικά κίνητρα που δίνονται, για να κάνετε την επένδυσή σας όσο πιο αποδοτική γίνεται.

Ας δούμε τα παραπάνω θέματα λίγο πιο αναλυτικά.

Τι θα χρειαστείτε για την ταυτόχρονη ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας;

Για την ταυτόχρονη ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας, θα χρειαστείτε:

 1. Πλακίδια ή φυσική πέτρα για εγκατάσταση στο δάπεδο και στους τοίχους.
 2. Χρώματα της αρεσκείας σας (ανθεκτικά στην υγρασία) για το βάψιμο τοίχων και ταβανιών.
 3. Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και εργονομικά έπιπλα με επαρκή χώρο αποθήκευσης.
 4. Αναλώσιμα για την εγκατάσταση, όπως σιλικόνη, τσιμεντοκονία, αρμόστοκος, κόλλα πλακιδίων κ.ά.
 5. Ηλεκτρολογικό και υδραυλικό εξοπλισμό προς αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων, σιφωνιών, καλωδιώσεων κ.λπ.
 6. Στοιχεία διακόσμησης, όπως φωτιστικά, καθρέπτες, διακόπτες φωτός κ.λπ.

Πώς να υπολογίσετε το budget μιας ανακαίνισης;

Για να υπολογίσετε το budget μιας ανακαίνισης, αρχικά καταγράψτε λεπτομερώς όλες τις ανάγκες του έργου. Κάντε έρευνα για το κόστος των υλικών, των συσκευών και των εργασιών που θα γίνουν. Συμβουλευτείτε επαγγελματίες για πιο ακριβείς εκτιμήσεις και λάβετε προσφορές από διάφορους εργολάβους, ώστε να έχετε τρόπο να συγκρίνετε τιμές.

Για τις ανάγκες ελαιοχρωματισμού και τοποθέτησης πλακιδίων, υπολογίστε το κόστος των υλικών βάσει εμβαδού. Συνήθως τα υλικά και το κόστος εργασίας βγαίνουν σύμφωνα με την επιφάνεια που θέλετε να καλύψετε με χρώμα ή πλακάκια.

Για το πάτωμα υπολογίστε: μήκος δαπέδου x πλάτος δαπέδου x κόστος υλικού ανά τετραγωνικό.

Για τοίχο υπολογίστε: πλάτος τοίχου x ύψος τοίχου x κόστος υλικού ανά τετραγωνικό.

Στο νούμερο που υπολογίσατε για το σύνολο της ανακαίνισης, προσθέστε και ένα περιθώριο ασφαλείας 10-20% για τυχόν απρόβλεπτα έξοδα, όπως π.χ. η μη διαθεσιμότητα κάποιου οικονομικού υλικού ή η ανάγκη απασχόλησης περισσότερων τεχνιτών.

Πώς να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο;

Για να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο μιας ανακαίνισης, φτιάξτε ένα πλάνο που περιλαμβάνει όλες τις εργασίες και τις σχετικές προθεσμίες τους, προβλέποντας όμως και πιθανές καθυστερήσεις. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο για την παρακολούθηση της προόδου της ανακαίνισης, ώστε να δείτε εύκολα αν κάτι έχει μείνει πολύ πίσω. 

Συνεργαστείτε στενά με τους εργολάβους που επιλέξατε, για να διασφαλίσετε ότι οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Στο πλάνο σας, καλό είναι να αφήσετε και κάποια περιθώρια χρόνου μεταξύ εργασιών για απρόβλεπτα ζητήματα (π.χ. αστοχία κάποιου υλικού), ώστε να μην επηρεαστεί η συνολική διάρκεια του έργου.

Θυμηθείτε: Η ευελιξία και η καλή επικοινωνία με το συνεργείο ανακαίνισης είναι κλειδιά για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στον καλύτερο δυνατό χρόνο!

Πότε να κάνετε ανακαίνιση σε κουζίνα και μπάνιο;

Κάτι εξίσου σημαντικό στο θέμα του χρονοπρογραμματισμού σας είναι και η εποχή που θα επιλέξετε να κάνετε ανακαίνιση. Αρκετοί προτιμούν τους θερινούς μήνες, γιατί η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τις τεχνικές εργασίες, όπως ελαιοχρωματισμούς και τοποθέτηση πλακιδίων, και μειώνει το χρόνο αναμονής, αφού τα υλικά στεγνώνουν σίγουρα μέσα σε ένα 24ωρο.

Αντίθετα, θερμοκρασίες χαμηλότερες των 5 βαθμών Κελσίου δυσκολεύουν πολύ τους τεχνίτες, αφού πολλά υλικά, όπως η τσιμεντοκονία, παγώνουν κατά την τοποθέτηση ή δημιουργούν ζητήματα ως προς την αντοχή τους και τη μακροβιότητα της εγκατάστασης. Για παράδειγμα, πλακάκια που τοποθετούνται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες τείνουν να αποκολλούνται ή να σπάνε μέσα σε 3-4 χρόνια. Εφόσον, λοιπόν, κάνετε μια σημαντική επένδυση, επιλέξτε την κατάλληλη χρονική περίοδο, ώστε όσα φτιάξετε σήμερα να αντέξουν για πολλά χρόνια!

Τέλος,

 1. Συζητήστε λεπτομερώς τον προϋπολογισμό, τις προθεσμίες και τον τρόπο επίλυσης πιθανών διαφωνιών, για να σιγουρευτείτε ότι ο συνεργάτης σας έχει καταλάβει αυτά που ζητήσατε.
 2. Δώστε έμφαση στη σημασία της καλής χημείας με τους εργολάβους, καθώς αυτό θα διευκολύνει την ομαλή πρόοδο του έργου.

CHROMA DÉCOR, Ανακαινίσεις

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ