Επαγγελματικός Κατάλογος

Βάψιμο ξύλινων επίπλων: Μάθε όλα τα βήματα!

Το βάψιμο ξύλινων επίπλων, είναι ένας μοναδικός τρόπος να ανανεώσεις το στυλ και τη διακόσμηση του σπιτιού σου, ανέξοδα. Τα ξύλινα έπιπλα, αποτελούν μία κλασσική και διαχρονική επιλογή και ξεχωρίζουν για την αισθητική τους. Στα περισσότερα σπίτια, υπάρχουν παλιά ξύλινα έπιπλα ή αντίκες, τα περισσότερα από τα οποία είναι κληρονομιά ή και δώρο από συγγενείς. Με το βάψιμο, μπορείς είτε να διατηρήσεις το χρώμα στα ξύλινα έπιπλα του σπιτιού σου είτε να τους δώσεις μία νέα μοντέρνα όψη επιλέγοντας διαφορετικές αποχρώσεις και τεχνοτροπίες.

Εάν σου αρέσει να καταπιάνεσαι με χειρωνακτικές δουλειές, σ ’αυτό το άρθρο θα μάθεις τα βήματα που πρέπει ν’ ακολουθήσεις για να βάψεις τα ξύλινα έπιπλα του σπιτιού σου απλά και μεθοδικά!

Ξεκίνησε με τα εργαλεία που θα χρειαστείς.

Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, προμηθεύσου όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για να ξεκινήσεις το βάψιμο των ξύλινων επίπλων. Ψάξε για ένα αξιόπιστο χρωματοπωλείο στη γειτονιά σου και πάρε μαζί σου την παρακάτω λίστα.

  1. Γυαλόχαρτο για ξύλο (κατά προτίμηση ψιλό)
  2. Αστάρι
  3. Βερνίκι στην απόχρωση που επιθυμείς
  4. Βερνίκι προστατευτικό
  5. Πινέλο, ρολό ή σπρέι για βάψιμο ξύλινων επίπλων

Τα υλικά αυτά, είναι εύκολα στη χρήση και σε βοηθούν να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, ακόμη κι αν δεν είσαι εξοικειωμένος με το βάψιμο ξύλινων επίπλων. Το πινέλο θεωρείται αξιόπιστο εργαλείο εάν έχεις σταθερό χέρι. Μπορείς να καλύψεις όλη την επιφάνεια στα ξύλινα έπιπλα ακόμη κι εκείνες τις γωνίες που δε φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Το σπρέι και το ρολό, απαιτούν περισσότερη εξοικείωση και εμπειρία. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να έχεις αστοχίες στην απόχρωση.

Τρίψε με γυαλόχαρτο την επιφάνεια του επίπλου.

Τα ξύλινα έπιπλα που κατασκευάζονται από μασίφ ή βιομηχανικό ξύλο, χρειάζονται τρίψιμο για να βαφτούν. Στρώσε στο πάτωμα εφημερίδες ή κάποιο παλαιό σεντόνι που δε χρησιμοποιείς. Τοποθέτησε επάνω το ξύλινο έπιπλο που θες να αναμορφώσεις και ξεκίνα το τρίψιμο με γυαλόχαρτο για ξύλο. Με το τρίψιμο απομακρύνονται υπολείμματα παλιού βερνικιού και η επιφάνεια του ξύλινου επίπλου γίνεται τραχιά. Μετά απ’ αυτή τη διαδικασία, η επιφάνεια είναι έτοιμη για το αστάρι.

Τοποθέτησε αστάρι.

Το αστάρι, είναι πολύ σημαντικό για ν’ απλωθεί καλά η πρώτη στρώση βερνικιού και να έχεις ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, με την τοποθέτησή του κλείνουν οι πόροι της ξύλινης επιφάνειας και στεγανοποιούνται. Για να ξεκινήσεις την εφαρμογή του βερνικιού, πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο και να είσαι σίγουρος ότι το αστάρι έχει στεγνώσει. Παρότι το αστάρι είναι άχρωμο είναι καλό να προστατέψεις τις εκτεθειμένες επιφάνειες του σπιτιού όπως το πάτωμα και τα υπόλοιπα έπιπλα, για να μη λεκιάσουν.

Πέρνα δύο και τρεις στρώσεις βερνίκι

Για το βάψιμο ξύλινων επίπλων, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις ακρυλικά χρώματα που ξεχωρίζουν για τα χαρακτηριστικά τους. Το συγκεκριμένο είδος βερνικιού, είναι οικολογικό, δεν προκαλεί αναθυμιάσεις και εφαρμόζεται εύκολα στην ξύλινη επιφάνεια. Στην αγορά, μπορείς να βρεις ποικιλία σε ακρυλικά χρώματα και να επιλέξεις εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου. Πέρασε την επιφάνεια του επίπλου με την κατάλληλη μπογιά έως και τρία χέρια. Κάθε φορά που θα περνάς μία στρώση, θα πρέπει να περιμένεις μερικές ώρες ώστε να στεγνώσει καλά.

Για το τελείωμα τοποθέτησε προστατευτικό βερνίκι.

Για να είσαι σίγουρος για την αντοχή της μπογιάς, πρέπει να περάσεις όλη την επιφάνεια στα ξύλινα έπιπλα με προστατευτικό βερνίκι. Τα ξύλινα έπιπλα, παρουσιάζουν πιο συχνά φθορές από υγρασία κι απ’ την καθημερινή χρήση, γι’ αυτό και απαιτούν συντήρηση. Το προστατευτικό βερνίκι εξασφαλίζει ένα μακροχρόνια ρουστίκ αποτέλεσμα. Μη ξεχάσεις ότι πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει καλά το προστατευτικό βερνίκι και να απορροφηθεί από τη ξύλινη επιφάνεια.

Τώρα που γνωρίζεις όλα τα βήματα για το βάψιμο ξύλινων επίπλων, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το ξύλινο έπιπλο του σπιτιού που θα βάψεις και να ακολουθήσεις τις οδηγίες με πιστή ευλάβεια. Βέβαια, υπάρχει πάντα η επιλογή για να ζητήσεις τη βοήθεια ενός επαγγελματία επιπλοποιού. Στο Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις με λίγα κλικ, επαγγελματίες επιπλοποιούς σε όλη την Ελλάδα

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ