Επαγγελματικός Κατάλογος

Βλεφαρίτιδα: Τι Είναι και Πώς θα την Αντιμετωπίσεις

Έχεις παρατηρήσει κνησμό ή ερεθισμό στα βλέφαρα των ματιών σου; Η βλεφαρίτιδα, είναι συχνή πάθηση των βλεφάρων και εντελώς ακίνδυνη. Είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματα που έχεις εμφανίσει να σχετίζονται μ’ αυτή την πάθηση, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχείς. Η ενόχληση που νιώθεις μπορεί να καταπολεμηθεί και υπάρχουν παραδείγματα πολλών ανθρώπων που το αποδεικνύουν. Η βλεφαρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις στο θέμα της ηλικίας και στη συνέχεια του άρθρου θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοούμε.

Συγκεντρώσαμε για εσένα σημαντικές πληροφορίες για την πάθηση της βλεφαρίτιδας και ελπίζουμε ότι θα δώσουμε απαντήσεις σε όλες σου τις απορίες. Διάβασε προσεκτικά αλλά μη ξεχνάς, ότι για οποιοδήποτε σύμπτωμα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου.

Η βλεφαρίτιδα είναι φλεγμονή.

Έχεις πάρει ήδη την πρώτη απάντηση στο τι ακριβώς είναι η βλεφαρίτιδα αλλά φυσικά αυτή δεν φτάνει. Ας το αναλύσουμε λοιπόν λίγο. Η βλεφαρίτιδα είναι μια συνηθισμένη φλεγμονή που εμφανίζεται στις ρίζες των βλεφαρίδων ή στην περιοχή πίσω από τα βλέφαρα και των δύο ματιών. Εμφανίζεται με την μορφή κολλώδους εκκρίματος στη ρίζα του βλεφάρου, ως ξηροδερμία ή πιτυρίδα πάλι στη ρίζα, ως φλεγμονή σε όλο το βλέφαρο και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει βλεφαρόπτωση.

Υπάρχουν τρία είδη βλεφαρίτιδας. Η πρόσθια μικροβιακή, η οποία εμφανίζεται στις ρίζες των βλεφάρων με τη μορφή κολλωδών εκκρίσεων, σε μικρές κατά βάση ηλικίες. Η πρόσθια σμηγματορροϊκή, που θα την διακρίνεις καθώς μοιάζει με πιτυρίδα και η οπίσθια βλεφαρίτιδα που συνήθως είναι χρόνια και προκαλεί ερεθισμό και ξηροφθαλμία.

Αναφέραμε πριν ότι η βλεφαρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις, και με αυτό εννοούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και ενήλικες, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους και να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση. Η επιστημονική εξήγηση, για την φλεγμονή της βλεφαρίτιδας είναι εκείνη που αποτυπώνει καλύτερα το τι ακριβώς συμβαίνει.

Στην περιοχή των ματιών ζουν βακτήρια, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που τα βακτήρια αναπτύσσονται στην εσωτερική επιφάνεια του δέρματος και προκαλούν διαφόρων ειδών συμπτώματα, όπως:

  • Απολέπιση (μοιάζει με πιτυρίδα και εμφανίζονται σωματίδια κατά μήκος των βλεφαρίδων)
  • Χαλάζια (δηλ. εσωτερικά φλεγμονώδη εξογκώματα)
  • Ερεθισμός & Κνησμός
  • Φλεγμονή των ιστών του κερατοειδούς

Ο οφθαλμίατρος, για να εξακριβώσει ότι πράγματι ο ασθενής ταλαιπωρείται από βλεφαρίτιδα και να δώσει μία αξιόπιστη διάγνωση, ελέγχει εάν στις ρίζες των βλεφάρων υπάρχει πιτυρίδα, εάν παράλληλα υπάρχει σταφυλοκοκκική επιμόλυνση ή ροζοδόχος ακμή. Πριν ξεκινήσεις, να ψάχνεις μανιωδώς αυτούς τους όρους θα προτείναμε να επικοινωνήσεις με τον οφθαλμίατρο και να τον αφήσεις να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και μία σωστή διάγνωση.

Αντιμετωπίζεται η βλεφαρίτιδα;

Φυσικά και ναι, αφού γίνουν οι απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις, ο γιατρός θα σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα τον τύπο βλεφαρίτιδας που αντιμετωπίζεις και την ένταση των συμπτωμάτων. Οι πιο συχνοί τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης είναι η φαρμακευτική αγωγή και η υγιεινή των βλεφάρων που περιλαμβάνει κάποια στάδια που εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάμε να δούμε τις μεθόδους μία προς μία.

Καλή υγιεινή των βλεφαρίδων: Για την σωστή υγιεινή των βλεφάρων πρέπει να ακολουθήσεις μια διαδικασία με συγκεκριμένα βήματα που θα σε ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και θα σε βοηθήσουν να δεις άμεσα αποτελέσματα. Αρχικά, ξεκινάς με την εφαρμογή θερμότητας στις βλεφαρίδες που μπορεί να είναι μια ζεστή κομπρέσα ή ένα βαμβακερό επίθεμα. Η θερμότητα μαλακώνει τις κρούστες που έχουν κολλήσει στις βλεφαρίδες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείς τον δείκτη του χεριού σου και με απαλές κινήσεις, κάνεις μασάζ στα βλέφαρά σου.

Το μασάζ γίνεται με κάθετες απαλές κινήσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται για πέντε έως δέκα φορές. Πρέπει να προσέχεις, να μην ασκείς πολύ δύναμη στα μάτια σου και τα τραυματίσεις. Ο καθαρισμός των βλεφάρων γίνεται δύο φορές την ημέρα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Εφόσον τηρηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες, το αποτέλεσμα της θεραπείας φαίνεται άμεσα.

Φαρμακευτική αγωγή: Η φαρμακευτική αγωγή, χορηγείται από τον οφθαλμίατρο και συνήθως περιλαμβάνει την καθημερινή εφαρμογή τοπικού αντιβιοτικού τοπικά στα βλέφαρα, για δύο εβδομάδες. Το αντιβιοτικό, βοηθά στη μείωση των βακτηρίων στα οποία οφείλεται η φλεγμονή που έχει αναπτυχθεί. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι η χρήση στεροειδών δεν ενδείκνυται στην αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας, εκτός εάν έχει χορηγηθεί από τον γιατρό σου.

Στις δυσκολότερες περιπτώσεις όπως είναι η οπίσθια βλεφαρίτιδα, το αντιβιοτικό δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα. Η θεραπεία που συνιστούν οι ειδικοί, περιλαμβάνει την χορήγηση από το στόμα δοξυκυκλίνης για τέσσερις μήνες, ουσία η οποία επιδρά στη φλεγμονή που έχει αναπτυχθεί λόγω της βλεφαρίτιδας. Για τις εγκύους η συγκεκριμένη αγωγή δεν ενδείκνυται.

Τι προκαλεί επιδείνωση της βλεφαρίτιδας;

Η επιδείνωση της βλεφαρίτιδας οφείλεται σε κάποιους παράγοντες που βέβαια επιδρούν διαφορετικά στο κάθε άτομο. Για παράδειγμα, κάποιοι επηρεάζονται από το σύστημα κλιματισμού ενός χώρου και άλλοι από την οθόνη του υπολογιστή. Ακόμη πολλοί ενοχλούνται από το κρύο ή από τους φακούς επαφής.

Η βλεφαρίτιδα, μπορεί να σε ταλαιπωρήσει πόσο μάλλον εάν είναι χρόνια, αλλά με σωστή καθοδήγηση από έναν επαγγελματία οφθαλμίατρο, μπορείς να ολοκληρώσεις με επιτυχία τη θεραπεία σου. Στον Χρυσό Οδηγό, θα βρεις εξειδικευμένους οφθαλμίατρους που αναλαμβάνουν προβλήματα όρασης αλλά και παθήσεις που ταλαιπωρούν τα μάτια. Βρες τον οφθαλμίατρο της γειτονιά σου και ξεκίνα άμεσα τη θεραπεία σου!

Χρυσός Οδηγόςhttps://www.xo.gr
Η συντακτική ομάδα του xo.gr, με αξιοπιστία και εγκυρότητα, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με θέματα που σε απασχολούν. Στο blog του xo.gr, θα βρεις περιεχόμενο για τα πάντα! Από συμβουλές για την υγεία, την ομορφιά, το παιδί μέχρι χρήσιμα άρθρα για το σπίτι αλλά και συμβουλές για την συντήρηση του αυτοκινήτου σου.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ