Επαγγελματικός Κατάλογος

Αιμορροϊδες: Αίτια και Φυσική Αντιμετώπιση

Οι αιμορροΐδες είναι αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον πρωκτικό δακτύλιο, τα οποία, όταν για διάφορους λόγους διογκωθούν, προκαλούν προβλήματα, όπως πόνο και αιμορραγία, δημιουργώντας τις εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Είναι μια κατάσταση που όλοι την γνωρίζουμε, είτε από προσωπική εμπειρία είτε από μαρτυρίες φίλων και συγγενών, είναι γνωστή από τα αρχαία, ήδη, χρόνια και συνεχίζει να μας απασχολεί ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια και τόσες επιστημονικές και ιατρικές εξελίξεις μετά. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι οι αιμορροΐδες ειδικά, στην εποχή μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, εμφανίζονται πολύ πιο συχνά από ότι παλαιότερα.

Συμπτώματα

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί ένα από τα πλέον συχνότερα προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων παγκοσμίως και παρουσιάζεται, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σχεδόν πάντα με αίμα στο χαρτί ή στην τουαλέτα και, πολλές φορές, με την παράλληλη ύπαρξη πόνου, αίσθηση καύσου και κνησμό στην περιοχή του πρωκτού. Επίσης, είναι πιθανό να εκκρίνεται βλέννα και να υπάρχει τοπικός ερεθισμός. Αλλά, ας πάμε να δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τις αιμορροϊδες.

Αίτια

Η ολοένα και αυξανόμενη, στις μέρες μας, καθιστική ζωή, τόσο στην εργασία, όσο και στο σπίτι, επιβαρύνουν πολύ την προδιάθεση για αιμορροϊδοπάθεια και συμβάλλουν στη διόγκωση των αιμορροΐδων. Παράλληλα, η φτωχή διατροφή σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά και η κατανάλωση γρήγορων – έτοιμων και ακατάστατων γευμάτων ευθύνεται σε εξίσου μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Ένας λόγος, ακόμη, που προκαλεί τη συχνή εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα (για πάνω από 5 λεπτά) και η παράλληλη, πιεστική προσπάθεια που καταβάλλεται για κένωση. Επίσης, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η κληρονομικότητα, αλλά και η γυμναστική με βάρη ή η βαριά χειρωνακτική εργασία είναι παράγοντες επιβαρυντικοί για την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Τέλος, οι αιμορροΐδες είναι πιθανό να εμφανιστούν σε γυναίκες, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις τις αιμορροΐδες ποικίλουν, ανάλογα με το είδος και τον βαθμό στον οποίο κατατάσσονται. Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εσωτερικές, να βρίσκονται δηλαδή στο ορθό και να μην είναι ορατές, ή να είναι εξωτερικές στην περιοχή του πρωκτού και να μοιάζουν με εξογκώματα, ενώ, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, κατατάσσονται σε 4 βαθμούς. Από τη στιγμή που θα παρατηρήσεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να απευθυνθείς στον ιατρό σου το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί ο γιατρός είναι εκείνος που θα εκτιμήσει ορθά την κατάσταση και θα καταλήξει σε διάγνωση, αποκλείοντας άλλες παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Έτσι, ο ιατρός, αφού λάβει υπόψη του τη συμπτωματολογία, το ιστορικό και την κλινική εξέταση, θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη δική σου περίπτωση.

Φυσική Αντιμετώπιση

Να έχεις υπόψη σου ότι η πρώτη και καλύτερη, μακράν, θεραπεία είναι η πρόληψη και η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης. Όταν λέμε ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης, εννοούμε ότι θα πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σου, ξεκινώντας από τη διατροφή, όπου επιβάλλεται να προσθέσεις περισσότερες φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και, φυσικά, μπόλικο νερό. Στη συνέχεια, καλό είναι να καθιερώσεις ένα, τουλάχιστον, εικοσάλεπτο περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη αεροβική άσκηση μέσα στην ημέρα, για να εξασφαλίσεις την όσο το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, είναι πρωταρχικής σημασίας η ρύθμιση των κενώσεων και η αλλαγή των συνηθειών που σχετίζονται με την τουαλέτα, όπου δεν θα πρέπει να κάθεσαι πολύ ώρα και να πιέζεις για κένωση, ενώ βοηθάει πολύ, όταν κάθεσαι στη λεκάνη, να ανασηκώνεις τα γόνατα, προσπαθώντας να μειώσεις τη γωνία τους, για να διευκολυνθεί η κινητικότητα του εντέρου. Επίσης, είναι αναγκαίο να φροντίζεις την υγιεινή της τοπικής περιοχής με συχνές πλύσεις με χλιαρό νερό ή χαμομήλι.

Προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία που επιφέρει η εμφάνιση των αιμορροΐδων, μπορείς να τοποθετήσεις κρύα επιθέματα, για να υποχωρήσει το πρήξιμο και ο πόνος, ενώ διαίτερα βοηθητικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι και οι κρέμες και αλοιφές, τόσο συνταγογραφούμενες, όσο και παρασκευασμένες από φυτικά υλικά που χρησιμοποιούνται τοπικά και μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι ότι η φυσική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων μπορεί να έχει αποτέλεσμα, μόνο όταν τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν είναι επιβαρυμένη η κατάσταση.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Ωστόσο, αν τα συμπτώματά σου είναι πιο έντονα και η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποδίδει, δεν θα πρέπει να ανησυχείς, γιατί πλέον οι επιλογές που δίνει η σύγχρονη χειρουργική είναι πολλές, και στις περισσότες περιπτώσεις δεν είναι καν επεμβατικές. Στις μέρες μας, οι χειρουργοί, ανάλογα και με την εξειδίκευσή τους, έχουν να προσφέρουν διάφορα μέσα έλαχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως το laser, ανώδυνα, αναίμακτα και -κυρίως- χωρίς επιπλοκές, τα οποία εφαρμόζονται, ανάλογα με την περίπτωση, και αποσκοπούν στην ελάχιστη απώλεια αίματος, στη συντόμευση της εγχειρητικής διαδικασίας, στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και στη μόνιμη θεραπεία.

Για να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό πάτα εδώ.

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ