Επαγγελματικός Κατάλογος

Ακράτεια ούρων: Ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί γυναίκες και άντρες!

Η ακράτεια ούρων, αποτελεί σύμπτωμα που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να το εμφανίζουν συχνότερα από τους άντρες. Συγκεκριμένα, τρεις στις δέκα γυναίκες άνω των 65 ετών, έχουν ακράτεια ούρων. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας και πολλά αίτια που μπορούν να συσχετιστούν με αυτό το σύμπτωμα. Σ’ αυτό το άρθρο, θα μάθεις τα πάντα για την ακράτεια ούρων και θα βρεις τρόπους να αντιμετωπίσεις αυτή την ενόχληση που επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Ωστόσο, έχε στο νου σου, ότι η συμβολή ενός έμπειρου ουρολόγου, είναι πολύ σημαντική για να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα.

3 Είδη ακράτειας

  • Ακράτεια κατά την προσπάθεια

Πρόκειται για απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια μιας άσκησης ή προσπάθειας που καταβάλλεται σε περιπτώσεις βήχα, φτερνίσματος και κινήσεων του σώματος. Η απώλεια γίνεται ακούσια κι αυτό γιατί στην προσπάθεια να γελάσει κανείς, να βήξει ή να φτερνιστεί, πιέζεται η κοιλιά και κατ’ επέκταση ο μυς που εμποδίζει τα ούρα να εξέλθουν από την κύστη. Ο μυς αυτός, είναι ο σφιγκτήρας, και μπορεί να πιεστεί και να αφήσει εντέλει την απώλεια των ούρων σε περιπτώσεις αθλητικής άσκησης, απότομο σήκωμα βαρών, χαμηλό κάθισμα κ.α.

  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου

Η επιτακτική ούρηση, είναι η ακούσια απώλεια ούρων όπου οι ασθενείς έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσουν άμεσα, χωρίς όμως να έχει γεμίσει η κύστη. Τι περισσότερες φορές, οι περισσότεροι δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στην τουαλέτα. Η αίσθηση που προκαλεί ο συγκεκριμένος τύπος ακράτειας, μοιάζει με ουρολοίμωξη, ωστόσο δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Η ουρολοίμωξη, είναι ακόμη μία λοίμωξη που ταλαιπωρεί κατα βάση γυναίκες. Στο άρθρο, <<Ουρολοίμωξη: Πώς κολλάει και ποιά είναι τα Συμπτώματα>>, μπορείς να μάθεις περισσότερα γι’αυτή τη νόσο.

Τα αίτια εμφάνισης της επιτακτικής ακράτειας, μπορεί να είναι πολλά. Το πιο συνηθισμένο είναι, η υπερευαισθησία των νεύρων της κύστης. Άλλα αίτια μπορεί να είναι οι νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό ή κάκωση της σπονδυλικής στήλης. Στο ανδρικό φύλο, η υπερτροφία του προστάτη και το στένωμα της ουρήθρας μπορεί να προκαλέσουν πέρα από ακράτεια και συχνή ούρηση τη νύκτα.

  • Ακράτεια από υπερπλήρωση

Εδώ, η ακράτεια προκαλείται όταν η ουροδόχος κύστη ξεπερνάει το όριο κατά το οποίο ουρεί κάποιος, είναι δηλαδή υπερπλήρης. Η απώλεια των ούρων στη συνέχεια, γίνεται λόγω πίεσης του σφιγκτήρα, ο οποίος στο τέλος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα και τα αφήνει. Οι λόγοι που προκαλείται η ακράτεια από υπερπλήρωση είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η νευροπάθεια της κύστης, η υπερτροφία προστάτη ή λόγω κάποιας νευρολογικής βλάβης.  

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση στην ακράτεια ούρων, πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ουρολόγο, μέσα από γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων και με κλινική εξέταση. Πιο συγκεκριμένα, η διάγνωση μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος ή ουροδυναμικό έλεγχο. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπου το σύμπτωμα είναι πολύ έντονο, γίνεται κυστεοσκόπηση και αξονική τομογραφία. Οι ουρολόγοι συνιστούν την καταγραφή της συχνότητας της ούρησης για λίγες μέρες ώστε μπορούν να αξιολογήσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις την ακράτεια ούρων, φυσικοί αλλά και φαρμακευτικοί. Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες, μπορεί να δεις μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης, η πρόσληψη υγρών, η φυσικοθεραπεία και η απώλεια σωματικού βάρος σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην μείωση του συμπτώματος.

Εάν το πρόβλημα είναι έντονο και δε βελτιώνεται με αυτές τις μικρές αλλαγές, τότε ο ασθενής μπορεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιμουσκαρινικά, είναι φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και  μειώνουν τις συσπάσεις στην ουροδόχο κύστη. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης, όπως είναι η τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης είτε ο τεχνικός σφιγκτήρας.

Η ακράτεια ούρων, είναι πολύ συχνό σύμπτωμα και όχι νόσος και δε θα έπρεπε να νιώθεις άσχημα. Μία επαγγελματική συμβουλή από έναν εξειδικευμένο ουρολόγο, θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Είτε φαρμακευτικά είτε φυσικά, υπάρχουν τρόποι να μειώσεις τη συχνότητα της ακράτειας και να βελτιώσεις την ποιότητα της καθημερινότητας σου.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ