Το ψυγείο δεν είναι απλώς μία οικιακή συσκευή, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τώρα, έτσι; Η φράση <<χάλασε το ψυγείο>> φαντάζει εφιάλτης, σε όλους τους πιστούς επισκέπτες του. Τόσες και τόσες φορές το ανοίγεις στη ζούλα, για να δεις αν υπάρχει τίποτα εκεί μέσα ή, για την ακρίβεια, για να δεις αν έχει μείνει τίποτα εκεί μέσα. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια κάποιου «επιτόπιου ελέγχου», ενδέχεται να διαπιστώσεις πως κάτι δεν πάει καλά με τη συσκευή. Αυτό το «κάτι» δε μπορείς να το προσδιορίσεις με ακρίβεια, οπότε καθίσαμε κάτω και γράψαμε αυτό το άρθρο.
Συχνές βλάβες του ψυγείου
- Η πόρτα δεν κλείνει: Η αιτία της εν λόγω βλάβης έγκειται στην κατάσταση του λάστιχου της πόρτας. Το λάστιχο της πόρτας φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε πρέπει να το αλλάξεις.
- Το ψυγείο κάνει θόρυβο: Υπάρχουν τρεις πιθανές αιτίες της βλάβης. Πρώτα από όλα, μπορεί να έχει χαλαρώσει το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου, κάτι που ασφαλώς επηρεάζει και το κλείσιμό της. Δεύτερον, ο θόρυβος του ψυγείου μπορεί να προκαλείται από τη λανθασμένη ρύθμιση του θερμοστάτη του, η οποία συνεπάγεται αύξηση των στροφών που «παίρνει» το μοτέρ. Τρίτον, το ψυγείο ενδέχεται να μην πατάει καλά στο πάτωμα.
- Το ψυγείο δεν ψύχει: Οι πιθανές αιτίες αυτής της βλάβης ποικίλλουν. Πρώτον, ενδέχεται το ψυγείο να μην είναι καλά συνδεδεμένο με την πρίζα του. Δεύτερον, η πόρτα του μπορεί να μην είναι καλά κλειστή. Τρίτον, ο θερμοστάτης του μπορεί να μην είναι σωστά ρυθμισμένος. Τέταρτον, μπορεί να έχει καεί η ασφάλεια του ψυγείου σου, κάτι που επιβάλλει και την αντικατάστασή της. Πέμπτον, το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται στις σχάρες εξαερισμού. Έκτον, το ψυγείο σου ενδέχεται να είναι υπερφορτωμένο. Τέλος, ενδέχεται να βρίσκεται κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως ο φούρνος, για παράδειγμα.
- Η κατάψυξη δουλεύει, η συντήρηση όχι: Ασφαλώς είναι κάτι το περίεργο, που μπορεί να οφείλεται πρώτον και κύριον στη δυσλειτουργία του θερμοστάτη ή στη χαλάρωση του λάστιχου της πόρτας. Άλλες πιθανές αιτίες του προβλήματος μπορούν να είναι η έλλειψη ψυκτικού υγρού (το λεγόμενο φρέον) και η δημιουργία πάγου στο εσωτερικό του ψυγείου, που που εμποδίζει τη μεταφορά κρύου αέρα. Τέλος, είναι πολύ πιθανόν να έχει σπάσει ο ανεμιστήρας του μοτέρ, κάτι που είναι προφανές ότι επιβάλλει την επισκευή ή την αντικατάστασή του.
- Διαρροή νερού κάτω από το ψυγείο: Οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε κάποιο ξεραμένο ή σπασμένο σωληνάκι του ψυγείου, στο φράξιμο της αποχέτευσής του, αλλά και σε κάποια ελαττωματική βαλβίδα του νερού.
- Το ψυγείο μυρίζει άσχημα: Η προφανής αιτία αυτής της βλάβης έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του ψυγείου. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από ό,τι πρέπει, χαλάνε κάποια τρόφιμα. Αντιστοίχως, όταν η θερμοκρασία του ψυγείου είναι χαμηλότερη από ό,τι πρέπει, παγώνουν τα τρόφιμα.
Μερικά Tips….
Ο στόχος σου είναι να διατηρήσεις το ψυγείο σου σε καλή κατάσταση. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι να καλέσεις κάποιον τεχνικό, που θα κάνει τις αναγκαίες επισκευές. Κάποιες από τις επισκευές ενδέχεται να τις κάνεις με τα δικά σου χέρια. Πριν φτάσεις εκεί, όμως, πρέπει να προσέξεις κάποια πράγματα. Η πρόληψη προηγείται της θεραπείας, λένε οι γιατροί. Κάποιες από τις συμβουλές «πρόληψης» τις έχεις φανταστεί ήδη, διαβάζοντας την προηγούμενη ενότητα του άρθρου.
Πρέπει κατ’ αρχάς να αναφέρουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας του ψυγείου. Χρησιμοποίησε δύο θερμόμετρα ψυγείου, ένα για τη συντήρηση και άλλο ένα για την κατάψυξη, προκειμένου να μετρήσεις τη θερμοκρασία. Τονίζεται ότι η «κατάλληλη» θερμοκρασία του ψυγείου ορίζεται με βάση την εποχή – το καλοκαίρι απαιτείται χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το χειμώνα. Γενικότερα, όμως, η ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου προσδιορίζεται ανάμεσα στους 2 και τους 4 βαθμούς Κελσίου.
Φρόντισε να μην υπερφορτώνεις το ψυγείο σου με τρόφιμα. Η υπερφόρτωσή του με τρόφιμα εμποδίζει την ψύξη του, όπως γράφουμε πιο πάνω. Αυτό γιατί τα τρόφιμα μπορεί να εμποδίζουν την ομαλή ροή του αέρα στο ψυγείο. Ένα ακόμη χρήσιμο tip έχει να κάνει με την τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο. Προσπάθησε να μην τοποθετείς τα τρόφιμα στα τοιχώματα του ψυγείου.
Φρόντισε, επιπλέον, να μη βάζεις ζεστά φαγητά στο ψυγείο, γιατί με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται η θερμοκρασία του. Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη θερμοκρασία του ψυγείου είναι η συχνότητα ανοίγματος της πόρτας του ψυγείου. Είπαμε, το ανοίγεις συχνά και δεν σε κατηγορούμε για αυτό (!!), αλλά αυτό το «άνοιξε-κλείσε» συντελεί, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση της θερμοκρασίας του ψυγείου.
Η τοποθεσία του ψυγείου είναι σημαντική, επίσης. Φρόντισε να μην ακουμπάει σε κάποιον τοίχο, γιατί με αυτόν το τρόπο επηρεάζονται τόσο η ψύξη του, όσο και το μοτέρ του. Έχουμε γράψει ήδη ότι το ψυγείο δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε συσκευές ή αντικείμενα, εν γένει, που παράγουν θερμότητα, αλλά πρέπει να προσθέσουμε ότι ακόμα και ένα ψυγείο που το «βλέπει» ο ήλιος ενδέχεται να εμφανίσει προβλήματα στη λειτουργία του.
Η απόψυξη είναι άκρως απαραίτητη, προκειμένου να μην αυξηθεί υπερβολικά η ποσότητα του πάγου στο ψυγείο σου. Ακόμη και τα ψυγεία που ανήκουν στην κατηγορία “no frost”, απαιτούν απόψυξη 1 φορά το χρόνο. Τα πιο κλασικά μοντέλα απαιτούν 2-3 φορές το χρόνο απόψυξη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Χρυσός Οδηγός είναι εδώ, για να σε βοηθήσει την στιγμή που θα αντιληφθείς ότι χάλασε το ψυγείο. Αυτό το κάνει, προσφέροντάς σου τα στοιχεία επικοινωνίας των τεχνικών που βρίσκονται κοντά στο σπίτι σου. Μπορείς να τους βρεις εύκολα και γρήγορα, με λίγα μόνο κλικ. Για αυτό, μη χρονοτριβείς!