Επαγγελματικός Κατάλογος

Λεύκη στο Δέρμα: Τι είναι και Πότε Εμφανίζεται

Ο Michael Jackson ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς και πετυχημένους καλλιτέχνες, οποίος έγινε και η αφορμή να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό μια ασθένεια που ονομάζεται Λεύκη ή Λευκοδερμία.

Θα θυμάσαι  ασφαλώς ότι ο Michael Jackson, Aφροαμερικανός στη καταγωγή, άρα Μαύρος εκ γενετής  είχε «ασπρίσει» στο τέλος της ζωής του. Αυτό το «άσπρισμα» δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας αισθητικής παρέμβασης. Ήταν αποτέλεσμα μιας ασθένειας που προσβάλλει το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού και βιώνεται ως ένα Thriller.

Τι είναι η Λεύκη

Να γίνουμε λοιπόν λίγο πιο συγκεκριμένοι. Η λεύκη, είναι ένα μη μεταδιδόμενο νόσημα που συντελεί στον αποχρωματισμό του δέρματος με  σχηματισμό ευδιάκριτων κηλίδων ταυτόχρονα. Ο αποχρωματισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της παύσης λειτουργίας των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη δηλαδή. Εμφανίζεται σε όλο το σώμα με προτεραιότητα τα ακόλουθα μέρη:

 • Δέρμα
 • Μαλλιά
 • Βλεφαρίδες
 • Γένια
 • Στόμα
 • Πρωκτός
 • Γεννητικά Όργανα

Η Λεύκη, όπως και πολλές άλλες παθήσεις διακρίνεται σε επιμέρους κατηγοριοποιήσεις-μορφές. Παρακάτω αναφέρουμε τις βασικότερες εξ’ αυτών:

 • Γενικευμένη Λεύκη Η πιο συχνή μορφή. Εμφανίζεται σε διαφορετικά μέρη του σώματος και τα σημάδια της είναι εκτεταμένα
 • Καθολική Λεύκη Αποχρωματίζει το 90% περίπου της συνολικής επιφάνειας του δέρματος
 • Τμηματική Λεύκη Παρουσιάζεται σε μία πλευρά του σώματος χωρίς εκτεταμένα σημάδια
 • Εστιασμένη Λεύκη Παρουσιάζεται σε ένα σημείο του σώματος που έχει υποστεί τραυματισμό.

Τα συμπτώματα της Λεύκης, πέρα από τον αποχρωματισμό του δέρματος περιλαμβάνουν το γκριζάρισμα των μαλλιών, των γενιών και των βλεφαρίδων, τον αποχρωματισμό του εσωτερικού του στόματος και της μύτης καθώς και την αλλαγή του χρώματος που έχει ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού.

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της λεύκης;

Η ακριβής αιτία πρόκλησης της Λεύκης δεν είναι ξεκάθαρη. Οι επιστήμονες έχουν φτιάξει μια λίστα πιθανών αιτιών ενώ πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μία πολυπαραγοντική ασθένεια, προκαλείται από περισσότερες της μίας αιτίες δηλαδή. Κάποιες από αυτές τις αιτίες μπορεί να είναι:

 • Οι αυτοάνοσες αντιδράσεις Πολλοί από τους επιστήμονες θεωρούν πως η Λέυκη περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αυτοάνοσων νοσημάτων. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές εμφανίζεται ταυτόχρονα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου Ι.
 • Κληρονομικότητα Έχει παρατηρηθεί πως η πάθηση εμφανίζεται στα μέλη των ιδίων οικογενειών σε ποσοστό περίπου 15-20%
 • Γενετικοί παράγοντες Εκτιμάται πως κάποια διαταραχή στο DNA των ασθενών είναι υπαίτια για την εμφάνιση της Λεύκης
 • Μεταβολική διαταραχή Υπάρχει η θεωρία που λέει ότι η υπερβολική αύξηση της μελανίνης μπορεί να «σκοτώνει» τα μελανοκύτταρα
 • Ανεπάρκεια αυξητικών παραγόντων Αντιθέτως μια άλλη θεωρία λέει πως η Λεύκη εμφανίζεται όταν απουσιάζουν οι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των μελανοκυττάρων
 • Άλλες αιτίες Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα θεωριών που ισχυρίζονται ότι η Λεύκη μπορεί να προκληθεί από διάφορα γεγονότα πουοδηγούν στη βλάβη  των μελανοκυττάρων όπως κάποιο ατύχημα ή κάποιο ηλιακό έγκαυμα. Κάποιοι αποδίδουν τη Λεύκη στην έκθεση του ασθενούς σε τοξικές χημικές ουσίες ή σε συναισθηματικούς παράγοντες όπως το άγχος και η στεναχώρια.

Πως αντιμετωπίζεται η Λεύκη

Όπως συμβαίνει με κάθε αρρώστια, η αντιμετώπιση της Λεύκης προϋποθέτει την πρόληψή της. Για να προλάβεις την εκδήλωση της Λεύκης πρέπει πρώτα από όλα να φοράς αντιηλιακό για να προστατευτείς από τυχόν ηλιακά εγκαύματα. Φυσικά, δεν είναι αρκετό να φοράς αντιηλιακό μια φορά την ημέρα αλλά πρέπει να το ανανεώνεις κάθε δίωρο.

Θα πρέπει να αποφεύγεις το τεχνητό μαύρισμα ή το τατουάζ αλλά και τους τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα ακόμη και όταν είναι μικροί, στο ξύρισμα για παράδειγμα. Αν πάλι δε καταφέρεις να προλάβεις επιτυχώς την εκδήλωση της Λεύκης, πήγαινε σε κάποιο Δερματολόγο.

Οι πρώτες επισκέψειςσου θα αφορούν τη διάγνωση της ασθένειας προφανώς. Η διάγνωση της Λεύκης είναι ξεκάθαρα κλινική και απαιτεί πρώτα από όλα την εξέταση του ατομικού και του οικογενειακού ιστορικού. Εν συνεχεία πραγματοποιείται εξέταση με τη χρήση της λυχνίας wood, μίας ειδικής λάμπας και εξέταση αίματος. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς ενώ κάποιες φορές απαιτείται και η πραγματοποίηση βιοψίας.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως μπορείς να καταλάβεις είναι απαραίτητο να’ ναι πολλές και λεπτομερείς προκειμένου α) να φανεί με βεβαιότητα εάν ο ασθενής πάσχει από τη Λεύκη και όχι κάποια άλλη ασθένεια όπως ο αλφισμός ή η εντοπισμένη σκληροδερμία για παράδειγμα β) να εξακριβωθεί εάν έχει εμφανιστεί ταυτοχρόνως με κάποια άλλη ασθένεια όπως η θυρεοειδοπάθεια ή ο διαβήτης τύπου Ι.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά μεθόδων που άλλοτε είναι φαρμακευτικές, άλλοτε όμως είναι μη φαρμακευτικές. Τις αναφέρουμε επιγραμματικά:

 1. Κρέμες make up Στοχεύει στη κάλυψη και όχι στην εξάλειψη των σημαδιών. Δεν έχει καθόλου παρενέργειες.
 2. Τοπική φαρμακευτική αγωγή Αφορά τις περιπτώσεις που έχουν περιορισμένη έκταση. Έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα κυρίως αναφορικά με τα σημάδια του προσώπου.
 3. Φωτοθεραπεία Γίνεται με τη χρήση excimer laser και στοχεύει στο πρόσωπο κυρίως. Δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα και απαιτεί αρκετές συνεδρίες. Συνδυάζεται αρκετά συχνά με άλλες μεθόδους.
 4. Φωτοχημειοθεραπεία PUVA Συνδυάζει τη φωτοθεραπεία με τη χορήγηση ενός φαρμάκου, του ψωραλένιου. Απαιτεί αρκετές συνεδρίες οι οποίες προϋποθέτουν αυστηρώς τη διενέργεια οφθαλμολογικών εξετάσεων.
 5. Χειρουργική επέμβαση Εφαρμόζεται μόνο σε ενήλικες και βασίζεται στη μεταφορά υγιών τμήματος του δέρματος στις περιοχές που εμφανίζονται τα σημάδια της Λεύκης. Προκαλεί αρκετές παρενέργειες και για αυτόν το λόγο εφαρμόζεται επιλεκτικά, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών
 6. Ολικός τεχνητός αποχρωματισμός. Αφορά την οριστική και απόλυτη λεύκανση του δέρματος κατόπιν θεραπείας που διαρκεί από 1 έως 4 έτη. Οι παρενέργειες αυτής της θεραπείας είναι αρκετές, γι’ αυτό εφαρμόζεται σε λίγες περιπτώσεις ενήλικων ασθενών. Ταυτόχρονα, ευαισθητοποιεί το δέρμα σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος της θεραπείας απαιτείται πολύ προσεκτική συμπεριφορά από τους θεραπευόμενους.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η αντιμετώπιση της λεύκης απαιτεί πολλή υπομονή και τη βοήθεια ενός γιατρού. Και αφού αρχίσαμε το άρθρο με αναφορές στον Michael Jackson, ας θυμηθούμε μια ακόμη επιτυχία του. Το τραγούδι με τίτλο “Beat it” που σε ελεύθερη μετάφραση και δεδομένου του θέματος του άρθρου καλεί να κερδίσεις την ασθένεια που σε ταλαιπωρεί!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ