Επαγγελματικός Κατάλογος

Ουρολοίμωξη: Πως κολλάει & Ποια είναι τα Συμπτώματα;

Νιώθεις τσούξιμο κατά την ούρηση; Η ουρολοίμωξη, εμφανίζεται κατά βάση με αυτό το σύμπτωμα, ως μικρή δηλαδή ενόχληση στην αρχή η οποία μετέπειτα εξελίσσεται σε έντονο πόνο. Γυναίκες και άνδρες παθαίνουν ουρολοίμωξη, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ωστόσο, η λοίμωξη αυτή είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα. Αποφασίσαμε λοιπόν, να συγκεντρώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν όσους ταλαιπωρούνται συχνά από ουρολοιμώξεις.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη, όπως καταλαβαίνεις κι από την ονομασία, είναι λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος από βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη φυσική άμυνα που διαθέτει και εμποδίζει την είσοδο των μικροοργανισμών. Έτσι, οι μικροοργανισμοί, τις περισσότερες φορές αποβάλλονται μέσω της ούρησης και δε δημιουργούν πρόβλημα. Ωστόσο, όταν η άμυνα του οργανισμού είναι πεσμένη, ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος σε βακτήρια, τα οποία καταφέρνουν να εισέλθουν, να εγκατασταθούν και να κάνουν εμφάνιση τα πρώτα συμπτώματα ουρολοίμωξης. Όταν τα βακτήρια φτάνουν στην ουρήθρα, τότε προκαλούν ουρηθρίτιδα ενώ όταν προσβάλλεται η ουροδόχος κύστη, κυστίτιδα. Στην ακραία περίπτωση που τα βακτήρια ταξιδεύουν μέσω των ουρητήρων στα νεφρά, προκαλείται πυελονεφρίτιδα.

Τώρα που ξέρεις τι είναι η ουρολοίμωξη, μπορεί να αναρωτιέσαι <<πως κολλάει;>> και είναι και λογικό. Στη συνέχεια, θα δούμε πως προκαλούνται οι ουρολοιμώξεις και πως μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

Πως προκαλείται;

Οι ουρολοιμώξεις, στην πλειοψηφία τους δημιουργούνται από βακτήρια που ζουν στο έντερο και εισέρχονται μέσω της ουροδόχου κύστης στην ουρήθρα. Υπάρχει ένα βακτήριο στο οποίο οφείλονται οι περισσότερες ουρολοιμώξεις, η E. Coli ή αλλιώς κολοβακτηρίδιο. Το βακτήριο αυτό, ανήκει στην ομάδα των εντεροβακτηριοειδών και είναι υπεύθυνο γιο το 85% των εξωνοσοκομειακών και το 50% των ενδονοσοκομειακών ουρολοιμώξεων. Πέρα από το κολοβακτηρίδιο, τα μικρόβια χλαμύδια και μυκόπλασμα, μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη της ουρήθρας, του προστάτη και της κύστης. Τα μικρόβια αυτά, μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής πράξης και οι ουρολόγοι συνιστούν, οι δύο σύντροφοι να λαμβάνουν παράλληλη θεραπεία.

Η φυσική αντιμετώπιση των βακτηρίων και των μικροβίων από τον οργανισμό γίνεται με τους εξής τρόπους:

  1. Μέσω της ούρησης κατά την οποία απομακρύνονται οι μικροοργανισμοί που θέλουν να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα.
  2. Μέσω των βαλβίδων που ενώνουν τους ουρητήρες με την ουροδόχο κύστη και εξασφαλίζουν ότι η ροή των ούρων θα γίνεται μόνο από το νεφρό προς τη κύστη.
  3. Στους άντρες, ]μέσω των εκκρίσεων του προστάτη, οι οποίες επιβραδύνουν την εξάπλωση των βακτηρίων.

Η φυσική αντιμετώπιση, πολλές φορές δε λειτουργεί αποτελεσματικά και οι μικροοργανισμοί εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, προσκολλώνται στα τοιχώματα και αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρολοίμωξη.

Γιατί παθαίνουν οι γυναίκες πιο συχνά ουρολοιμώξεις από τους άντρες;

Έρευνες δείχνουν ότι το 60% των γυναικών και μόλις το 15% των ανδρών εμφανίζουν ουρολοίμωξη μία φορά στη ζωή τους. Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ουρολοιμώξεις κυρίως για ανατομικούς λόγους, γιατί η ουρήθρα τους είναι πολύ μικρότερη από εκείνη των αντρών, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να εισέρχονται άμεσα στην κύστη. Ακόμη, η ουρήθρα των γυναικών είναι πολύ κοντά στο αιδοίο και τον πρωκτό, με αποτέλεσμα τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί να μεταφέρονται εύκολα στην ουρήθρα. Η μεταφορά γίνεται είτε μέσω της σεξουαλικής πράξης είτε από ένα κακό καθαρισμό της περιοχής με χαρτί υγείας. Αν και είναι μικρό το ποσοστό των αντρών, που εμφανίζουν ουρολοίμωξη έστω μια φορά στη ζωή τους, συνήθως τα συμπτώματα σε εκείνους είναι πολύ πιο έντονα και η θεραπεία διαρκεί περισσότερο.

4 Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για ουρολοίμωξη!

  1. Αναβολή της ούρησης.

Μια κακή γυναικεία κυρίως συνήθεια, είναι η αναβολή της ούρησης. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες να μην ουρούν όταν το επιθυμούν αλλά να το αναβάλλουν για πολλές ώρες. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση λοιμώξεων, οι οποίες είναι και επαναλαμβανόμενες καθώς η αναβολή δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά μία καθημερινή συνήθεια.

  • Σεξουαλικές συνήθειες.

Προς θεού, σε καμία περίπτωση δε λέμε, ότι η σεξουαλική πράξη προκαλεί ουρολοίμωξη. Αυτό όμως που πρέπει να έχεις στο νου σου, είναι ότι είναι σημαντικό να ουρείς έπειτα από τη σεξουαλική πράξη για ν ’αποβάλλεις τα μικρόβια και τα βακτήρια που υπάρχουν στον οργανισμό σου. Επιπλέον, η τριβή κατά την πράξη, ανεβάζει τη θερμοκρασία και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Τέλος, το πρωκτικό σεξ, μπορεί να γίνει αιτία για τη μεταφορά μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα.

  • Σακχαρώδης διαβήτης.

Εκείνοι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν ουρολοίμωξη κυρίως γιατί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου λειτουργούν ως τροφή για τα μικρόβια αλλά και γιατί συνήθως παρουσιάζουν και νευροπάθεια κύστης.

  • Μέθοδοι αντισύλληψης.

Οι γυναίκες, χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους αντισύλληψης. Οι σπερματοκτόνες ουσίες, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Εάν χρησιμοποιείς αντισύλληψη και έχεις παρατηρήσει ότι εμφανίζεις συχνά ουρολοίμωξη, μίλησε με το γιατρό σου για ν ’αλλάξεις μέθοδο αντισύλληψης.

Πώς θ ’απαλλαγείς από την ουρολοίμωξη;

Εάν έκανες εξέταση ούρων και βρέθηκε μικρόβιο στα ούρα σου, το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σ’ έναν ουρολόγο. Συνήθως, στις περιπτώσεις των ουρολοιμώξεων, πέρα από την εξέταση ούρων γίνεται και αντιβιόγραμμα. Ο γιατρός, αξιολογεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το αντιβιόγραμμα και χορηγεί την κατάλληλη αντιβίωση. Η θεραπεία, γίνεται στο σπίτι και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ουρολοίμωξης, απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο, με ενδοφλέβια αγωγή και ενυδάτωση.

Το θέμα όμως είναι να μη φτάσεις στο σημείο να χρειαστείς αντιβίωση ή νοσηλεία. Πώς θα γίνει αυτό; Ακολούθησε τις συμβουλές πρόληψης στην παρακάτω λίστα:

  • Πίνε πολλά νερά καθημερινά.
  • Με την πρώτη αίσθηση ούρησης, πήγαινε τουαλέτα.
  • Να ουρείς μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Συχνός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής.

Οι ουρολοιμώξεις, θα σταματήσουν να σου χτυπούν τη πόρτα εάν ακολουθείς τις συμβουλές που σου δώσαμε. Εάν ωστόσο, επανεμφανιστούν, μοναδική λύση είναι η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις επαγγελματίες ουρολόγους στην γειτονιά σου. Επισκέψου τον γιατρό και κάνε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Αναστασία Κούρου
Η Αναστασία είναι Seo Analyst στον Χρυσό Οδηγό από τον Φλεβάρη του 2020. Απολαμβάνει να βλέπει μία καλή ταινία μυστηρίου, τρώγοντας ποπ κορν και ονειρεύεται ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αρθρογραφεί εδώ και χρόνια και παράλληλα εξερευνεί τον κόσμο του SEO.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ