Επαγγελματικός Κατάλογος

10 Tips για Μείωση Κατανάλωσης Καυσίμου

Η μείωση κατανάλωσης καυσίμου, αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο των πελατών αλλά και αυτοκινητοβιομηχανιών. Εδώ και χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας στους κινητήρες αυτοκινήτων έχει οδηγήσει στη μείωση κατανάλωσης καυσίμου και στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας. Ωστόσο, αυτό παρατηρείται κυρίως στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων. Εκείνοι που διαθέτουν παλαιότερα μοντέλα, αναζητούν συνεχώς τρόπους για να καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα τα αυτοκίνητά τους.

Η μείωση κατανάλωσης καυσίμου αυτοκινήτων, μπορεί να επιτευχθεί τόσο στα πετρελαιοκίνητα όσο και στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Ρωτήσαμε επαγγελματίες του χώρου και βρήκαμε 10 Tips για μείωση κατανάλωσης καυσίμου. Ακολούθησε τις συμβουλές και θα δεις μεγάλη διαφορά στα μηνιαία έξοδα του αυτοκινήτου.

  • Σταθερή ταχύτητα και στροφές του κινητήρα.

Θα έχεις σίγουρα ακούσει, ότι η οδήγηση σε εθνικές οδούς οδηγεί σε μείωση κατανάλωσης καυσίμου, έχεις καταλάβει όμως γιατί; Όταν κινείσαι με χαμηλή ταχύτητα αλλά με υψηλές στροφές ο κινητήρας ζορίζεται και αυξάνονται οι απαιτήσεις του σε καύσιμα. Στην εθνική οδό όπου οι περισσότεροι κινούνται με 100χλμ σταθερά, οι στροφές μένουν σταθερές και δεν απαιτείται υψηλή κατανάλωση καυσίμου. Άρα, όσο μπορείς έχε στο νου σου να κρατάς σταθερή ταχύτητα και στροφές ώστε να μην πιέζεται το αυτοκίνητο.

  • Ο κινητήρας δε χρειάζεται προθέρμανση στα καινούργια αυτοκίνηση.

Πόσες φορές έχεις μπει στο αυτοκίνητο, έχεις βάλει μπρος τη μηχανή και περιμένεις υπομονετικά να ζεσταθεί ο κινητήρας. Εάν σου λέγαμε ότι αυτό δε χρειάζεται να το κάνεις, τι θα έλεγες; Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, παλαιότερα, τα αυτοκίνητα διέθεταν καρμπιρατέρ και όχι ψεκασμό που διαθέτουν τα σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων. Πλέον, δε χρειάζεται να  ακολουθείται αυτή η πρακτική, η οποία οδηγεί και σε άσκοπη κατανάλωση καυσίμου. Αρκεί μια ήρεμη σχετικά οδήγηση στα πρώτα χιλιόμετρα και ο κινητήρας θα λειτουργεί άριστα και θα καταναλώνει και το λιγότερο δυνατό καύσιμο.

  • Τα λάστιχα έχουν αέρα.

Τα λάστιχα, πρέπει να έχουν συγκεκριμένη πίεση αέρα, με βάση τις κατασκευαστικές προδιαγραφές. Όταν τα ελαστικά δεν έχουν τον αέρα που χρειάζεται, είναι πολύ επικίνδυνο στην οδήγηση και πέρα από αυτό οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερων καυσίμων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι σημαντικό να ελέγχονται τα ελαστικά σε ένα βενζινάδικο ή συνεργείο αυτοκινήτων.

  • Αλλαγή ταχυτήτων στις σωστές στροφές.

Η αλλαγή ταχυτήτων πρέπει να γίνεται στο σωστό χρόνο και στις σωστές στροφές, εάν δε θέλεις να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα καυσίμων. Συνήθως, οι 2.500 έως 3.000 στροφές είναι ιδανικές για την αλλαγή ταχύτητας σε παντός τύπου κινητήρες, χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση καυσίμων.

  • Απέφυγε το άσκοπο πάτημα του γκαζιού.

Είσαι από εκείνους που κάθονται στο φανάρι και ανεβάζουν στροφές πατώντας το γκάζι, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Το ξέρεις ότι αυτή σου η συνήθεια στοιχίζει; Εάν θες να μειώσεις την κατανάλωση που γίνεται στα καύσιμα του αυτοκινήτου, πρέπει να σταματήσεις τις γκαζιές.

  • Κάνε όλα τα service.

Το ξέρουμε ότι το service αυτοκινήτου στοιχίζει, όμως πίστεψέ μας η καλή συντήρηση του κινητήρα και όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση καυσίμων και κατ’ επέκταση χρημάτων. Φρόντισε να τηρείς κατά γράμμα τις οδηγίες του κατασκευαστή για το σέρβις του αυτοκινήτου και θα δεις διαφορά στα έξοδα του αυτοκινήτου.

  • Να επιλέγεις ποιοτικά καύσιμα.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και πολλές φορές επιλέγουμε βενζινάδικα με οικονομικά καύσιμα, τα οποία όμως είναι κακής ποιότητας και μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον κινητήρα του αμαξιού. Η βενζίνη χαμηλής ποιότητας, συχνά οδηγεί σε κακή καύση η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη λειτουργία και την απόδοση του κινητήρα.

  • Μην υπερφορτώνεις με βάρη το αυτοκίνητο.

Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου για μετακομίσεις ή μεταφορές βαρέων αντικειμένων. Η υπερφόρτωση του αμαξιού οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης των καυσίμων. Τα βάρη που προσθέτεις στο αυτοκίνητο, πρέπει να μην ξεπερνούν τα όρια, γιατί αλλιώς πιέζεται ο κινητήρας και καίει περισσότερο καύσιμο.

  • Η υπερβολική χρήση του air condition.

Η υπερβολική χρήση του κλιματιστικού, παρατηρείται κυρίως τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Το μεγάλο λάθος που σχεδόν όλοι κάνουν, είναι να βάζουν το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Σ’ αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση καυσίμων αυξάνεται απότομα. Για να δουλεύει το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σωστά, πρέπει να το βάζεις σε μία μέτρια θερμοκρασία που δε θα πιέσει το σύστημα κλιματισμού.

  • Ανοιχτά παράθυρα.

Τα ανοιχτά παράθυρα, μπορεί να σου ακουστεί περίεργο, όμως μπορεί να οδηγήσουν στην αυξημένη κατανάλωση καυσίμων. Πώς γίνεται αυτό; Οι οδηγοί στην Ελλάδα, λόγω και του καλού καιρού, συνηθίζουν να έχουν ανοιχτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου για να μπαίνει ο αέρας στο εσωτερικό του. Εάν το έχεις κάνει κι εσύ, θα έχεις παρατηρήσει ότι όταν όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά, νιώθεις ένα τρέμουλο στο τιμόνι του αμαξιού. Αυτό προκαλείται από την αεροδυναμική αντίσταση. Η αυξημένη αεροδυναμική αντίσταση, έχει ως αποτέλεσμα την πίεση του κινητήρα και την αυξημένη κατανάλωση καυσίμων.

Πιστεύουμε να σε βοηθήσαμε με τα παραπάνω tips, να πετύχεις τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου. Με απλές αλλαγές στον τρόπο οδήγησης, θα εξασφαλίσεις εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων ενώ παράλληλα θ’ αυξήσεις την απόδοση του κινητήρα. Ξεκίνησε να τις εφαρμόζεις και δες σύντομα μεγάλη αλλαγή στα μηνιαία σου έξοδα.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ