Παρατηρήσατε πρόσφατα σημάδια υγρασίας στο ταβάνι και δεν ξέρετε από πού προέρχονται; Είτε η υγρασία εντοπίζεται στην κουζίνα, είτε στο μπάνιο, είτε στο σαλόνι, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, αφού μπορεί εξαιτίας της να δημιουργηθούν διάφορα επιπλέον προβλήματα. Δεν πρέπει να αγνοήσετε τα σημάδια της υγρασίας. Αν βρείτε γρήγορα τι φταίει και αποκατασταθεί η βλάβη, το κόστος θα χαμηλό, ενώ αν αφήσετε την υγρασία να δρα στο κτίριό σας, η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Πού μπορεί να οφείλεται η υγρασία στο ταβάνι του σπιτιού;
Μια πολύ συνηθισμένη αιτία είναι κάποια βλάβη στα υδραυλικά που περνάνε μέσα από το ταβάνι. Αν σε ένα διαμέρισμα κάποιος σωλήνας σπάσει ή ραγίσει, τότε είναι βέβαιο ότι θα περάσει υγρασία στο ταβάνι του από κάτω διαμερίσματος και θα δημιουργηθούν σημάδια στο ταβάνι. Πρέπει, λοιπόν, όταν δούμε τα πρώτα σημάδια υγρασίας, να δώσουμε προσοχή και να ερευνήσουμε το πρόβλημα. Αν φροντίσουμε να επισκευαστεί η βλάβη εγκαίρως, δεν θα επεκταθεί η υγρασία και στο υπόλοιπο ταβάνι. Μπορεί, επίσης, για την υγρασία το ταβάνι να οφείλονται κάποιες σπασμένες υδρορροές ή κάποια βλάβη στο αποχετευτικό δίκτυο.
Πολλές φορές, για την εμφάνιση σημαδιών υγρασίας στις γωνίες των ταβανιών ευθύνονται οι «θερμογέφυρες», κομμάτια μπετόν που δεν είναι μονωμένα και είναι πιο κρύα από τον υπόλοιπο τοίχο. Εκεί εναποτίθενται οι υδρατμοί και το σημείο αυτό μαυρίζει.
Μία άλλη αιτία για την υγρασία στο ταβάνι μπορεί να είναι πρόβλημα στη μόνωση της ταράτσας, το οποίο ευθύνεται συχνά για σημάδια υγρασίας στο ταβάνι της μονοκατοικίας σας ή στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας. Όταν βρέχει, το νερό συγκεντρώνεται σε κάποια σημεία της ταράτσας κι έτσι αρχίζει να κατεβαίνει υγρασία στο ταβάνι του διαμερίσματος που βρίσκεται από κάτω. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που πρέπει να φροντίσετε είναι να αποκατασταθεί το πρόβλημα στη μόνωση, αλλά και να γίνει στεγανοποίηση ή θερμομόνωση ταράτσας, αν δεν έχει γίνει. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα διαβρωθούν από την υγρασία και τα δομικά υλικά του κτιρίου.
Για να καταλάβετε πότε το σπίτι χρειάζεται θερμομόνωση και πότε στεγανοποίηση, κοιτάξτε πρώτα το ταβάνι. Αν τα σημάδια της υγρασίας είναι μαύρα, το πιο πιθανόν είναι να υπάρχει πρόβλημα στη θερμομόνωση, ενώ όταν τα σημάδια είναι κίτρινα, μάλλον θα χρειαστείτε στεγανοποίηση. Αν βλέπετε υγρασία στο ταβάνι ακόμα και όταν δεν βρέχει, έχει πρόβλημα η μόνωση της ταράτσας. Για να βρείτε τι από τα δύο συμβαίνει, ανεβείτε στην ταράτσα σας και ρίξτε νερό σε ένα μέρος της με το λάστιχο. Αν σε λίγο δείτε να κατεβαίνουν νερά μέσα στο σπίτι, πιθανότατα χρειάζεστε στεγανοποίηση. Όπως και να έχει, καλό είναι να δει την ταράτσα σας κάποιο συνεργείο μονώσεων, για να βεβαιωθείτε για το τι φταίει.
Άλλη μια αιτία εμφάνισης υγρασίας στο ταβάνι είναι η παρουσία πολλών υδρατμών στο σπίτι. Καλό είναι, τα δωμάτια που ξέρουμε ότι συγκεντρώνονται πολλοί υδρατμοί, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα, να τα αερίζουμε για αρκετή ώρα μέσα στη μέρα. Αν σε ένα μπάνιο δεν υπάρχει παράθυρο, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σύστημα εξαερισμού. Στο χώρο της κουζίνας, πρέπει να χρησιμοποιείτε απορροφητήρα την ώρα που μαγειρεύετε και να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα, για να έχει καλή απόδοση. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι τα σπίτια που έχουν πολλά λουλούδια και φυτά εσωτερικού χώρου, έχουν αυξημένα επίπεδα υγρασίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την υγρασία;
Όταν δείτε υγρασία στο ταβάνι, μην προσπαθήσετε να επισκευάσετε και να βάψετε το σοβά του ταβανιού. Πρώτα πρέπει να βρείτε την αιτία της διαρροής και της υγρασίας. Αν συνεχίσει να τρέχει το νερό, ό,τι επισκευή και να κάνετε, θα την κάνετε άδικα. Αν για το πρόβλημα ευθύνεται υδραυλική βλάβη, πρώτα πρέπει να την αποκαταστήσετε και μετά να ξεκολλήσετε το κομμάτι από το ταβάνι με την υγρασία και να το επισκευάσετε. Καλό θα ήταν να κάνετε ένα γενικότερο έλεγχο του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του σπιτιού σας.
Αν για το πρόβλημα ευθύνεται αστοχία στη μόνωση ή στη στεγανοποίηση της ταράτσας, επικοινωνήστε με μία εταιρεία μονώσεων, να δούνε την ταράτσα σας και να βρουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Υπάρχουν πλέον εξαιρετικά υλικά στην αγορά, τα οποία, αν εφαρμοστούν σωστά, θα εξασφαλίσουν απόλυτη προστασία από την υγρασία.
Αν για την υγρασία στο ταβάνι σας ευθύνεται η συσσώρευση υδρατμών στο σπίτι, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί. Κατ’ αρχάς, τα περισσότερα κλιματιστικά πλέον έχουν λειτουργία αφύγρανσης. Δοκιμάστε να ρυθμίσετε το κλιματιστικό στη λειτουργία “DRY” για κάποιες ώρες και θα δείτε αποτελέσματα.
Αν, όμως, η υγρασία στο ταβάνι σας είναι πολύ μεγάλη, καλύτερα να αγοράσετε έναν αφυγραντήρα. Αν αρχίσετε να τον χρησιμοποιείτε όλη τη μέρα, η υγρασία στο δωμάτιο που έχει πρόβλημα θα πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα, και το ίδιο θα γίνει σιγά σιγά σε όλο το σπίτι. Ο αφυγραντήρας φιλτράρει τον αέρα του δωματίου και απορροφά την υγρασία του. Συγκεντρώνει το νερό σε ένα μικρό δοχείο, το οποίο χρειάζεται τακτικά άδειασμα. Προτιμήστε έναν φορητό αφυγραντήρα, για να μπορείτε να τον μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο, όταν υπάρχει υγρασία σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Η επιλογή της κατάλληλης συσκευής για χώρο σας θα γίνει βάσει του προβλήματος υγρασίας που έχετε και των τετραγωνικών του σπιτιού σας.
Να θυμάστε ότι ο τακτικός αερισμός του σπιτιού είναι πολύ σημαντικός, για να ανανεώνεται ο αέρας, να φεύγουν τα μικρόβια, αλλά και για να αντιμετωπίζεται την υγρασία στο ταβάνι. Ειδικά την κουζίνα και το μπάνιο πρέπει να τα αερίζετε τακτικά, για να φεύγουν όλοι οι υδρατμοί.Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε να στεγνώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι.
Η υγρασία στο ταβάνι είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση επίλυση, αφού δεν δημιουργεί ζημιές μόνο στο ταβάνι και στους γύρω τοίχους, αλλά μπορεί να επηρεάσει και την υγεία των κατοίκων του σπιτιού. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ρινίτιδας, άσθματος, βήχα, αναπνευστικών προβλημάτων και λοιμώξεων των πνευμόνων.