Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα παιδιά να είναι νευρικά ή να αισθάνονται φόβο για τον οδοντίατρο. Είναι άβολο ή ακόμη και εκφοβιστικό ένας άγνωστος να ελέγχει το στόμα τους. Μερικά παιδιά μάλιστα μεταφέρουν αυτόν τον φόβο και στην ενήλικη ζωή τους. Γι’ αυτό αντιμετώπιση του προβλήματος κατά μέτωπο όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγούν από τον φόβο για τον οδοντίατρο. Όταν τα παιδιά φοβούνται, η επίσκεψη στον οδοντίατρο γίνεται αφόρητη!
Τι πρέπει να κάνει ένας γονιός; Πώς θα χαλαρώσει στον οδοντίατρο το παιδί του; Πώς θα σταματήσει να φοβάται τον οδοντίατρο;
Οι φόβοι είναι ένα κάτι το φυσιολογικό στην παιδική ηλικία και ευτυχώς, ο φόβος για τον οδοντίατρο είναι διαχειρίσιμος. Κάποιες φορές το κράτημα του χεριού αρκεί, ενώ άλλες χρειάζεται λίγη παραπάνω βοήθεια.
Τι προκαλεί φόβο για τον οδοντίατρο;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο. Λογικοί ή παράλογοι, οι φόβοι είναι πραγματικοί για το παιδί και πρέπει να τους διαχειριζόμαστε με ευαισθησία και συμπόνια.
Κάποια παιδιά φοβούνται τα οδοντιατρικά εργαλεία, τις βελόνες ή ακόμη και το θόρυβο που προκαλεί ο εξοπλισμός του οδοντιατρείου ενώ άλλα είχαν μία εμπειρία που τους προκάλεσε πόνο ή άγχος και πλέον ο φόβος τα συνοδεύει σε κάθε επίσκεψη.
Δεν είναι λίγες βέβαια οι φορές που οι ίδιοι οι γονείς αποφεύγουν τον οδοντίατρο και η συμπεριφορά αυτή γίνεται αντιληπτή στα παιδιά.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί λόγοι για τους οποίους το παιδί μπορεί να βιώνει φόβο για τον οδοντίατρο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε με το παιδί για να εντοπίσουμε τον φόβο του και να αντιληφθούμε αν πρόκειται για φόβο ή φοβία.
Πως θα καταλάβω αν το παιδί έχει φόβο για τον οδοντίατρο ή έχει αναπτύξει φοβία;
Εδώ οι γραμμές είναι πολύ λεπτές. Υπάρχει διαφορά μεταξύ φόβου και φοβίας. Ο φόβος δεν ενοχλεί την καθημερινότητα του παιδιού. Ένα παιδί που αισθάνεται φόβο για τον οδοντίατρο, αν και δύσκολα, θα πάει στο ραντεβού του. Βέβαια, θα φοβάται καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
Η φοβία όμως είναι διαφορετική. Οι φοβίες είναι ακραίοι φόβοι που παρεμβαίνουν στην ικανότητα του παιδιού να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Οι φοβίες μάλιστα μπορούν να εμφανιστούν και ως αγχώδεις διαταραχές.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του φόβου δεν γίνεται εν μία νυκτί.
Πώς θα βοηθήσω το παιδί να ξεπεράσει το φόβο για τον οδοντίατρο;
Η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό πρώτο βήμα. Το να πεις στο παιδί σου γιατί δεν πρέπει να φοβάται δεν θα πετύχει και πολλά, ειδικά αν πρόκειται για ένα βαθιά ριζωμένο φόβο.
Σκέψου πως ο φόβος αποτελεί μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση του παιδιού όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά έναν άγνωστο χώρο, με έναν άγνωστο γιατρό που θα εξετάσει το στόμα του με εργαλεία.
Ακόμα και οι πρώτες επισκέψεις μπορεί να είναι αγχωτικές εάν υπάρχουν μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ τους. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές ώστε οι επισκέψεις στον οδοντίατρο να είναι πιο ανώδυνες για όλους!
Επίσκεψη στον οδοντίατρο σε μικρή ηλικία
Κλείσε το πρώτο ραντεβού του παιδιού σου στον παιδοδοντίατρο μόλις βγάλει το πρώτο του δόντι ή μόλις γίνει ενός έτους.
Η αρχική επίσκεψη θα είναι πολύ σύντομη και ενημερωτική. Στόχος, θα είναι το παιδί να γνωρίσει τον οδοντίατρο, να συνηθίσει το γραφείο και να επεξεργαστεί τα εργαλεία ώστε να νιώθει άνετα. Έτσι, η επίσκεψη στον οδοντίατρο όταν πραγματικά χρειάζεται θα είναι ρουτίνα και θα ξέρει τι να περιμένει.
Επίλεξε τον καλύτερο παιδοδοντίατρο
Οι παιδοδοντίατροι ειδικεύονται στη θεραπεία παιδιών και εφήβων δημιουργώντας μία καλή σχέση με το παιδί σου. Μιλούν με τα παιδιά στο επίπεδό τους χρησιμοποιώντας όρους που μπορούν να κατανοήσουν ανακουφίζοντάς τα από το άγχος.
Επίλεξε έναν παιδοδοντίατρο κοντά σου, έναν οδοντίατρο με αγάπη προς τα παιδιά αλλά και επαρκή εμπειρία. Δες τους χώρους του ιατρείου αλλά και το προσωπικό ώστε το παιδί σου να αισθάνεται άνετα και ευχάριστα σε κάθε επίσκεψη.
Όταν στα παιδιά αρέσει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο, δεν θα ταλαιπωρείται κανείς στα ραντεβού, ενώ θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τον οδοντίατρο και κατά την ενήλικη ζωή τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να έχουν ένα υγιές χαμόγελο.
Κάνε την εξέταση παιχνίδι
Η προετοιμασία του παιδιού για τον παιδοδοντίατρο και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τον φόβο για τον οδοντίατρο μπορεί να είναι τόσο απλά όσο το να παίξετε ένα παιχνίδι.
Δώσε του μια ιδέα για το τι να περιμένει και μύησέ το στην ιδέα μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο. Όταν αυτό γίνεται στο σπίτι, σε ένα περιβάλλον που ήδη αισθάνεται άνετα, το βοηθά να απαλλαγεί από τα αρνητικά συναισθήματα.
Δείξε στο παιδί σου μέσω του παιχνιδιού τι θα συμβεί στην επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένου του να καθίσει σε μια καρέκλα, να μετρήσει τα δόντια του, να βουρτσίσει και να χρησιμοποιήσει οδοντικό νήμα.
Εάν είστε έτοιμοι για την πρώτη σας επίσκεψη βρες τον καλύτερο Οδοντίατρο κοντά σου και κλείσε ραντεβού.
Συζητήστε για τον οδοδοντίατρο και για την στοματική υγεία
Είναι καλή ιδέα να συζητάς με το παιδί σου για τη στοματική υγεία, το ρόλο των δοντιών και των ούλων και πώς μπορεί να βοηθήσει ο οδοντίατρος.
Φρόντισε να δείτε ευχάριστα παιδικά video για την ανάπτυξη των δοντιών, να μιλήσετε σχετικά με τις διαδικασίες και να απαντήσεις με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του για να απαλλαγεί από τον φόβο για τον οδοντίατρο. Φυσικά, θα πρέπει να δώσεις προσοχή αν χρειαστεί να επικοινωνήσεις διαδικασίες όπως το σφράγισμα που ίσως του δημιουργήσουν φόβο ή πόνο.
Μετάδωσε θετικά συναισθήματα και μίλα για τον οδοντίατρο με αισιόδοξο τρόπο. Προσπάθησε να εκπέμπεις ηρεμία και χαρά όταν πηγαίνεις στο οδοντιατρείο με το παιδί σου.
Γίνε ένα καλό παράδειγμα
Ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης των ραντεβού στον οδοντίατρο, προσπάθησε να μην το αφήσεις να φανεί! Πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς μεταδίδουν τους φόβους τους στα παιδιά.
Εάν έχεις προγραμματίσει μία επίπονη ή μακρά διαδικασία, όπως τοποθέτηση εμφυτευμάτων, απονεύρωση ή εξαγωγή δοντιού, απόφυγε να πάρεις μαζί σου το παιδί. Αντίθετα, σε κάποιο σφράγισμα ή καθαρισμό δοντιών πηγαίνετε μαζί ώστε να δει πως η διαδικασία είναι ανώδυνη, σύντομη και γιατί όχι, ευχάριστη!
Αν θες να ενημερωθείς εκτενέστερα διάβασε το:
Ο φόβος για τον οδοντίατρο, δεν είναι ντροπή! Μάθε πώς θα τον αντιμετωπίσεις.