Επαγγελματικός Κατάλογος

Κατοικίδια σε Πολυκατοικίες: Οδηγός Κατανόησης της Νομοθεσίας

H εταιρεία ATLAS, με την εξειδίκευση που διαθέτει εδώ και χρόνια στον κλάδο της έκδοσης κοινοχρήστων και διαχείρισης οικοδομών, μέσω του παρακάτω άρθρου, βοηθά να ενημερωθούμε για τη νομολογία σχετικά με τη συνύπαρξη κατοικιδίων στις πολυκατοικίες.

Τα τελευταία χρόνια, οι μικροί μας φίλοι έχουν γίνει μέλη της οικογένειάς μας. Στις μονοκατοικίες, που συνήθως έχουν αυλές ή πυλωτές, έχουν άπλετο χώρο στη διάθεσή τους. Τι γίνεται όμως με τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες;

Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες! Τι γίνεται όταν οι άλλοι συνιδιοκτήτες δεν είναι τόσο φιλόζωοι ή αν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματός μας απαγορεύει να έχουμε μαζί μας τον τετράποδο φίλο μας;

Τι ορίζει ο νόμος για τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021, ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικιδίων ανά διαμέρισμα, όχι όμως να απαγορεύει σε όποιον μένει στην πολυκατοικία να έχει κατοικίδιο. Ο μέγιστος αριθμός ανά διαμέρισμα είναι μέχρι 3 κατοικίδια – ο περιορισμός αυτός ισχύει για σκύλους και γάτες. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας για τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν, αφού παρέλθουν 12 μήνες από την ψήφισή τους.  

Τα δικαιώματα των κατοικιδίων

Ο νόμος, επίσης, ορίζει ότι τα κατοικίδια πρέπει να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και όχι να μένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος. Αυτό αφορά τα δικαιώματα των κατοικιδίων. Μόνο με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών έχουν τη δυνατότητα να διαμένουν σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπως στην πυλωτή, στον κήπο, στον ακάλυπτο ή στην ταράτσα, για λόγους ασφάλειας και υγιεινής.

Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των κατοικιδίων

Επιπλέον, η παραμονή τους στο διαμέρισμα πρέπει να τηρεί τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, ενώ τα κατοικίδια πρέπει να έχουν κάνει και όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να είναι τακτικά αποπαρασιτωμένα. Αυτά ανήκουν στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των κατοικιδίων. Επίσης, οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των απορριμμάτων των ζώων τους και πρέπει να εξασφαλίζουν την αποφυγή της πρόκλησης ενόχλησης στους γείτονες. Τέλος, τα κατοικίδιά τους πρέπει να έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, να έχουν σημανθεί και να έχουν βιβλιάριο υγείας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες επιδιώκει να εξασφαλίσει την ειρήνη και την αρμονία ανάμεσα στους συνιδιοκτήτες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και την ευημερία των ανθρώπων και των ζώων. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας των ζώων, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας για τα ζώα συντροφιάς που κατοικούν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες, όπως και για την περίπτωση διατήρησης περισσότερων ζώων συντροφιάς από όσα κανονισμός επιτρέπει, τότε επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις. Το πρόστιμο που επιβάλλεται, είναι τα 500 ευρώ ανά ζώο.

ATLAS , Εταιρεία διαχείρισης πολυκατοικιών

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ