Επαγγελματικός Κατάλογος

Διακοπές με Covid-19: Πώς να κάνεις διακοπές με ασφάλεια!

Οι διακοπές με Covid-19 για τους Έλληνες αποτελούν μία δοκιμασία που μπορεί να ξεπεραστεί, εφόσον τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν εμποδίζουν τους Έλληνες ταξιδιώτες να εξερευνήσουν και φέτος τα νησιά και τα χωριά της Ελλάδας, απολαμβάνοντας τις γεύσεις και τις ομορφιές του τόπου, καθώς και προορισμούς στο εξωτερικό. Το κράτος ενθαρρύνει τους πολίτες να στηρίξουν τον κλάδο του τουρισμού, τηρώντας πάντα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας κατά του νέου κορωνοϊού. Συγκεντρώσαμε συμβουλές και οδηγίες για τα μέτρα προστασίας στην εποχή του κορωνοϊού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Διάβασε και ενημερώσου για το πώς να κάνεις τις διακοπές σου με ασφάλεια!

Προετοιμασία για το ταξίδι

Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι για τον προορισμό που έχεις κλείσει τις φετινές σου διακοπές, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγεις οποιοδήποτε απρόοπτο περιστατικό. Ποιες είναι αυτές;

  • Έλεγξε την κατάσταση της δημόσιας υγείας στον τόπο προορισμού

Είναι καλό να γνωρίζεις τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στον ταξιδιωτικό προορισμό που έχει επιλέξεις, καθώς και τυχόν ειδικές οδηγίες και μέτρα προστασίας που ισχύουν γι’ αυτόν τον προορισμό. Έτσι, θα προετοιμαστείς και θα έχεις κοντά σου τυχόν έγγραφα και βεβαιώσεις που χρειάζονται.

  • Προμηθεύσου φάρμακα για την αγωγή που ακολουθείς

Εάν ακολουθείς, ήδη, μία συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να προμηθευτείς μεγαλύτερη ποσότητα των φαρμάκων σου, για παν ενδεχόμενο. Με τις εξελίξεις να τρέχουν και τα δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για ένα πιθανό τοπικό <<lock down>> δύο βδομάδων, όπου κι αν βρίσκεσαι.

  • Κάνε προληπτικό check-up πριν το ταξίδι

 Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, μπορείς να κάνεις ένα προληπτικό check-up για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να σου παρουσιαστεί κάποια ασθένεια. Θα ήταν τρομερά αγχωτικό να βρεθείς σε έναν άγνωστο τόπο και να ψάχνεις για φαρμακεία και νοσοκομεία, εν μέσω Covid-19.

  • Εάν πας εξωτερικό, κάνε ταξιδιωτική ασφάλιση

Η ταξιδιωτική ασφάλιση προσφέρει πρόσβαση σε ιατροφαρμευτικά έξοδα από ατύχημα, νομική προστασία, έξοδα επαναπατρισμού, έξοδα ματαίωσης ταξιδιού, απώλειας αποσκευών κ.ά.. Πολλοί επιλέγουν να προχωρήσουν και σε έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις κι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν και σε μία από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέτρα προφύλαξης στις διακοπές με Covid-19

Όταν φτάσεις στον ταξιδιωτικό σου προορισμό, πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σου, να τηρείς κατά γράμμα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας κατά του κορωνοϊού.

  • Κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου με μάσκα, όταν φτερνίζεσαι ή βήχεις

Το φτέρνισμα και ο βήχας δεν αποδεικνύουν ότι έχεις κορονοϊό, ωστόσο για λόγους υγιεινής και πρόληψης, μπορείς να καλύπτεις το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα σου ή να χρησιμοποιείς ένα χαρτομάντηλο.

  • Φόρεσε τη μάσκα σου σε πλοία, τρένα και αεροπλάνα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έτσι, εάν χρησιμοποιήσεις πλοίο, τρένο ή και αεροπλάνο, φόρα πάντα τη μάσκα σου για να προφυλαχθείς. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος στα μέσα μεταφοράς, καθώς εκεί αναπνέεις εγκλωβισμένο αέρα, εάν δε υπάρχει εξαερισμός, ενώ παράλληλα συνωστίζονται άτομα από όλο τον κόσμο.

  • Πλένε τα χέρια σου σχολαστικά

Το πλύσιμο των χεριών είναι μία συνήθεια που, ήδη, γνωρίζεις και πρέπει να συνεχίσεις να τηρείς και στις διακοπές σου. Πλένε τα χέρια τακτικά, πριν και μετά το φαγητό σου και κάθε φορά που βήχεις ή φτερνίζεσαι. Ακόμη, μπορείς να χρησιμοποιείς γάντια σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

  • Απέφυγε την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα αναπνευστικού

Η επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα, είναι σίγουρα κάτι που μπορείς να αποφύγεις ακόμη κι αν εκείνοι θεωρούν ότι δεν έχουν κοροναϊό. Μη φερθείς επιπόλαια και έρθεις σε επαφή με άτομα που έχουν δέκατα, βήχα ή δύσπνοια. Εάν έρθεις άθελά σου, αυτοπεριορίσου στον χώρο σου και μην έρθεις σε επαφή με άλλα άτομα.

Επιστροφή στο σπίτι!

Όταν επιστρέψεις σπίτι, παρακολούθησε την πορεία της υγείας σου για τουλάχιστον δύο βδομάδες κι αν παρουσιάσεις συμπτώματα, περιορίσου στο σπίτι και ενημέρωσε τον γιατρό και τον ΕΟΔΥ για τα συμπτώματά, καθώς και για το ιστορικό του ταξιδιού σου.

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να απαιτεί προσοχή, όμως, μπορείς να απολαύσεις όμορφες στιγμές με φίλους και οικογένεια, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε περίπτωση ανάγκης, στον Χρυσό Οδηγό, μπορείς να βρεις τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις και χάρτες δρομολόγησης για εφημερεύοντα νοσοκομεία και φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

Αξιοποίησε τις διακοπές σου για στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, με υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι σ’ εσένα και τους άλλους!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ