Επαγγελματικός Κατάλογος

Τριχόπτωση: Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης

Μήπως έχετε εμφανίσει τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης; Κοιτάτε με τρόμο τις τρίχες που χάνετε κάθε μέρα και αναρωτιέστε αν έχετε δίκιο που ανησυχείτε; Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η διάρκεια της ζωής μιας τρίχας είναι 4 με 5 χρόνια. Κάθε μέρα πέφτουν από τα μαλλιά μας 100-150 τρίχες, πράγμα φυσιολογικό. Κάθε τρίχα περνάει από τρεις φάσεις ζωής:

α) την αναγενή, που κρατάει 2-6 χρόνια, κατά την οποία η τρίχα αναπτύσσεται

β) την καταγενή, που κρατάει περίπου 1 µήνα, κατά την οποία η τρίχα έχει αποδυναμωθεί

γ) την τελογενή, που κρατάει περίπου 5 μήνες και είναι το τελευταίο στάδιο της ζωής της, μέχρι που πέφτει.

Παρ’ όλα αυτά, η ρίζα της τρίχας παραμένει, οπότε κάποια στιγμή τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν. Αν αυτό όμως δεν συμβεί, τότε είνια καλό να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης.

Τα είδη της τριχόπτωσης – αλωπεκίας

Ακούσια τριχόπτωση είναι η φυσιολογική τριχόπτωση, που οφείλεται στο ότι, με την ηλικία, ο ρυθμός αναγέννησης της τρίχας μειώνεται, πράγμα το οποίο οδηγεί σε σταδιακή αραίωση των μαλλιών.

Ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα): Η πιο συνηθισμένη μορφή αλωπεκίας. Οφείλεται σε γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) και προκαλεί τη σταδιακή αραίωση των τριχών. Ξεκινάει στα 20-25 χρόνια στους άνδρες και συνήθως μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Τα μαλλιά αραιώνουν στο μεγαλύτερο μέρος του τριχωτού και, τελικά, εξαφανίζονται σε κάποια σημεία του, με έμφαση στην κορυφή του κεφαλιού και στους κροτάφους. Οι γυναίκες σπανιότερα παρουσιάζουν πρόβλημα, τουλάχιστον για όσο τις προστατεύουν τα οιστρογόνα τους.

Γυροειδής αλωπεκία: Ένας τύπος τριχόπτωσης που κάνει την εμφάνισή του όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια, από τα οποία φύονται οι τρίχες. Ουσιαστικά, πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα. Οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθούν.

Διάχυτη αλωπεκία: Είναι η παροδική τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως έλλειψη σιδήρου, έλλειψη φυλλικού οξέος, ανεπάρκεια φερριτίνης,υποθυρεοειδισμό, ενδοκρινοπάθειες, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, δίαιτες, μεγάλες εγχειρήσεις, αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, όπου μειώνονται τα οιστρογόνα. Υπάρχει και η αλωπεκία που εμφανίζεται μετά τη γέννα, από τον τέταρτο μήνα και μετά, κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη τριχόπτωση, η οποία όμως διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Ουλωτική αλωπεκία: Είναι μια σπάνια μορφή αλωπεκίας, αλλά μόνιμη, κατά την οποία πέφτουν τα μαλλιά, γιατί καταστρέφεται στο σύνολό του ο θύλακας της τρίχας και δημιουργούνται ουλές.  Συνήθως εμφανίζεται λόγω δερματικών φλεγμονωδών παθήσεων, όπως ακμή, θυλακίτιδα, αλλά και λόγω δερματοπαθειών όπως ο λύκος.

Τα αίτια της τριχόπτωσης

Όταν η διατροφή σας δεν είναι πλήρης και δεν περιέχει αρκετές βιταμίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να παρουσιάσετε τριχόπτωση. Αλλά και η μεγάλη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα τριχόπτωσης, ακόμα και οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία.

Πολλές φορές, για την τριχόπτωση οφείλεται το στρες, ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ, ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένας θάνατος ή ένα διαζύγιο.

Η τριχόπτωση θα μπορούσε να είναι και παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Φάρμακα αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την αρθρίτιδα, την καρδιά, αναβολικά στεροειδή, αντισυλληπτικά χάπια, αλλά και μεγάλη δοσολογία βιταμίνης Α θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι το πρώτο δείγμα μιας ασθένειας. Αρκετές ασθένειες, όπως ο θυρεοειδής και η αναιμία, μπορεί να είναι υπεύθυνες για την αραίωση των μαλλιών. Τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί, όμως, και μετά από μια ασθένεια, ένα μεγάλο χειρουργείο, μια σοβαρή λοίμωξη ή μετά από έναν υψηλό πυρετό.

Οι ορμονικές διαταραχές είναι συχνά υπεύθυνες για την έντονη τριχόπτωση. Για παράδειγμα, μετά τον τοκετό οι περισσότερες γυναίκες χάνουν πολλές τρίχες, γιατί πέφτουν σημαντικά τα επίπεδα των οιστρογόνων, ενώ κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην εμμηνόπαυση.

Όσον αφορά τους άνδρες, τις περισσότερες φορές η αλωπεκία (ανδρογενής αλωπεκία/φαλάκρα) είναι κληρονομική και επιδεινώνεται όσο περνάνε τα χρόνια. Επηρεάζεται από τις ορμόνες που λέγονται ανδρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων στο σώμα παράγουν την ορμόνη που λέγεται διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία είναι υπεύθυνη για τη μείωση του μεγέθους των θυλάκων των τριχών και για τη σταδιακή αραίωση των μαλλιών.

Ακόμα και το λάθος πλύσιμο, στέγνωμα και χτένισμα των μαλλιών, το έντονο τρίψιμο με πετσέτα, η συχνή χρήση χημικών προϊόντων στα μαλλιά, όπως βαφές, περμανάντ και ισιωτικές, η υπερβολική θερμότητα κατά το στέγνωμα των μαλλιών με το πιστολάκι ή το σίδερο μαλλιών, η μεγάλη ποσότητα τζελ ή λακ καταπονούν και σπάνε την τρίχα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση

Υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της τριχόπτωσης. Ένα καλό βήμα είναι να ξεκινήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να προσπαθήσετε να μειώσετε το καθημερινό σας στρες. Αποφύγετε, επίσης, να χρησιμοποιείτε συχνά στα μαλλιά σας προϊόντα styling με χημικά και περιορίστε τη χρήση σεσουάρ και σίδερου. Εκτός αυτού, η χρήση φυτικών και αιθέριων ελαίων, αλλά και το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ροή του αίματος και να βοηθήσει τις τρίχες να δυναμώσουν και τα μαλλιά να ξαναγεννηθούν.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Η μεσογειακή διατροφή, με τα άφθονα λαχανικά, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αλωπεκίας. Η κατανάλωση των απαραίτητων αμινοξέων, αλλά και τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, ξηροί καρποί, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και κοτόπουλο, συμβάλλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Οι βιταμίνες A, B, C, D, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο βοηθάνε σημαντικά στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τρίχας. Η βιταμίνη Α, εφόσον η δοσοογίας της είναι η ορθή, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξης των τριχών, ενώ μπορεί, επίσης, να βοηθήσει το τριχωτό της κεφαλής να διατηρήσει περισσότερες τρίχες. Η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση των μαλλιών. Αν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε μια διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μπορείτε να βρείτε ό,τι χρειάζεστε στα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα δώσουν δύναμη στα μαλλιά σας.

Στη αγορά μπορεί να βρει κανείς πολλά προϊόντα που υπόσχονται ότι κάνουν θαύματα στα αδύναμα μαλλιά. Πρέπει, όμως, να συμβουλεύεστε το δερματολόγο σας για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τέτοιων σκευασμάτων και να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Σε κάθε περίπτωση, με την πρώτη αραίωση των μαλλιών σας, καλό είναι να επισκέπτεστε, κατ’ αρχάς, το δερματολόγο σας. Εκείνος μπορεί να κάνει διάγνωση του προβλήματός σας και να σας συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα κατά της τριχόπτωσης, όπως συμπληρώματα διατροφής, αλλά και σαμπουάν, λοσιόν και δερμοκαλλυντικά. Όλα αυτά θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στη θεραπεία της εποχικής τριχόπτωσης.

Ο δερματολόγος μπορεί να σας προτείνει, επίσης, μια φαρμακευτική θεραπεία για την τριχόπτωση. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε αρκετούς ασθενείς είναι σκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά, στο τριχωτό της κεφαλής, όπως η μινοξιδίλη, η οποία σταματάει την αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού και βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν τη μινοξιδίλη συνδυαστικά και με άλλη θεραπεία.

Όσον αφορά τη θεραπεία της γυναικείας τριχόπτωσης, μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά αντι-ανδρογόνα, αλλά και διάλυμα μινοξιδίλης. Οι γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει τοπικά διάλυμα μινοξιδίλης, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλη θεραπεία, έχουν δει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως επιβράδυνση της απώλειας των τριχών και αύξηση του ρυθμού αναγέννησής τους.

Ποιες άλλες θεραπείες προτείνονται για την τριχόπτωση;

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης ανδρών και γυναικών γίνεται, συνήθως, με το συνδυασμό διαφορετικών θεραπειών, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν η συστηματική ή η τοπική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματικές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι.

Πολύ διαδεδομένη είναι η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, κατά την οποία χρησιμοποιούνται αυτόλογα συστατικά, όπως αιμοπετάλια, για να ενεργοποιηθούν ζωντανοί θύλακες τριχών, οι οποίοι είναι απλώς αδύναμοι ή έχουν ταλαιπωρηθεί από περιβαλλοντικούς ή οργανικούς παράγοντες. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η κατάσταση της ρίζας, να αυξηθεί η αιμάτωση και να δυναμώσουν οι τριχοθύλακες.

Υπάρχει, επίσης, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα, κατά την οποίαλαμβάνεται μικρή ποσότητα λίπους από το κατάλληλο σημείο του σώματος του ενδιαφερόμενου.

Οι δύο θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν, ενώ τα αποτέλεσματά τους είναι μόνιμα. Πρόκειται για ιδανικές θεραπείες για άτομα με αραίωση μαλλιών, εφόσον, βέβαια, υπάρχουν θύλακες τριχών που δεν έχουν καταστραφεί. Οι θύλακες αιματώνονται και δυναμώνουν, και από εκεί γεννιούνται καινούριες και υγιείς τρίχες.

Με τη μεταμόσχευση μαλλιώνεμφύτευση τριχών, η οποία βασίζεται στο ταλέντο και στην εμπειρία του πλαστικού χειρουργού ή του δερματοχειρουργού, θα μπορέσουν όλοι να δουν σύντομα θεαματικά αποτελέσματα και μια οριστική θεραπεία στο πρόβλημά τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η οποία είναι ανώδυνη, ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί πολύ μικρά κομμάτια από το δέρμα, τα οποία περιέχουν τρίχες και υγιείς τριχικούς θύλακες, συνήθως από την πίσω πλευρά του τριχωτού της κεφαλής ή από οποιαδήποτε άλλη περιοχή με σταθερή τριχοφυΐα.

Έπειτα, εμφυτεύει τα θυλάκια των τριχών στα τμήματα του κεφαλιού που δεν έχουν τρίχες. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 3-9 ώρες. Μερικοί γιατροί χρησιμοποιούν συνδυαστικά μινοξιδίλη μετά τη μεταμόσχευση, για τη διατήρηση της υγείας της τρίχας. Μπορεί να χρειαστείτε παραπάνω από μία χειρουργικές επεμβάσεις, για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν προτιμήσετε να επισκεφθείτε κάποιο κέντρο αισθητικής για μεταμόσχευση μαλλιών, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι συνεργάζεται με δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς με εξειδίκευση στη μεταμόσχευση μαλλιών και ότι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.

Τα νέα μαλλιά που προκύπτουν από τη μεταμόσχευση δεν πέφτουν και διατηρούν τις ιδιότητες που είχαν στην αρχική τους περιοχή, από όπου έγινε η λήψη. Θα μπορείτε, λοιπόν, να τα λούζετε ή και να τα βάφετε κανονικά.

Λαμπρινή Γρίβα
H Λαμπρινή είναι Quality controller - Copywriter στο xo.gr. Σπούδασε Φιλολογία, γιατί πάντα της άρεσε να ασχολείται με τις λέξεις και να ξεκλειδώνει τα κείμενα. Εργάζεται στο Χρυσό Οδηγό από το 2002.

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ

ΒΡΕΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ