Επαγγελματικός Κατάλογος

Υγραέριο αυτοκινήτου, ποιο είναι καλύτερο;

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όσοι από εμάς κατέχουμε αυτοκίνητο, έχουμε σκεφτεί να βάλουμε υγραέριο αυτοκινήτου. Ένα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί κατά καιρούς, ή μάλλον, για την ακρίβεια, μας απασχολεί καθημερινά, είναι πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος  των μετακινήσεων μας, με την τιμή της βενζίνης να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1,5 ευρώ.

Έτσι, αν η αντικατάσταση του παλιού αυτοκινήτου μας με ένα καινούριο τελευταίας τεχνολογίας δεν είναι στα άμεσα σχέδια μας, πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικά τη μοναδική επιλογή μείωσης της κατανάλωσης που έχουμε και αυτή δεν είναι άλλη από την εγκατάσταση συστήματος υγραεριοκίνησης. Πέρα, όμως, από το οικονομικό κίνητρο που έχουμε, μπορούμε να σκεφτούμε και το οικολογικό, αφού το αποτύπωμα της χρήσης υγραερίου είναι σαφώς μικρότερο για το περιβάλλον από τη βενζινοκίνηση.

Τι να προσέξουμε πριν εγκαταστήσεις το υγραέριο αυτοκινήτου;

Το συνεργείο:Το υγραέριο αυτοκινήτου, αποτελεί μια καλή λύση για πιο οικονομικές μετακινήσεις, αλλά η επιλογή του συνεργείου για την τοποθέτησή του απαιτεί πολύ προσοχή εκ μέρους μας, μιας και είναι απαραίτητο να επιλέξουμε ένα συνεργείο εξουσιοδοτημένο και αξιόπιστο για την ασφαλή μετατροπή του βενζινοκίνητου αυτοκινήτου μας σε υγραεριοκίνητο. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά συνεργεία που προσφέρουν φθηνές λύσεις στην εγκατάσταση υγραεριοκίνησης στα ΙΧ θα πρέπει να μας κάνει επιφυλακτικούς και πιο προσεκτικούς, κατά την επιλογή μας, αφού κάποια από αυτά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και δεν είναι εξουσιοδοτημένα.

Η εμπειρία και η εξειδίκευση είναι οι δυο λέξεις κλειδιά που πρέπει να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας. Καλό είναι, αρχικά, να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με όσες περισσότερες εταιρείες μπορούμε, ζητώντας πληροφορίες και προσφορές για το συγκεκριμένο σύστημα που προτείνουν για το αυτοκίνητό μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώσουμε ότι οι σοβαροί και εξουσιοδοτημένοι εγκαταστάτες θα καλύψουν κάθε απορία, αφού θα μας μιλάνε συγκεκριμένα, χωρίς να διστάζουν και να αποφεύγουν να απαντήσουν σε “δύσκολες” ερωτήσεις.

Το συνολικό κόστος: Σίγουρα, η αρχική τιμή της εγκατάστασης στο υγραέριο κίνησης και οι νοεροί υπολογισμοί για τη μελλοντική απόσβεση  είναι αυτά που μας “ψήνουν” να το σκεφτούμε και, ενδεχομένως, να το τοποθετήσουμε κιόλας, θα πρέπει, όμως, να λαμβάνουμε υπόψη μας και άλλους παράγοντες, όπως τον αριθμό, αλλά και το κόστος των σέρβις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της υγραεριοκίνησης. Παράλληλα, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και να υγρυπολογίσετε ότι, ανεξάρτητα από τα σέρβις, θα πρέπει κάθε 2 με 5 χρόνια να αλλάζετε τις σωληνώσεις και το ντεπόζιτο.

Η εγγύηση: Μια εξίσου σημαντική πτυχή στην υπόθεση του υγραερίου αυτοκινήτου που πρέπει να την εξετάσουμε από πριν είναι η διάρκεια της εγγύησης, αλλά και το να ξέρουμε τι καλύπτει ακριβώς. Όπως υπάρχουν διαφορετικά συστήματα υγραεριοκίνησης, έτσι υπάρχουν και διαφορετικές εγγυήσεις, ανάλογα με την αντιπροσωπεία και τον εγκαταστάτη, και είναι δυνατόν να μην καλύπτουν όλα τα επιμέρους συστήματα ή τις βλάβες. Είναι στο χέρι μας να διευκρινίσουμε την κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσουμε.

Τι να προσέξουμε κατά την εγκατάσταση

Το υγραέριο αυτοκινήτου, δεν είναι οικονομικότερο σε σχέση με τη βενζίνη. Για την κίνηση του αυτοκινήτου απαιτείται περισσότερη κατανάλωση υγραερίου κατά 10% σε σχέση με τη βενζίνη. Η τιμή στο υγραέριο αυτοκινήτου, όμως, είναι πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη της βενζίνης και του πετρελαίου και για αυτό συμφέρει.  Το κόστος της εγκατάστασης ποικίλει, ανάλογα με την παλαιότητα του κινητήρα, τον τύπο του ΙΧ και τον κυβισμό του, ενώ πολλές εταιρείες προσφέρουν άτοκες δόσεις για την αποπληρωμή της μετατροπής. Για τη μετατροπή θα απαιτηθούν 2 μέρες, ενώ για την έκδοση της νέας άδειας να υπολογίζετε συνολικά 10 μέρες.  

Τη διαδικασία δήλωσης του συστήματος υγραερίου αναλαμβάνει συνήθως το συνεργείο που θα κάνει τη μετατροπή, ενώ ο ιδιοκτήτης του ΙΧ ετοιμάζει μια υπεύθυνη δήλωση ότι η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νόμος. Το αυτοκίνητο, συνοδευόμενο από αυτή τη δήλωση, περνάει από ΚΤΕΟ για έλεγχο, εντός 30 ημερολογιακών ημερών, και, μετά, ακολουθεί η έκδοση νέας άδειας του αυτοκινήτου στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας, στην οποία έχει ταξινομηθεί, όπου συμπληρώνεται ότι είναι υγραεριοκίνητο. Παραλαμβάνετε τη νέα άδεια, καταθέτοντας την παλιά και είστε έτοιμοι να κυκλοφορήσετε πλέον το υγραεριοκίνητο αυτοκίνητό σας.

Πως θα αναγνωρίσουμε ποιο είναι το καλύτερο σύστημα υγραεριοκίνησης LPG

  • Η ποιότητα των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκε πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει, κυρίως, τους μεγάλους κατασκευαστές συστημάτων, αφού βασικό τους μέλημα είναι η χρήση υλικών που θα αντέχουν στο χρόνο και θα αντιστέκονται στις φθορές.
  • Το λογισμικό του πρέπει να είναι πρωτότυπο και όχι αντιγραφή κάποιου άλλου συστήματος, αφού αν είναι αντιγραφή επιφέρει την κακή λειτουργία του οχήματος και τις συχνές βλάβες.
  • Η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Οι προδιαγραφές κατασκευής πρέπει να πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το υγραέριο αυτοκινήτου, προκειμένου να προστατευθεί το καταναλωτικό κοινό,  το περιβάλλον, αλλά και η αγορά γενικότερα.
  • Η τοποθέτηση του συστήματος στον κατάλληλο τύπο οχήματος. Τα κιτ υγραερίου σχεδιάζονται, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις συγκεκριμένων αυτοκινήτων, ή μάλλον καλύτερα στις απαιτήσεις συγκεκριμένων τεχνολογιών. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα αυτοκίνητο 20ετίας δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κιτ τελευταίας γενιάς, γιατί απλά δεν θα αποδώσει τα μέγιστα.

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι η επιλογή της υγραεριοκίνησης έχει τα δικά της μυστικά, στα οποία προσπαθήσαμε να σας μυήσουμε, και σίγουρα, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά συστήματα υγραεριοκίνησης, αλλά αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Μπείτε στο xo.gr  και βρείτε συνεργεία και εγκαταστάτες υγραερίου και απολαύστε τα οφέλη του υγραερίου αυτοκινήτου.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ