Επαγγελματικός Κατάλογος

Αισθητική αλλαγή χρώματος ματιών: Με ποιους τρόπους γίνεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Η αισθητική αλλαγή χρώματος ματιών είναι μία από τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις με μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι τρόποι με τους οποίους πραγματοποιείται αυτή η αλλαγή όπως επίσης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε διαδικασίας, αναλύονται στο παρακάτω άρθρο.

Καταρχάς, να διευκρινίσουμε πως το χρώμα των ματιών καθορίζεται από το χρώμα της ίριδας του ματιού. Η ίριδα όσο περισσότερη χρωστική διαθέτει, τόσο πιο σκουρόχρωμη είναι και αντιστρόφως, όσο λιγότερη χρωστική έχει, τόσο πιο πολύ τείνει προς τις πιο ανοιχτές αποχρώσεις.

Αλλαγή χρώματος ματιών με λέιζερ

Το χαρακτηριστικό αυτό εκμεταλλεύεται η πρώτη τεχνική, κατά την οποία με το ειδικό YAG laser αφαιρείται χρωστική από την ίριδα. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί αποκλειστικά σε περιστατικά που αφορούν μεταβολή από σκούρες σε ανοιχτές αποχρώσεις και όχι αντιστρόφως. Η αλλαγή χρώματος ματιών με λέιζερ είναι ανώδυνη και σύντομη, όμως μακροπρόθεσμα ίσως να εμφανιστούν παρενέργειες.

Οι φλεγμονές που ενδεχομένως να εκδηλωθούν μετά την επέμβαση στην ίριδα του ματιού καθώς και η μόνιμη αλλαγή του χρώματος των ματιών μιας και η θεραπεία είναι μη αναστρέψιμη, συγκαταλέγονται στα μειονεκτήματά της. Εκτός βέβαια από τις επιπλοκές, το κόστος της αλλαγής χρώματος ματιών αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στρέφοντας μία μεγάλη μερίδα πληθυσμού σε πιο φθηνές λύσεις, όπως σε αναζήτηση φυσικών τρόπων, σταγόνων αλλά και τροφών.

Αλλαγή χρώματος ματιών με τεχνητά ενθέματα ίριδας

Εναλλακτική της παραπάνω διαδικασίας είναι η χειρουργική τοποθέτηση τεχνητών ενθεμάτων ίριδας, χρώματος της αρεσκείας του ασθενούς. Η επέμβαση αυτή είναι  ίσως η πιο πολυδιαφημισμένη τεχνική και προσφέρεται σε αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, η Τουρκία και η Αμερική. Παρόλα αυτά, στο παρελθόν, υπήρχαν ενστάσεις και σε συγκεκριμένες περιοχές απορρίφθηκε λόγω των υψηλών επιπλοκών της, όπως το γλαύκωμα και η καταστροφή του ενδοθηλίου του κερατοειδούς, οδηγώντας ένα ισχυρό ποσοστό όσων πραγματοποίησαν την επέμβαση σε αναγκαστική χειρουργική αφαίρεση του ενθέματος.

Βέβαια, με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της οφθαλμολογίας η αισθητική αποκατάσταση της ίριδας προσφέρει όχι μόνο βελτιωμένη εμφάνιση, αλλά και καλύτερη όραση. Η επιλογή μίας εξειδικευμένης κλινικής με σύγχρονο εξοπλισμό και ενός έμπειρου, καταρτισμένου ιατρού, Χειρουργού Οφθαλμίατρου, θα οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα.  

Αλλαγή χρώματος με τατουάζ κερατοειδούς

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα τεχνική, που εφαρμόζεται στην Γαλλία, συνίσταται στο «τατουάζ του κερατοειδούς». Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες, αποτελεί μία  αρκετά ασφαλή διαδικασία. Το μοναδικό μειονέκτημά της είναι η πιθανή δυσχέρεια ορατότητας των οπίσθιων δομών του οφθαλμού. Με πιο απλά λόγια, στην περίπτωση που ο ασθενής μεγαλώνοντας εμφανίσει οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως καταρράκτη ή γλαύκωμα, ίσως το τατουάζ αυτό να δυσκολεύει τόσο την σωστή εξέταση όσο και τη χειρουργική αποκατάσταση του οφθαλμού.

Αλλαγή χρώματος ματιών με έγχρωμους φακούς επαφής

Τελευταία αφήσαμε την τεχνική των έγχρωμων φακών επαφής γιατί είναι η πιο αθώα, μη επεμβατική επιλογή, συγκριτικά με τις παραπάνω θεραπείες. Σε όλα τα καταστήματα οπτικών είναι διαθέσιμοι οι φακοί επαφής με χρώμα ακόμα σε άτομα με μυωπία. Οι κίνδυνοί τους είναι αυτοί της γενικότερης χρήσης φακών επαφής, όπως η ξηροφθαλμία, οι αλλεργίες και οι μικροβιακές φλεγμονές του κερατοειδούς που εμφανίζονται λόγω κακής χρήσης και συντήρησης. Άλλωστε, αυτό που συστήνεται έντονα σε όσους χρησιμοποιούν έγχρωμους φακούς επαφής είναι να παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την υγιεινή και τη χρήση τους. Είναι μάλιστα πολύ συχνό φαινόμενο, άτομα που χρησιμοποιούν τακτικά έγχρωμους φακούς επαφής να κλείνουν ραντεβού στον οφθαλμίατρο για τη θεραπεία μικροβιακής κερατίτιδας. Εφόσον λοιπόν οι έγχρωμοι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται αμιγώς για αισθητικούς λόγους από άτομα χωρίς κάποια πάθηση, η ορθή χρήση τους για την αποφυγή οφθαλμικών προβλημάτων είναι καίρια.

Συμπερασματικά, η αισθητική αλλαγή χρώματος των ματιών είναι εφικτή και μάλιστα με πολλές μεθόδους. Αυτό, που δεν πρέπει να λησμονούμε, είναι πως η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής γίνεται κατόπιν συζήτησης με τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο στο ραντεβού διάγνωσης στο ιατρείο ή στην κλινική του, πάντα από κοντά, για να προηγηθεί έλεγχος, εξέταση και να δοθεί η καλύτερη εξατομικευμένη λύση.

Κων/νος Καϊάφαςhttps://www.xo.gr/profile/profile-911639442/el/
Ο Δρ. Καϊάφας Κωνσταντίνος MD, FEBO είναι οφθαλμίατρος και διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο στην Πάτρα. Είναι εξειδικευμένος στη μικροχειρουργική του καταρράκτη, στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος και στη διαθλαστική χειρουργική.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ